תזונה נכונה היא תצרוכת יומית המורכבת משש אבות המזון: פחמימות, חלבונים, שומנים, ויטמינים, מינרלים ומים. בכמות המספקת (ולא יותר מידי) לגוף להמשיך ולקיים את עצמו, כלומר, לקיים חילוף חומרים תקין ותפקוד יום יומי תקין.
מהם ששת אבות המזון?
פחמימות-
תרכובת אורגנית הנפוצה ביותר על פני כדור הארץ,מורכבות מגלוקוז, יח' סוכרים הזמינה ביורת לגוף, במהלך היום הגוף שורף פחממות כדי לייצר אנרגיה. פחממות מתחלקות לשני סוגים:פחממות פשוטות( נמצאות בסוכרים) מתפרקות מהר בגוף ופחממות מורכבות (משולבות עם סיבים תזונתיים) מתפרקות לאט בגוף ונותנות תחושת שובע לאורך זמן.
חלבונים-
החלבונים חשובים מאוד בתזונה, הם,בונים רקמות חדשות, בונים גופי חיסון המונעים זיהום, מובילים את החמצן בדם אל התאים ומהם ומווסתים את חילוף החומרים. חלבונים נמצאים בצומח, בדגנים, בקטניות ובחי הם נמצאים בבשר, בדגים בביצים ובחלב. כאשר אדם אוכל חלבונים מעל הכמות הנדרשת החלבונים המיותרים מתפרקים בגוף ויוצרים פסולת חומצית מזיקה אשר עלולה לפגוע בכבד, בכליות ולשבש את תהליך העיכול.
שומנים-
הינם חיונים בכך שתורמים לגוף חומצות שומניות וויטמינים חיוניים. שומנים ניתן לקבל מן החי (בשר רזה) ומן הצומח, שאינם מכילים כולסטרול כדוגמת: שקדים, טחינה, שמן זית ועוד.
ויטמינים-
הגוף צורך אותם בכמות קטנה מן המזון, יש להם תפקידים חשובים מאוד, ניתן לקבלם בעיקר בפירות והירקות.
מינרלים-
גם הם כמו המינרלים, בעלי תפקיד חשוב, מקבלים אותם בתזונה היום יומית. תפקידם. לבנות עצמות, לחזק את מערכת העצבים, להפעיל הורמונים ועוד.
מים-
את ששת אבות המזון יש לצרוך בתפריט היומי לפי המלצת ADA האמריקאי, על פי פירמידת המזון, הפירמידה מורכבת משש קבוצות מזון, כאשר חמש הראשונות הן חיוניות, השישית אינה חובה.
1) מים
2) דגנים- המומלצים הם דגנים מלאים
3) ירקות ופירות
4)מזונות עשירים בחלבונים- בשר ( עשיר בברזל פרט לביצה), קטניות ( עשיר בפחמימה וסיב תזונתי), חלב (עשיר בסידן)
5) מזונות עשירים בשומנים- בעיקר מזונות שומנים במקורם מהצומח (טחינה, שומשום,אבוקדו..)
6)שתייה מתוקה, ממתקים, חטיפים.
במכללה האקדמית בוינגייט תחום אורח החיים הבריא והתזונה נלמד לעומק וזהו רק מקצת מן החומרים הנלמדים במהלך הלימודים לתואר הראשון