גנטיקה ובריאות
ד"ר סיגל בן-זקן, המעבדה לגנטיקה ולביולוגיה מולקולרית, המכללה האקדמית בוינגייט
לא פעם נאמר כי הבסיס להצלחה בחיים הוא להיוולד למשפחה הנכונה. לגנטיקה יש תפקיד חשוב ביותר במגוון מאפיינים, תכונות ויכולות.
יתרה מזאת, ידוע כי לגנטיקה יש תפקיד חשוב גם בנטייה למחלות כגון סוכרת, מחלות קרדיו-ווסקולריות, סרטן ועוד.
אך האם לגנטיקה יש תפקיד גם בניהול אורח חיים בריא? בנטייה לפעילות גופנית? בבחירה בתזונה כזאת או אחרת? בתיאבון? בעוד תכונות מסוימות של האדם מושפעות ממטענו הגנטי בלבד (צבע עיניים, מין, יד דומיננטית), הרי שתכונות אחרות משקל גוף, כושר גופני בסיסי, אינטליגנציה מושפעות במידה משתנה מהגנטיקה ומהסביבה, כמו גם מהאינטרקציה ביניהן. המודל שלפיו כל אדם הוא תולדה של הגנטיקה שלו, הסביבה שבה הוא חי ומתנהל והבחירות שהוא עושה – הוא מורכב יותר מכפי הנראה. מחקרים על תאומים ועל שושלות משפחתיות מראים כי למטען התורשתי יש השפעה גם על הבחירות המודעות, לכאורה, אשר אדם עושה בחייו.
מחקרים אלו עוסקים בחקר התורשתיות של תכונות מורכבות. תורשתיות היא אומדן של עד כמה ההבדלים הבין-אישיים בביטוייה של תכונה מסוימת נובעים מהבדלים גנטיים. לתדירות העיסוק בפעילות גופנית יש תורשתיות של כ–50% למשל. פירוש הדבר, כי קרוב למחצית מההבדלים בתדירות העיסוק בפעילות גופנית בין בני אדם נובעים מהבדלים גנטיים ביניהם. כך גם לגבי גורמים אחרים שיש להם תפקיד בשמירה על אורח חיים בריא כגון – העדפות תזונתיות, תיאבון, שמירה על משקל גוף תקין. עם זאת, יש לציין כי גם אם הממצאים מרמזים על תפקיד הגנטיקה בניהול אורח חיים בריא, עדיין לא ידוע אילו גנים בדיוק מעורבים בתהליכים מורכבים אלו, לא כל שכן, מהו המנגנון שבו הם פועלים. כיווני מחקר חדשים אלו יכולים להוות בסיס לפריצת דרך בתחום של ניהול אורח חיים בריא. כיום ידוע כי למרות ההשפעות החיוביות והחשובות שיש לניהול אורח חיים בריא, אנשים רבים אינם מנהלים כך את חייהם, ותכניות התערבות אינן מצליחות לאורך זמן. חשיפת המרכיב התורשתי בניהול אורח חיים בריא תיתן לעוסקים בדבר כלי חשוב בפיתוח תכניות שבהן יושם הדגש על אלמנטים הניתנים לשינוי (אלמנטים שבהם לגנטיקה יש תפקיד משני).