מה ההבדל בין מורה דרך למדריך טיולים
ההבדל בין המושג "מורה דרך" לבין" מדריך טיולים" נראה לרבים חסר משמעות . נדמה כי הן מדריך טיולים והן מורה דרך הינם אנשים אשר מדריכים טיולים שונים לאוכלוסיות שונות. אך למעשה, ישנם הבדל משמעותי בין שני התארים ומהם נובעים גם שוני בתפקידים של כל אחד מהם.
מדריך טיולים הינו בעל הסמכה על ידי משרד החינוך בלבד, הוא מיועד לערוך סיורים וטיולים ברחבי ארץ ישראל לקבוצות מטעם משרד החינוך כמו: בתי ספר וגנים. מורה דרך כמובן יכול להיות גם להדריך טיולים אך לא להפך. לרוב, למדריך טיולים יש מסלול טיול קבוע מראש עם תחומי ידע המתאימים לקהל הגיל הספציפי. מסלולי הטיול חוזרים על עצמם לאותה שכבת גיל בבתי ספר וגנים שונים. לעומת זאת, מורה הדרך לרוב, "תופר" באופן ספציפי את תכני הטיול לקהל היעד, לדרישות שלהם ולתחומי העניין. על פניו כל טיול במידה ואינו טיול מובנה (כפי שנהוג להעביר בחברות תיירות ) יכול להיות ייחודי.
מורה דרך, בשונה ממדריך טיולים הינו אדם אשר עבר הכשרה מלאה מטעם משרד התיירות הישראלי. והוא בעל תעודת הכשרה. מרבית התעסוקה של מורה דרך היא מול קבוצות מטיילים מהאוכלוסייה הבוגרת תושבי הארץ ותיירים מארצות שונות. ההכשרה של מורה דרך ברוב מוסדות הלימודים האקדמאיים כגון המכללה האקדמית ב
וינגייט כוללת לימודים מלאים של כ-600 שעות ו80 ימי סיור בארץ במהלכה לומדים הסטודנטים חומרים עיונים מתחומי ידע שונים כגון היסטוריה, ארכיאולוגיה, מורשת, דתות, חי וצומח וכן ידע פרקטי כגון ניווט, עזרה ראשונה, ועוד.
מורה דרך בישראל יכול למצוא את עצמו בפועל בטיולים מסוגים שונים. ועל כן, העבודה שלו בשטח תהיה שונה. במידה והדרישה מהמדריך היא הדרכת בלבד. על המורה להיות בקיע במסלול הטיול, בידע הפורמלי של אותו מסלול ובסיפור שמאחוריו. עליו לספק למטיילים כל מידע רלבנטי ושיכול להפוך את המסלול למעניין ומעשיר.
במקרה אחר, מורה הדרך יכול להידרש לארגן טיול פרטי שלם, במקרה זה עליו לארגן את שירותי ההסעה, הלנה, הסעדה, מתווה מסלול הטיול וכמובן הנחיית המסלולים בשטח עם פרטי ידע שונים.
באופן כללי, על מטייל המעוניין לשכור את שירותי מדריך טיולים לוודא כי הוא בעל ההכשרה והתעודה המסוימת. משום שקודם כל זוהי עיברה על החוק , דבר נוסף מדריך טיולים אינו בעל כל הידע הנדרש על מנת לשמור על בטיחות המטיילים, ולהדריך באופן מתאים את אותם מסלולים.