שתייה מרובה של מים בעת פעילות גופנית
עם המודעות ההולכת וגוברת לאורח חיים בריא ונכון, ישראלים רבים החלו להתאמן באופן סדיר ולעסוק בענפי ספורט שונים כמו רכיבה על אופניים, ריצה, הליכה מהירה, אימוני TRX, חדר כושר, יוגה ועוד. במהלך הפעילות הגופנית מאבדים נוזלים לכן חשוב להרבות בשתייה, כך ניתן למנוע התייבשות, כאבים, פציעות, וכמו כן ניתן לשפר הישגים וביצועים. המים נחוצים לעוסקים בפעילות ספורטיבית כדי לשמור על מסת השרירים ועל מנת לדאוג לקירור יעיל של הגוף. עליכם לזכור כי שתייה מרובה של מים בעת פעילות גופנית תשפר את היכולות שלכם ואת רמת הכושר.
איזון רמת הנוזלים
בעת פעילות גופנית הגוף פולט אנרגיה בצורת חום המתנדף בהזעה. בהתאם לאופי הפעילות הגופנית, לאחר שעה של פעילות ספורטיבית מאומצת אנו עלולים לאבד כשני ליטרים של מים. לכן, חשוב להקפיד על שתיית מים מינרליים בעת הפעילות הגופנית כדי לשמור על איזון רמת הנוזלים בגוף וכדי להימנע מהתייבשות ומפגיעה ביכולת האירובית. חשוב להדגיש כי קצב איבוד הנוזלים משתנה בהתאם לסוג הפעילות הגופנית והמאמץ הפיסי הכרוך בכך, מאפייני הסביבה בה מתאמנים ולפי מאפיינים אישיים כמו משקל, גובה, רמת החשיפה לשמש בעת הפעילות ורמת הסבילות לחום.
לא ממתינים לתחושת הצמא
רבים אינם מודעים לכך כי תחושת הצמא מתעוררת רק אחרי שהגוף איבד כבר נוזלים רבים. לכן, אין להסתמך רק על הצמא אלא יש להרבות בשתייה לאורך כל שלבי האימון, ובמיוחד אחריו. לתופעת ההתייבשות עלולות להיות השלכות מרחיקות לכת, עד לכדי סכנת חיים, לכן יש להקפיד על שתייה מרובה. אגב, ככל שהזמן עובר והגוף הולך ומתייבש יכולת הביצוע הולכת ופוחתת, אך מרגע שההתייבשות חוצה את רף 2% של הירידה במשקל הגוף בעקבות איבוד הנוזלים אנו חשופים לסכנה של ממש, ועלולים לסבול לאחר האימון מתסמיני התייבשות כמו דופק מואץ, ירידה בלחץ דם, ירידה בנפח פעימות הלב ויכולתו לתפקד ביעילות על מנת להזרים דם לעור, לשרירים ולכל מערכות הגוף ועוד.
מעבר לכך, ככל שהגוף הולך ומתייבש משתנה מאזן המינרלים ושינוי זה עלול לגרום לשיבוש בתפקוד מערכת העצבים. לכן, מומלץ לשתות מים מינרליים ולא להסתפק במים רגילים ולבטח שלא לשתות משקאות מומתקים כמו משקאות מוגזים ומיצים. יש לציין כי מים איכותיים דלי מלחים נספגים היטב בגוף וכך ניתן להימנע מתחושת העייפות העלולה ללוות שתיית מים רגילים או משקאות אחרים.
קצב הירידה במשקל הגוף
כאמור, בהתאם לסוג הפעילות הגופנית והחשיפה לתנאי האקלים הגוף מאבד ממשקלו במהירות. בעת פעילות גופנית מאומצת בתנאי אקלים חם וקיצוני, כמו הקיץ בישראל, אנו עלולים לאבד בין 4-6 ליטרים בכל שעת פעילות, ועלינו לדאוג לחוסר כדי למנוע פציעות, מכת חום ובמקרים קיצוניים סכנת מוות. חשוב לדעת כי קיים קשר ישיר בין הירידה במשקל הגוף בעקבות איבוד נוזלים לירידה ביכולת הביצוע, וכדי למנוע מקרי התייבשות וסכנה לגוף ולנפש יש להרבות בשתייה. בכל מקרה של פגיעה בתפקוד הגוף וביכולת הביצוע יש לעצור את האימון, לשתות הרבה מים, לנוח, ובמידת הצורך לפנות לרופא מקצועי להמשך טיפול.