דילוג לתוכן המרכזי בעמוד

המלצה לטיול באתרי מורשת עולמית בישראל שהוכרו על ידי ארגון אונסק"ו

הידעת שארגון אונסק"ו של האו"ם מטפל בין השאר גם בחינוך, מדע ותרבות של מדינות העולם? הידעת שמדי שנה מכריז ארגון אונסק"ו על אתרים ומקומות ברחבי העולם כאתרי מורשת עולמית? כלומר לאונסק"ו יש רשימה של אתרים הראויים לשימור בזכות חשיבותם ותרומתם למורשת התרבותית של האנושות כולה. בין אתרי המורשת העולמית נכללים למשל החומה הגדולה של סין, הפירמידות במצרים וגם איי גלפגוס שהיו האתר הראשון שהוכרז.

האם ידעת שבמדינת ישראל הקטנה הוכרזו כעשרה אתרי מורשת עולמית והם מושכים אליהם תיירים מהארץ ומכל העולם. אנו מזמינים אתכם לבקר באתרים אלו הנמצאים כאן ממש בבית מתחת לאפנו ושווים גם שעתיים נסיעה.....

שני האתרים הראשונים שהוכרזו בישראל ב- 2001 היו מצדה והעיר העתיקה בעכו, במצדה ציינו נציגי הוועדה שבחרה את האתר במיוחד את מערכת המצור הרומית ששרדה במקום. מערכת זו כוללת שמונה מחנות סוללה ודייק והיא מהשמורות ביותר שיש בעולם. בנוסף ניתן לראות באתר מבנים וארמונות מתקופתו של הורדוס המלך (מאה ראשונה לפנה"ס), שמצטיינים בפאר רב ומייצגים בנייה מלכותית מהתקופה הרומית.

בעכו שנבחרה אף היא כאתר מורשת עולמית, השתמרה מערכת של מבנים המכונים "אולמות האבירים" מבנים אלו היו חלק ממרכז עצום ומרשים ששימש כמפקדה ומרכז מנהלי של האבירים הצלבנים שהשתייכו למסדר ההוספיטלרי שחיו בעכו במאות ה- 12 -14 לספירה. בתקופה זו שמשה עכו כבירת הממלכה הצלבנית בארץ ונמלה הראשי. המבנים מהתקופה הצלבנית היו קבורים במשך מאות שנים מתחת לעיר עכו הערבית ונחשפו בחפירות ארכיאולוגיות. כיום זהו אחד האתרים המטוילים בצפון הארץ והוא מנוהל על ידי החברה לפיתוח עכו.

האתר הבא נמצא במרכז הארץ בלב הפועם של העיר תל אביב. ב- 2003 הוכרזה תל אביב על ידי אונסק"ו כ"עיר הלבנה" בזכות כמה אלפים של בניני מגורים שנבנו בה בשנות השלושים של המאה העשרים והם מייצגים את סגנון הבנייה הבינלאומי שנוהגים לכנותם "בתי באוהאוס". בתים אלו נבנו על ידי אדריכלים בוגרי בית הספר לאמנות באוהאוס בגרמניה שהגיעו לתל אביב והביאו איתם מסורת בנייה ותכנון שענתה על הצרכים של תל אביב המתפתחת שמספר התושבים שלה גדל במהירות באותם שנים. המחסור בדירות מגורים (כמו היום) הוביל לבנייה פונקציונלית ולא יקרה ולכן הסגנון הבינלאומי הפך לשליט באותה תקופה והוביל לבניית אותם מבנים ייחודיים צבועים לבן שהקנו לעיר את השם העיר הלבנה. למעוניינים עמותת התיירות של עיריית תל אביב מארגנת סיורים מודרכים שבהם תוכלו לראות את הבתים, להכיר את המאפיינים האדריכליים הייחודיים שלהם וגם לשמוע כיצד פועלות רשויות העיר תל אביב על מנת לשמר מבנים אלו לנוכח לחצי הבנייה המודרניים בעיר.

הבאים בתור להכרה היו כמה אתרים ארכיאולוגים, המשמרים מערכות של ביצורים, בתי מגורים וגם מבני ציבור מתקופת המקרא. התלים שהוכרזו כאתרי מורשת הם תל באר שבע, תל חצור ותל מגידו שבהם שכבות יישוב רבות ביניהן שרידים מתקופות הברונזה והברזל ושרדו בהם חומות, ביצורים, מחסנים, מקדשים, בתי מגורים, מערכות מים תת קרקעיות משוכללות המאפשרות להוביל מים לעיר גם כאשר העיר נמצאת במצור ואויבים מקיפים אותה. שלושת האתרים מוחזקים על ידי רשות הטבע והגנים. בכניסה תמורת כרטיס הכניסה לאתר תוכלו לקבל דפדפת עם הסברים על האתר ותאור מסלול הסיור, כך שתוכלו לסייר בהם גם באופן עצמאי.

אתרים נוספים שהוכרזו כאתרי מורשת עולמית בארץ הם הגנים הבהאים בחיפה, פאר הגננות האסתטיקה, שם ניתן לבקר בסיורים מודרכים שמאורגנים על ידי הקהילה הבהאית היושבת במקום. הסיורים מתקיימים בזמנים קבועים ופתוחים ללא תשלום לקהל הרחב. במקום יש גם סרט המספר על הדת הבהאית וגם ניתן לבקר בקבר מייסד הדת הבאב שעצמותיו הובאו לקבורה לחיפה מפרס.

אם אתם מטיילים בדרום שם תוכלו לסייר בדרך הבשמים וערי הנבטים שהוכרזו אף הם כאתרי מורשת עולמית. הערים עבדת, ממשית ושבטה הן הערים השמורות ביותר לצד ניצנה, רחובות שבנגב וחלוצה שמצב ההשתמרות שלהם קצת פחות טוב. לאורך דרך הבשמים ניתן לנסוע ברכבי שטח ובדרך לבקר בשורה של חאנים ששמשו כתחנות דרכים לשיירות הגמלים שהובילו את מוצרי היוקרה בשמים אבל גם תבלינים ומוצרים נוספים שבהם סחרו הנבטים שכונו "אדוני המדבר".

ושני האחרונים שהוכרזו כאתרי מורשת הם שמורת טבע נחל מערות שבחוף הכרמל שהוכרזה כאתר מורשת ב- 2012. בשמורה ניתן לבקר בכמה מערות ובהן נתגלו שרידים של האדם הקדמון. המבקרים במקום יכולים לצפות במיצג המוקרן בתוך מערה ובמוצגים הממחישים כיצד חי האדם הקדמון במערות. ואחרון חביב הוא הגן הלאומי מרשה בית גוברין שהוכרז רק ב- 2014 ובו מערות רבות חצובות בסלעי קירטון רכים ולבנים ששימשו כמחצבות לחומרי בנייה. יש במקום גם מערות ששמשו למגורים, לקבורה, לתעשיית שמן זית, לגידול יונים ועוד ועוד. בנוסף נחשף בחפירות הארכיאולוגיות בבית גוברין אמפיתאטרון מהתקופה הרומית שניתן לבקר בו וגם לעתים מקיימים בו מופעים, ממש כמו בתקופה הרומית אז שימש כזירה לקרבות של בני אדם בחיות טורפות.

אז, קדימה קחו קצת צידה לדרך וצאו בעקבות אתרי המורשת העולמית....

ואם תרצו ללמוד לעומק על אתרים אלו ועל כל אתרי התיירות החשובים של מדינת ישראל אתם מוזמנים להצטרף לקורס מורי דרך של המכללה האקדמית בוינגייט ולסייר באתרים אלו עם מיטב מורי הדרך וחוקרים שהתמחו באתרים אלו.

כתבה: גילה זהר. מנהלת בית הספר לתיירות ופנאי אתגרי במכללה האקדמית בוינגייט, מורת דרך מוסמכת ומרכזת קורסי מורי דרך של המכללה.

מאמרים רלוונטים נוספים

אז מה בעצם יש לאימון לתרום ל-NLP, ולהפך??

11/06/2019

קרא עוד

גאדג'טים לתחום הספורט

16/06/2014

קרא עוד

איך להיכשל בצורה מועילה?

22/08/2016

קרא עוד

לימודי חינוך גופני

25/06/2013

קרא עוד

רפואה משלימה ועיסויים

22/12/2014

קרא עוד

מדריך למסע על שביל ישראל

04/02/2014

קרא עוד