חיפוש סגור

| | 14/02/2019

הפיגועים בפריז – הפתעה צפויה / מאת מאיר גרשוני

מאיר גרשוני

הממשל הצרפתי, בדגש על גופי המודיעין והבטחון, בצרפת נמצא על פרשת דרכים, בעקבות סידרת פיגועי הטרור בשל השבוע האחרון. שאלות נוקבות, במיוחד בהקשר המודיעיני, מקבלות משנה תוקף לאור חומרת ורצף האירועים, שהם למעשה עוד חוליות נוספות בשרשרת של פיגועים, שבוצעו בצרפת בשנים האחרונות, וכולם על ידי אזרחים צרפתים ממוצא מוסלמי.


בהסתמך על המידע שפורסם בתקשורת עד כה, להלן מספר הערות ראשוניות:
ראשית בהיבטי המודיעין: האירועים מעוררים שאלות קשות ביחס להיעדר כיסוי מודיעיני על מנת להפיק התראה ואולי אף למנוע את הפיגועים מבעוד מועד. על פי הפרסומים מדובר במחבלים שהיו בקשר עם גורמי טרור וג'האד עולמי, אל קעידה בתימן וגורמי ג'יהאד עולמי בסוריה. ב-2010 עם שובם לצרפת הועמדו למשפט בעקבותיו נשלחו  למאסר בכלא הצרפתי ובהמשך שוחררו. השניים גם הוכללו ברשימת חשודי התעופה של ארה"ב. פוטנציאל האיום שנבע מפעילותם נשאר בעינו, וברור כי לאחר שחרורם המשיכו בפעילות טרור , אין לנו מידע האם פעילותם נחשפה בפני המודיעין הצרפתי, אך ברור שלא נמנע מהם לתכנן ולהוציא לפועל את הפיגוע הרצחני. יש להניח שגורמי המודיעין הצרפתים יידרשו לתת מענה לשאלות נוקבות באשר לנסיבות שאיפשרו את פעילותם של גורמי טרור אלו.
הנושא השני נוגע לרמת האבטחה של מערכת העיתון. בנובמבר 2011 הוצתו משרדי השבועון זאת לאחר שיום קודם לכן פורסמה בעיתון קריקטורה של הנביא מוחמד. כתוצאה מההצתה הועברו משרדי העיתון למקום הנוכחי ובמקום הוצבה שמירה משטרתית. השמירה כשלעצמה התבטאה בשוטר שעמד ככל הנראה ברחוב. שנתיים לאחר מכן, ב-2013 פרסם ארגון אל קעידה איום מפורש כלפי Charlie Hebdo. העיתון "כיכב" ברשימת היעדים המועדפים לתקיפה על ידי ארגון אל קעידה ואף תפס את אחד מחמשת המקומות הראשונים (!) של יעדים בעולם אותם ראוי לתקוף.  


אך למרות ההחמרה באיום נראה שלא ננקטו צעדים מיוחדים לתגבור אבטחת האתר. ממהלך הפיגוע מסתבר כי הכניסה למבנה לא היתה מאובטחת והתוקפים קיבלו את קוד הפתיחה לדלת, מעובדת שהגיעה לבנין ואוימה על ידם. הקלות הבלתי נסבלת שאיפשרה את כניסתם של המחבלים למבנה נבעה מהיעדר אמצעי אבטחה ומיגון בסיסיים.  אגב, האחריות לענין נוגעת גם לארגון המאוים עצמו.
גם בהיעדר מודיעין ממוקד ספציפי ביחס לכוונות המפגעים שביצעו את הפיגוע, הרי שמעצם האיום המפורש והימצאותו של המידע הגלוי המציב את העיתון בעדיפות לפיגוע, התבקשה היערכות אבטחתית מתאימה בכדי לאפשר את סיכולו של פיגוע זה. על פניו ניתן לקבוע כי מערכת העיתון לא היתה מאובטחת ברמה סבירה כמתבקש מרמת האיום . 
היעדר אמצעי אבטחה מתאימים מקבל משנה תוקף כאשר בוחנים את הרמה המבצעית של התוקפים במערכת העיתון. מניתוח תצלומי התקיפה נראה כי שני המחבלים התוקפים, היו בעלי נסיון בשימוש בנשק, זאת מאופן החזקת הנשק, התנועה ההדדית לכוון יעד התקיפה, התעוזה בחיסול השוטר החמוש -למרות שנראה כי לא הספיק להשתמש בנשקו ולירות לעברם-, כמו גם וידוא ההריגה המחריד שנעשה בשוטר, בחטף ותוך כדי תנועה. אלו אינדיקציות המצביעות על יכולת "חיילית" ומיומנות בהפעלת הנשק. 
 
 
נוכל להשוות זאת לפעולתו של המחבל הצרפתי, גם הוא ממוצא אלג'ירי,  מהאדי נמוש, המחבל הצרפתי, אשר ביצע את הפיגוע במוזיאון היהודי בבריסל במאי 2014, שנראה בלתי מיומן  בשימוש בנשק, למרות התוצאות הטראגיות של רצח 4 הישראלים והעובדים במקום, בסופו של דבר, כלי נשק הוא קטלני גם כאשר הפעלתו חובבנית.
ובחזרה לפיגוע במערכת העיתון, הצלחת התוקפים לבצע את מסע ההרג ולהימלט מהמקום ללא פגע, הובילה למצוד נרחב של כוחות הבטחון הצרפתים ולאחר שעות ספורות נמצא רכב המילוט נטוש ברחובות פריז ובו תעודות הזהות של התוקפים. ממצאים אלו מעלים מספר ניגודים, לכאורה, בין הרמה המבצעית שהפגינו בביצוע הפיגוע לבין הטעות והרשלנות שבהשארת תיעוד מזהה בכלי הרכב אשר שימש אותם למילוט. אלא שהיות ומדובר במחבלים המשתייכים לג'יהאד העולמי קיימת אפשרות שלא הייתה כאן רשלנות, אלא מאפיין המצביע על פיגוע הקרבה. ובאם כך, מטרת השארת טביעות האצבע הברורות נועדה לתת דגש לזהות המבצעים, להשתיכותם לג'האד וחיזוק לטבח המחריד שביצעו כ"נקמה" על הפגיעה בכבוד הנביא.


אין ספק כי בימים הקרובים ינותחו פיגועים אלו בראש וראשונה במערכות המודיעין והבטחון בצרפת אך גם במדינות נוספות - בדגש על מדינות אירופה - בהן קיים פוטנציאל איום דומה ואף תשתיות טרור אשר עלולות להוציא לפועל פיגועים דומים. בראיה מפוכחת ועל רקע הנתונים כי צרפתים מוסלמים ואזרחי מדינות אירופה מוסלמים רבים הצטרפו בשנים האחרונות לפעילות הג'יהאד בעיראק, סוריה, ומשולבים בפעילות אל קעידה הרי שפיגועים אלו לא אמורים להוות הפתעה. קשה להגזים בחומרת הבעיה הצפויה בהמשך חזרתם של "בוגרי" הג'האד לבתיהם בצרפת ובאירופה בכלל. ה"בוגרים" הללו חוזרים כשהם שטופים באידיאולוגיה רצחנית וביכולות לביצוע מגוון פעולות טרור, שעלולות לייצר תמונות קשות בהרבה מאלו שנראו על מסכי הטלויזיה בסוף השבוע האחרון. אם יחליטו השלטונות הצרפתים לנקוט באמצעים דרסטיים באופן מיידי, ייתכן שיעלה בידם, לכל הפחות לייצר מניעה ולבצע פעולות הרתעה כלפי אותם אנשים.
בניגוד לפיגועים קודמים דוגמת הפיגוע בבית הספר היהודי בטולוז, רצח החיילים הצרפתים בליון, ופיגועי הדריסה בשנה האחרונה, הרי שאין ספק כי סדרת הפיגועים האחרונה מחייבת שינוי תפיסה רדיקלי מצד השלטונות ביחס לחשודים בטרור, תשתית המטיפים הקיצונים המגייסים של גורמי הטרור האלו  והסביבה התומכת זאת בכדי לשפר את המניעה. בד בבד נדרשת התייחסות מתאימה ליעדים מאוימים ורגישים בהיבטי האבטחה זאת בכדי לאפשר את הסיכול בהיעדר מודיעין מוקדם. האם ייענו האירופאים לאתגר? ימים יגידו.

הכותב הינו לשעבר ראש חטיבה בשב"כ וכיום סגן נשיא ל-HLS  בחברת MAYDEX AG המתמחה בתכנון וביצוע מערכי אבטחה, ומרצה בכיר במרכז לניהול וביטחון במרכז האקדמי לוינסקי-וינגייט (קמפוס וינגייט).

מאמרים רלוונטים נוספים

שולחן עגול / עו"ד פרי נובוטני, ניר רן, אמנון שחורי

14/02/2019

קרא עוד

תעופה על הכוונת / מאת ניר רן

14/02/2019

קרא עוד

שימוש במודיעין להבנה טובה יותר את הענף שלנו וליצירת יתרונות תחרותיים / אמיר פליישמן

25/12/2019

קרא עוד

הזדמנות לעשות חושבים / ניר רן

14/02/2019

קרא עוד

נייר עמדה על הערכת סיכונים של רעשי אדמה ותכנון מתאים לבטיחות הציבור / נכתב ע"י הארגון הבינ"ל לבטיחות סייסמית (ISSO)

14/02/2019

קרא עוד

הזינוק לאבטחת האולימפיאדה בברזיל / מאיר גרשוני

14/02/2019

קרא עוד