ליווי והעשרה התפתחותית לתינוקות בשיטת שלהב-Child'Space
על בסיס התיאוריה של פלדנקרייז
בשנתיים הראשונות לחיי התינוק, מתרחשים שינויים התפתחותיים משמעותיים ביכולתו לשלוט בגופו. היכולות החדשות שהתינוק רוכש, מטביעות את חותמן על כל מערכות הגוף והאינטראקציה עם העולם הפיזי והחברתי: מהרמת ראש דרך ישיבה, ועד הדיבור, המרחיב את הקומוניקציה.
המערכות השותפות להתפתחות התינוק מקושרות ברשת של קשרים הדדיים, וכל שינוי באחת מהן, מהדהד בכולן. ההתמצאות במרחב ודימוי הגוף, מתפתחים יחד עם התפתחות התנועה שבאמצעותה, אנחנו לומדים לחוש את עצמנו במרחב ותמונת גופנו מתבהרת.
בעשור האחרון ישנם מחקרים העוסקים בפסיכולוגיה ההתפתחותית ובתחום הסומאטי, המציינים לחיוב את השפעות ההתערבות ההורית על ההתפתחות המוטורית, הקוגניטיבית והרגשית של תינוקם. הצורך באבחון וטיפול בבעיות בשלב מוקדם, הפך למשמעותי ביותר, שכן בשנים האחרונות חל גידול במספר ילדי הגן הסובלים מבעיות מוטוריות, התנהגותיות וחברתיות.
שיטת שלהב מציידת את ההורים, במשקפיים משוכללים ובארגז כלים. המשקפיים יאפשרו להורים להתבונן בתינוק והידע שבארגז הכלים מעשיר את חוויית ההורות. האינסטינקט הבריא של ההורים יוביל אותם לבחור במשקפיים הנכונים לאותו הרגע ובכלי הנכון בארגז.
תנועה, פונקציה ומשחק
המשחק הוא תהליך מוחי שנותן תחושה טובה ומהווה בסיס טבעי להנאה. ילד שחווה ומתנסה בסוגים שונים של משחק (חקירה, דמיון, משחק עם חבר או לבד), יוצא אל החיים עשיר יותר בכלים להתמודדות בחייו.
המשחק אינו רק משחק: במשחקים משתכללת היכולת המוטורית, מתפתחות העצמאות, האישיות והיכולת האינטלקטואלית, ושם מתרחשת האינטראקציה החברתית החשובה להתפתחות הנפשית.
ישנן דרכים רבות לשחק עם התינוק: במגע, בדיבור, בשירה ובאינטראקציה עמו, כחלק מהפעילות היומית. מגע הוא צורך חיוני אצל בני אדם ובעלי-חיים כאחד. המגע מווסת, מרגיע, מארגן, מסמן את גבולות הגוף, ממפה את אברי הגוף במוח, מסייע בקשר בין אנשים ובתקשורת חברתית. בשיטת Child'Space לומדים טכניקות שונות של מגע.
התבוננות,הסתגלות וגמישות
ההתבוננות והאבחון ע"פ השיטה, לוקחת בחשבון את כל ה"אוטוביוגרפיה" של התינוק על כל רבדיה. רפרטואר תנועותיו צריך להיות עשיר דיו כדי שיוכל להתאים את אופן תנועתו למצבים משתנים בסביבה.
כדאי שהתינוק יכיר אופני זחילה שונים ויעבור מהאחת לאחרת בזריזות וביעילות, מבלי שהדבר יפריע לזרימת התנועה. יכולת זו היא אבן דרך להתנהלות גמישה בחיים.
כושר ההסתגלות למצב קיים אינו בגבול המוטורי בלבד - כאן נבנה הבסיס לגמישות מנטאלית. הילד צריך לזהות מצב קיים ולהגיב אליו דרך המגוון התנועתי העומד לרשותו. ככל שיהיו לו אפשרויות רבות יותר לעבור ממצב למצב, כך תתבסס תחושת הביטחון שלו ביכולתו להתמודד עם מצבים לא מוכרים.
על-פי שיטת שלהב, תפקיד המדריך הוא לזהות באיזו מידה התנועה, שהפכה להרגל, מממשת את פוטנציאל התינוק. ייתכן שהתנועה מבטאת פיצוי לקושי או למגבלה. המדריך בוחן את המצב בראייה כוללת ובהמשך, מציע חלופות לקשיים שנמצאו. אין פתרון אחד שמתאים לכל התינוקות. למרות שיש דרך אחת שיעילה יותר מבחינה מכאנית, עדיין יש חשיבות לכך שהתינוק מצליח להתקדם לעבר מטרה ולהשיג את מבוקשו. ברבדים הרגשיים, המטרה של תחושת המסוגלות, חשובה יותר מהדרך בה מגיעים אליה.
הכותבת היא ד"ר חוה שלהב, מנהלת מקצועית קורסים למורים בשיטת פלדנקרייז, מפתחת שיטת Child'Space - ליווי התפתחותי לתינוקות.