תרומת לימודי השיאצו לתלמיד
רבות נאמר על אומנות השיאצו, בהתייחס ליעילותה ככלי טיפולי. בדומה לשיטות עיסוי ומגע שונות כמו טווינה, רפלקסולוגיה, עיסוי רפואי ועוד, תורם השיאצו לבריאות ומסב הנאה רבה למטופל. זרימת הדם משתפרת, המערכת ההורמונלית מתאזנת, מערכת השריר-שלד זוכה לחילוץ עצמות והגמשת מפרקים וגידים, הסטרס מתפוגג והשלווה מופיעה ועוד כהנה וכהנה תרומות ממשיות לבריאות ולשיפור התפקוד. אכן, שיאצו יכול לשמש כמקצוע מכובד שיודע 'לספק את הסחורה' ולחולל היווצרותה של קהילת מטופלים מרוצים השומרת על קביעותה ואף גדלה והולכת בהתמדה במרפאתו של מטפל השיאצו.
זו בהחלט סיבה מספקת לפנות ללימודי שיאצו.
אלא שברצוני לשפוך אור על תרומה נוספת, על סיבה ההופכת את הלימודים לכדאיים במיוחד; לכאלה המשפיעים על התלמיד באופן עמוק; לכאלה ההופכים אותו למטפל טוב יותר בכל תחום בו יבחר להתמקד, לאו דווקא בשיאצו. אותו גורם הוא הצבת התלמיד במרכז כך שיראה בעצמו את המטופל הראשון שלו.
השאיפה לטפל באחרים והפניה ללמוד מקצוע טיפולי לא הופכת את התלמיד לבריא או מאוזן יותר. בהחלט יתכן שללא תשומת הלב הנכונה יסיים אדם את חוק לימודיו ויהפוך למטפל וזאת מבלי שחווה בעצמו שינוי מרחיק לכת בהוויתו, גופנית ונפשית. הדבר נוגד את הדרך היפנית.
אומנויות שונות ביפן מסתיימות במילה דו, שפירושה דרך. קראטה-דו, אייקי-דו, ג'ו-דו וכן: שיאצו-דו. המילה דו מציינת שהאומנות הנלמדת היא, למעשה, דרך חיים שלמה שלה השקפה, פילוסופיה, נוהגים ועקרונות החורגים בהרבה מתחומה הצר של האומנות עצמה. אדם הפונה ללמוד שיאצו אולי לא יודע זאת, אך הוא מתחיל לצעוד בדרך השיאצו, דרך של איזון, רוגע, והשבת הרמוניה.
הלימודים כוללים יוגה יפנית המשפרת את היציבה, החן, הקואורדינציה והגמישות; הם כוללים מדיטציה המחזקת את הריכוז, מצלילה את המוח ומקדמת רוגע; ובנוסף, רקע פילוסופי נרחב שמקורו בבודהיזם, בזן ובטאואיזם (שיטות חוכמה הודיות, יפניות וסיניות). המורה עמל על פיתוח יושרה וחמלה בליבו של התלמיד, לצד הקניית הכלים הטכנים של אומנות השיאצו. ובנוסף, ישנו כמובן הערך הנלווה לעובדה שהתלמידים מתרגלים שיאצו אלה על אלה כך שמטבע הדברים, בתום השנה הראשונה והשניה חשים הם בשיפור בריאותי ניכר ביחס למצבם טרם התחילו ללמוד שיאצו.
אז אם אתם רוצים להפוך אהבה לקריירה וללמוד מקצוע מגע מבוקש, להנות ולשפר את בריאותכם ושלוותכם, שיאצו היא הבחירה הטבעית עבורכם.
כתב אורי אלישר-ראש מגמת השיאצו במכללה האקדמית בוינגייט