דילוג לתוכן המרכזי בעמוד

מכון איילון (גבעת הקיבוצים) – ציונות בבטן האדמה

ארבעה מיליון כדורי ירי יוצרו ב"מכון איילון" מתקן סודי לייצור כדורים בתקופת המאבק להקמת המדינה בשנים 1945 -1948 ולהלן הסיפור....

בחודש ינואר 2015 קורס מורי דרך של המכללה האקדמית בוינייט ביקר במכון איילון (גבעת הקיבוצים) השוכן ליד פארק המדע ברחובות (פארק ת.מ.ר ע"ש יצחק רבין). המכון שימש כמפעל ייצור כדורים לתת-מקלע "סטן" (הנשק האישי של לוחמי הפלמ"ח) וכסליק. בתקופת פעילותו ייצר המכון למעלה מארבעה מיליון כדורים שסייעו במאבק הלאומי להקמתה של מדינת ישראל.

להלן חוויות של תלמיד הקורס יונתן הרציגר:

"הביקור במכון איילון חשף אותנו לפרק מרגש ומרתק בתולדות המאבק על הקמת המדינה". במקום זה פעל במשך 3 שנים (בשנים 1945-1948) מפעל תת-קרקעי מחתרתי, מתחת לאפם של הבריטים וגם ללא ידיעת חלק מחברי הקיבוץ שהגיעו במסגרת הכשרה להתיישבות לפני עלייתם לקרקע.

פעילותם של עובדי המכון, כמו גם העובדה שזו לא נחשפה בפני הבריטים לאורך כל תקופת פעילותו, היא תמצית רוח המפעל הציוני, רוח שבאה לביטוי מובהק בשנות המאבק להקמת המדינה - מסירות, דבקות במטרה, נחישות, יצירתיות, הקרבה אישית (חשיפת המכון ע"י הבריטים עלולה היתה להוביל להוצאתם להורג), נאמנות ועוד. אין פלא שאותם אנשים, שפעלו בחשאיות מלאה, מרגישים כי היה להם חלק מרכזי בהקמת המדינה וחלקם אף חשים כי הצילו אותה משום שייצרו תחמושת חיונית מאד ללוחמים בשלב הראשון של מלחמת העצמאות.

האזנו נפעמים לפרשייה העלומה וההירואית של המקום, שנשמעה בתחילה מעט דימיונית. במיוחד התרגשנו מהסיפורים האישיים והאנושיים שליוו את עובדי המכון כפי שסופרו ע"י המדריך המקומי. הירידה למעמקי האדמה, למכון, ההתבוננות במכונות הייצור ובמוצגים האחרים, היה בהם כדי להעביר לנו, ולו במעט, את הרוח שפעמה בלבבות האנשים שעבדו כאן.

מהו הסיפור שהופך את המקום למרתק כל כך ? ראשיתו בפניה של ארגון ה"הגנה" לחברי קבוצת גרעין צופים א' שישבה בפרדס חנה, ושהיתה מיועדת להקים את קיבוץ מעגן מיכאל, להתגייס לעבודה במפעל סודי, מבלי שנמסרו פרטים נוספים מעבר לכך. מכונות הייצור נרכשו בפולין והגיעו לארץ בדרך ארוכה ופתלתלה. עבודות החפירה והיציקה נמשכו 22 ימים בלבד ! את המבנה התת-קרקעי כיסו בשכבת עפר עבה כחלק ממערך ההסוואה. שטח המפעל כ-250 מ"ר, כשטחו של מגרש טניס. כדי להסוות את שתי הארובות (סיפקו אויר ל-45 עובדי המפעל), וכן את רעש המכונות והריחות שעלו מבטן האדמה, הוקמו מכבסה - בה הותקנה מכונת כביסה רועשת במיוחד, ומאפיה. מתחת למכונת הכביסה נקבע פתח דרכו נכנסו ויצאו העובדים מהמכון מדי יום. גם דרך הוצאת הכדורים מהמפעל היתה מתוחכמת ונקבעה בהתאם לנסיבות המשתנות ולהערכת ה"ההגנה" באשר לרמת הסיכון. חברי גרעין צופים א' הקימו את קיבוץ מעגן מיכאל בשנת 1949, ארבע שנים לאחר שנקראו למשימה הלאומית בגבע הקיבוצים.

אנו תלמידי קורס מורי דרך התפעלנו והתרגשנו מהאתר שלא מוכר לחלק גדול מהציבור בישראל והבטחנו לעצמנו להביא לשם קבוצות של מטיילים כאשר נהיה מורי דרך (מיד אחרי שנסיים את קורס מורי דרך)...

כתב: יונתן הרציגר, תלמיד קורס מורי דרך, בית הספר לתיירות ופנאי אתגרי, המכללה האקדמית בוינגייט שנה"ל תשע"ה (2014-2015).

מאמרים רלוונטים נוספים

הייחודיות של אימון פונקציונאלי

23/03/2014

קרא עוד

הנטורופתיה – סוד הריפוי הטבעי

13/08/2014

קרא עוד

טונוס שרירים- טיפול באמצעות שיטת שלהב

02/08/2015

קרא עוד

מה בין ריצה ובין "אימון" למוח?

03/09/2019

קרא עוד

תרגילי מוח - למידה מבוססת תנועה לתפקוד מיטבי!

25/07/2019

קרא עוד

בריאות וכושר מקצוע משנה חיים

10/08/2014

קרא עוד