התמודדות עם קור בלילה במדבר וכיצד זה קשור לבעיות קשב וריכוז?
לישון על גחלים לוחשות פתרון ללילות חורף קרים
מה עושים כאשר יש מצב שבו אתם נאלצים לישון בשטח בלילה, כאשר בחוץ יש קור מקפיא ואין לכם אוהל, שק שינה ומזרון שטח? עם בעיה זו ועם בעיות נוספות הנגזרות משהייה בתנאי שטח נדרשו להתמודד תלמידי קורס מדריכי הישרדות הנלמד במסגרת התכנית להכשרת מומחים לפנאי אתגרי בניהולו של קובי בלין בבית הספר לתיירות ופנאי אתגרי במכללה האקדמית בוינגיט.
תלמידי הקורס יצאו בשבוע שעבר, (ינואר 2015 ) ליומיים במדבר יהודה המסכמים פרק בן חודשיים לימוד של מיומנויות פרימיטיביות שונות כגון: סיתות בצור, לקטות, הדלקת אש ללא גפרורים, הכנת כלים מאבן ובעזרת גחלים וכו'... המסלול במדבר בוצע בהדרכת הגורו של ההישרדות בארץ דני מדור שרכש את הידע שלו בהכשרות רבות שהוא עושה במשך שנים רבות עבור יחידות צה"ל המובחרות הנדרשות להישרדות בשטח במצבי מלחמה וחרום.
כחלק מהסדנה למדו תלמידי הקורס כיצד לשמור על חום הגוף וכיצד להימנע מהיפותרמיה כאשר נדרשים לישון בלילה ללא ציוד מחמם. אחד הפתרונות שהוצעו הוא בניית "מיטת גחלים".
לישון על גחלים זה נשמע הזוי אבל אפשרי אם עושים זאת נכון.
כיצד בונים מיטת גחלים?
ראשית צריך לאסוף זרדים או קרשים, עדיף זרדים של עצים אבל אם אין מסתפקים גם בשיחים מדבריים, מומלצים במיוחד הגבעולים של הרותם שהגחלים שנוצרים מהם עמידים יותר לאורך זמן. השלב השני הוא איתור מקום לינה מוגן מהרוח והלחות, רצוי להיות מוגנים על ידי קיר או דרגש סלע בגובה כזה שיאפשר בניית מחסה, או מתחת לעץ או שיח שמגן מעט בפני הלחות והטל.
אחרי שבחרתם מקום יש לחפור בור צר וארוך בדומה לצורת הגוף ולהדליק בתוכו מדורה. אם יש מעט עצים יש להתמקד באזור המרכזי של הגוף שבו ממוקמים האיברים שחיוני לשמור על תפקודם התקין.
לאחר שהדלקתם מדורה יש לתת לאש לדעוך ולחכות ליצירת גחלים, בינתיים ניתן לנצל את האש לבישול שטח או להכנת שתייה חמה (איך מבשלים בשטח כשאין לכם סירים או כלי בישול זה כבר נושא אחר שנלמד בסדנה עליו נכתוב בהזדמנות אחרת).
כאשר נוצרות גחלים מצפים אותן באבנים שטוחות ליצירת מעין ריצוף. בין האבנים שופכים קצת חול כדי למנוע מגע ישיר של הגוף עם הגחלים הלוהטות. האבנים או הסלעים קולטים את החום ומחממים את הגוף כאשר שוכבים עליהן.
לתוספת אפשר גם לבנות מחסה אם יש לכם בד, יריעת ניילון או שמיכת מילוט כך שהחום יישמר בשטח סגור עד כמה שאפשר.
חשוב להשאיר פתח אוויר ליד הראש כדי שנשאף אוויר נקי.
תתפלאו אבל תלמידי הקורס שרדו את הלילה ואפילו היה להם חם ונעים...
נסו ותיהנו.
ומה הקשר לבעיות קשב וריכוז?
הכנת מחסה כזה דורשת עבודה רבה, מחשבה והקפדה על הפרטים הקטנים ביותר. וכל זה מתבצע כשעה וחצי לפני רדת החשיכה. מכין המחסה צריך בפרק הזמן שיש לו: לאתר מקום מתאים, לחפור שוחה מתאימה, לאסוף חומר בעירה מספיק, לאסוף אבנים שטוחות מתאימות, להכין חול בכמות מספיקה, להכין אבנים ליריעת הכיסוי, למקם את הניילון שהחלק הסגור שלו יהיה בכיוון הרוח ורק אז כשהבטן מקרקרת מרעב להתיישב ולהכין את ארוחת הערב. התלמידים ציינו על הריכוז הרב שנדרש מהם לשמור על סדר הפעולות הנכון. מי שאיבד ריכוז או לא פעל בצורה יעילה הרגיש את צינת הלילה בטמפרטורה שהגיעה קרוב לאפס מעלות צלסיוס.
ולמי שרוצה ללמוד עוד על מיומנויות של שהייה בשטח, הדלקת אש, בניית מחסות, ליקוט צמחים למאכל ומזון בשטח מוזמן ללמוד את קורס מדריכי הישרדות במכללה האקדמית בווינגיט.
כתבו:
קובי בלין, מנהל התכנית להכשרת מומחים לפנאי אתגרי וקורסי מדריכים לגלישה מצוקים.
גילה זהר, מנהלת בית הספר לתיירות ופנאי אתגרי במכללה האקדמית בוינגייט.