כלים יישומיים לטיפול בילדים ומתבגרים כבדי משקל - מאת ד"ר איתי זיו
השנים האחרונות מאופיינות באורח חיים סדנטרי (יושבני) בקרב האוכלוסייה בכלל ובקרב ילדים – בפרט. השמנת יתר בקרב ילדים ובני נוער נמצאת בעלייה מתמדת בשנים האחרונות בישראל כמו בעולם המערבי. חשוב לציין שילד שמן הנו בעל סיכוי רב להיות גם מבוגר שמן ולהגדיל את הסיכויים לתחלואה במחלות שכיחות כגון: סוכרת, יתר לחץ דם, מחלות לב ועוד. לכן חשוב במיוחד לבצע פעילות גופנית על בסיס קבוע מגיל צעיר ככל שניתן ולמעשה בכל מעגלי החיים.
קצרה היריעה מלפרט הסיבות להשמנת ילדים אך בקווים כללים נציין את: הישיבה הממושכת מול המחשב והטלוויזיה, טלפונים חכמים ועוד. ההורים, שבחלק ניכר מהמקרים, כלל לא מהווים דוגמה אישית לילדים בכל הקשור לביצוע פעילות גופנית ושמירה על אורח חיים בריא, סוג המזון הנצרך בקפיטריות (מרביתן) בבית הספר שאינו תמיד איכותי ובריאותי, מספר השעות המוקצות לשיעורי חינוך גופני בבית הספר (2 בממוצע בשבוע) ולא תמיד כרוכות בהוצאה קלורית משמעותית או בחוויה והנאה באימון, דאגת היתר של ההורים ומידת השימוש בתחבורה (ציבורית, פרטית וכדומה) – רבה במיוחד. כיום ניתן להבחין בחשש ודאגה מוגזמת של ההורים ולכך השפעה שלילית על מידת הפעילות הגופנית אותה הילדים מבצעים מדי יום, שימוש באופניים חשמליים, הסעות של הילדים על ידי ההורים גם למרחקים קצרים ממש, כל אלה קשורים מאוד לעלייה הרבה במימדי ההשמנה אצל ילדים ואף מתבגרים בשנים האחרונות.
כשמדובר על ילדים ומתבגרים הסובלים מעודף משקל חשוב להתנהל, ככל שניתן, נכון ולנסות למגר את הבעיה כשהנה קטנה. להלן כמה הארות הצעות בנושא:
-
מציאת מסגרת מהנה ומתאימה לאימון גופני לילד הכרוכה בהנאה שהנה חשובה מאוד לסיכויי ההתמדה בפעילות.
-
הקצאת זמן קצר לפעילות גופנית. בתקופה הראשונה גם ביצוע של 10 דקות בלבד עשויה להתאים וניתן לבצע זאת מספר פעמים ביום.
-
התאמה של הפעילות הגופנית לילד שאינו ספורטאי במיוחד כשמדובר על אימון קבוצתי בו רמת הכושר הגופני והיכולת התנועתית בכלל – הטרוגניות.
-
ביצוע פעילות גופנית הכרוכה בהוצאה קלורית משמעותית יחסית.
-
מומלץ שההורים יהיו מעורבים בתהליך של השינוי וגם יבצעו בעצמם האימון עם הילדים.
-
הגברת ההוצאה הקלורית היומיומית על ידי הילד לרבות: הליכה לבית הספר, שימוש באופניים רגילות ולא חשמליות (!) וכדומה.
-
כימות ותיעוד הפעילות הגופנית המבוצעת ותיעודה במהלך השבוע ומתן פידבקים חיוביים על התקדמות והצלחה ועמידה במשימות.
-
שימוש בשירותיהם של אנשי מקצוע המתמחים באימון ילדים כמו :מדריך כושר אישי, דיאטן ספורט קליני, פיזיולוג מאמץ וכדומה. לרבות שמדובר על ילדים הסובלים מפתולוגיות כגון: אסטמה, סוכרת וכדומה).
-
התייחסות יתרה לגיל הפיזיולוגי והגיל הכרונולוגי של הילד במחינת בחירת סוג האימון המתאים.
-
הקפדה על אופן האכילה מחוץ לבית מכיוון שארוחה אחת 'תמימה' של מנת ילדים עשויה לכלול 800-2000 (!) קלוריות. לא ייאמן!. הדרך מכאן להשמנה – קצרה במיוחד.
-
בחירת מסגרת פעילות גופנית בה הילד מצליח ולא נכשל (לרבות פעילות ספורטיבית הכרוכה ביכולת קואורדנטיבית, שיווי משקל ועוד). לכך השפעה רבה על המוטיבציה.
-
הקפדה יתרה על מספר פעמים שבהם מבוצעת פעילות גופנית ו/או יומיומית (3-6 פעמים בשבוע).
לסיכום, ההשמנה אצל מבוגרים בכלל וילדים – בפרט, הפכה לבעיה מוכרת בעולם המערבי בשנים האחרונות (לרבות בארה"ב) ובעלי מקצוע מתחומים שונים מתגייסים על מנת להיאבק בתופעה מסוכנת זו ולחנך את האוכלוסייה כולה ואת הדור הצעיר – בפרט לאמץ אורח חיים בריא.
ד"ר איתי זיו (Ph.D) עוסק מזה שנים בתחום הפעילות גופנית, ספורט וחדרי כושר. מרכז קורסי הכשרה למדריכים בבית ספר להשתלמויות של המכללה בוינגייט. מנהל תחום הסברה בסוכנות למניעת סימום בספורט. הוציא לאור את האנציקלופדיה: "עוצמות חדשות, כושר במעגל החיים", ויחד עם פרופסור דרור שגיא הוציא לאור את הספר: "במשקל הנכון, פעילות גופנית ותזונה מאוזנת השילוב המנצח", ספר העוסק בתחום אורח חיים והשמנה.