דילוג לתוכן המרכזי בעמוד

אז למה לי ללמוד שיאצו?

שיאצו היא אומנות מגע ותנועה יפנית המבוססת על לחיצות בנקודות ריפוי מיוחדות הממוקמות לאורכו ולרוחבו של הגוף בהתאם לתיאוריית הרפואה הסינית. את דרכי בהוראת השיאצו התחלתי בגיל 23 אי שם בשנות ה-90, כאסיסטנט זוטר במכללה תל אביבית לחופו של (רחוב) נהרדעה (בתל אביב). השנים חלפו ואיתן עמיתים למקצוע ומכללות, וגם אני הפכתי עם הזמן למורה ולאחר מכן למנהל מגמה - וזהו תפקידי הנוכחי גם כיום, בבית הספר לרפואה משלימה במכללה האקדמית בווינגייט.

את אהבתי לשיאצו מכיר כל מי שמכיר אותי - תלמידים, מטופלים וחברים. אני מטפל ברפואה סינית משולבת, מסנטז דיקור, שיאצו, צמחים, כוסות רוח, תזונה, יעוץ, אוריקולותרפיה, גוואשה וכו', כמיטב המסורת. ארגז הכלים של הרפואה האוריינטלית עשיר ורב. אך על אף הערכתי הרבה לכל אותם תחומים, דבר לא דומה ליחס המיוחד שיש לי לאומנות המגע והתנועה היפנית המופלאה הזאת. בעיניי, דבר לא ישווה לה. וכמאמר השיר אולי יש טובות ממנה, אך אין טובות כמוה.
אני אנסה להסביר זאת תוך התחמקות מנגיעה בנושאים בנאליים שנראה לי כי ידועים כבר לכולכם: היעילות; האסתטיקה; החיבור הרוחני והקשר לזן; השימוש בשיאצו כדרך חיים ונתיב להתפתחות אישית; העובדה שלימודי שיאצו מתאימים גם לאנשים ונשים בעלי מבנה עדין בגלל הייחוד הטכני וה'ראש היפני' שהגה את השיטה; ההנאה הצרופה מהלימודים והתיאור החוזר ונשנה של הסטודנטים שהלימודים - ובעיקר השנה הראשונה - פשוט שינו את חייהם. כל זה טוב ויפה.
כעת, אסביר למה אני כל כך אוהב את השיאצו. וזה, איך לא, קשור דווקא לקראטה, תחום אחר אותו אני מלמד (אומרים עליי שיש לי דרך נהדרת לשמר לקוחות: אני שובר אותם עם הקראטה ומחבר אותם מחדש עם הרפואה הסינית.
כן, אהבתי נתונה לא רק לאומנויות הריפוי אלא גם לאומנויות הלחימה והקשר ביניהן - גם אם זה נראה הזוי בהתחלה - הדוק ביותר.
פירוש המילה קראטה הינו יד ריקה. יש לזה הרבה הסברים אבל כרגע נתמקד בעובדה שהאומנות הזאת מלמדת אותך להגן על עצמך באופן אפקטיבי - אפילו תוך כדי הרס יריבך - מבלי להשתמש בשום כלי נשק חיצוני. לא אלה, לא סכין, לא אקדח ולא גז מדמיע. רק אצבעות, ידיים, מרפקים, ברכיים, רגליים ובעיקר - מוח מיומן ונפש חסונה. ארסנל לא רע, תודו. ארסנל שהמתאמן לומד לגלות שהוא קיים בתוכו מימים ימימה.
אותו הדבר בשיאצו! מחטים? כוסות רוח? פלסטרים רפואיים? שמנים? סיגרי מוקסה? מגנטים? צמחי מרפא? כולם כלים רפואיים יעילים, כמו שחרבות ואלות הן כלי נשק יעילים. וכמו שהקראטה מראה לנו שאפשר להסתדר רק עם מה שאלוהים חנן אותנו בו - הגוף והנפש שלנו - זה בדיוק המסר שמעבירה לנו אומנות השיאצו. ידיים זה מספיק. אצבעות. מרפקים. אגן. ובעיקר - לב אוהב ונפש מקבלת.
כפי שתלמיד קראטה מכשיר את גופו ונפשו למצב של עימות, תלמיד השיאצו מכשיר את גופו ונפשו למצב של חסד. הענקת שיאצו היא יצירת מופת של תנועה מתוזמנת, מגע מדוייק ורצון כן להיטיב. במהלך הלימודים מתפתחת הגמישות, התואם, הנשימה והעוצמה הפנימית שלנו. אנו מגלים את התורה המדהימה של הרפואה הסינית ואת הדרך בה היא מבינה תהליכים המתרחשים ביקום, בגוף ובנפש. אנו לומדים להתבונן, לגעת, לאבחן ולרפא. אנו לומדים לנוע: לנוע על המזרן, אבל גם לנוע בעולם. בלי חיכוכים מיותרים, בלי מחוות מגושמות. אנחנו לומדים שיאצו כדי לעזור לאחרים ובדרך מגלים את עצמנו.
 
אורי אלישר- מטפל ברפואה סינית ושיאצו

ראש המגמה ללימודי שיאצו, המכללה האקדמית בוינגייט ומנהל ביה"ס לאומנויות לחימה בסביון