- אודות
- המסלול האקדמי
-
- לימודי תעודה
- מכינות
- רישום לתואר ראשון
מאת: פרופ' רוני לידור, פרופ' סימה זך, ד"ר אלה שובל
תיוגים: חינוך גופני, חונכות, בית ספר, הכשרת מורים, מתודיקה, מורים מתחילים
לידור, ר', זך, ס' ושובל, א' (2021). חונכות בחינוך גופני – מגמות ואתגרים. בתוך א' שץ-אופנהיימר (עורכת), חונכות: תיאוריה, מחקר ומעשה (עמ' 140-109). תל אביב: רסלינג.
עדכון אחרון: 22.06.2022
תקציר:
בהתבסס על מאפייני מקצוע החינוך הגופני ואתגריו מועלות במאמר שתי טענות מרכזיות: 1) יישום של תהליך החונכות בחינוך גופני יכול לסייע למורה המתחיל להתמודד עם מכלול האתגרים שניצבים בפניו. 2) רק מורה לחינוך גופני המכיר היטב את יסודות המקצוע, את מאפייניו ואת אתגריו יכול לשמש מורה חונך בתחום. המחקרים המתוארים במאמר מספקים מידע ביחס למקומו של החונך בתוכנית הליווי, ומעלים על נס את נחיצותו ואת תרומתו ליצירת הזהות המקצועית וההתפתחות המקצועית של המורה המתחיל, לנטיעת ביטחון עצמי ביכולותיו, להגדלת כישוריו לעבודה בצוות ולסיוע באקלומו בתוך תרבות בית הספר.
החינוך הגופני הוא מקצוע ליבה בתוכנית הלימודים של משרד החינוך, אשר נלמד בגני ילדים, בתי ספר יסודיים, חטיבות ביניים, ובתי ספר תיכונים (משרד החינוך, 2007א; משרד החינוך, התרבות והספורט, תשס''ו; שובל, שחף ולידור, 2014). ובבתי ספר בישראל רק מורים שעברו הכשרה בהוראת החינוך הגופני רשאים ללמד את המקצוע.
אתגרי המקצוע והשפעתם על מקצוענות המורים לחינוך גופני מאופיינים בכך, שפרט להקניית ידע, טיפוח חשיבה, למידה, חינוך חברתי, וחינוך לערכים אשר קיימים בכלל המקצועות, החינוך הגופני עוסק גם בטיפוח יכולות גופניות-תנועתיות של התלמידים וברווחתם הבריאותית. כדי ללמד חינוך גופני יש צורך בתנאים פיזיים מיוחדים כגון: אולמות ספורט רחבים ומאובזרים, מגרשי ספורט שבהם יוכלו התלמידים לנוע וללמוד תוך כדי תנועה. לעיתים קרובות לא קיימים בבית הספר כל המשאבים הנחוצים, ולכן על המורה לאלתר ולמצוא פתרונות מתאימים.
מהמורה לחינוך גופני נדרש ידע בנושאי לימוד רבים ומגוונים: מדעי החיים (אנטומיה, פיזיולוגיה), מדעי החברה (חינוך, פסיכולוגיה וסוציולוגיה), ומדעי הרוח (אתיקה ולשון). הצורך לרכוש ידע בכל אחד מתחומי הדעת הללו (אשר שונים בתכלית), הוא תובעני כלפי המורים ומכביד על תהליכי ההכשרה ורכישת הידע המקצועי שלהם, ובכך גם על יכולתם להפוך למקצוענים.
המציאות היא שלרוב למורה לחינוך גופני אין עמיתים-למקצוע במוסד הלימודי; הוא יחיד בתחומו ולעיתים אף חש בודד כי אין לו קבוצת שייכות מקצועית שיוכל להיוועץ עימה. המורים לחינוך גופני מסתמכים בעיקר על ידע שנרכש בתקופת הכשרתם המקצועית ועל מידע ממורים אחרים כמו קבוצות עניין באינטרנט והשתלמויות מזדמנות.
בנוסף מנקודת המבט של הקהילה הבית-ספרית – מורים הורים ותלמידים, החינוך הגופני נתפס כמקצוע משלים ופחות ערך, כזה שאינו עומד במרכז העשייה החינוכית-אקדמית, או כמקצוע העשרה שאינו נמנה עם מקצועות היסוד החיוניים לטיפוח השכלת התלמיד כמתמטיקה, אנגלית ומדעים. מורים לחינוך גופני מעידים שתפיסה זו של מיצוב המקצוע מובילה אותם לאמץ אחת משלוש הדרכים הבאות: 1) לקבל את תדמית המקצוע ולאפשר לילדים לשחק כרצונם ולהעביר את הזמן במהלך השיעור (''לקחת כדור ולשחק''). 2) לעשות את עבודתם על פי הבנתם ולהתעלם מהמציאות הסובבת אותם. 3) להילחם על תדמיתם – ולהוכיח לקהילה הבית ספרית (מנהל בית הספר, מורים, הורים, תלמידים) שיש מה ללמוד בחינוך הגופני ושמקצוע זה אכן תורם להתפתחותם (Armour and Jones, 2002).
בהתבסס על מאפייני המקצוע ואתגריו מעלים במאמר שתי טענות מרכזיות: 1) יישום של תהליך החונכות בחינוך גופני יכול לסייע למורה המתחיל להתמודד עם מכלול האתגרים שניצבים בפניו. 2) רק מורה לחינוך גופני המכיר היטב את יסודות המקצוע, את מאפייניו ואת אתגריו יכול לשמש מורה חונך בתחום.
מניתוח מחקרים שעסקו בחינוך גופני ניתן להצביע על שלוש תבניות של חונכות: חונכות כתמיכה, חונכות כהנחיה וחונכות כשיתוף פעולה והתפתחות עצמית (Kemmis, Heikkinen, Fransson, Aspfors and Edwards-Groves, 2014). המשותף לשלוש תבניות אלו הוא ההכרה בצורך לספק מענה לאתגרים של המורה המתחיל בשנים הראשונות לעבודתו בבית הספר, ובכלל זה חיזוק ביטחונו העצמי והקניית תחושה חיובית שתשפיע על כוונותיו להישאר במקצוע ההוראה ולהתפתח בו לאורך זמן.
תוכנית ליווי מוצלחת בארצות הברית למורים מתחילים בחינוך גופני (Banville and Rikard, 2009) שפותחה במערכת החינוך של מחוז פיירפקס, וירג'יניה, סיפקה למורים מתחילים מערך תמיכה שכלל גם מורה חונך שהוצמד אליהם. החונך לימד באותו בית ספר ובאותן קבוצות גיל ואותם נושאי הלימוד של המורה המתחיל. ובמידה ולא היה נמצא מורה מתאים מאותו בית ספר, היו מוצאים אלטרנטיבה בכדי לסייע למורה המתחיל.
כמה מחקרים בחנו את מאפייני שלב הכניסה להוראה אצל מורים מתחילים במטרה לאתר לא רק את הקשיים שעימם הם מתמודדים אלא גם ללמוד על האמצעים שמסייעים להם להיקלט לתוך תרבות בית הספר ולהגדיל את הסיכוי שיישארו במקצוע ויתפתחו בו (Ensign and Woods, 2017; Ensign, Woods and Kulinna, 2017, 2018; Makela et al., 2015; Richards, Templin and Graber, 2014). המחקרים מספקים מידע ביחס למקומו של החונך בתוכנית הליווי, ומעלים על נס את נחיצותו ואת תרומתו ליצירת הזהות המקצועית וההתפתחות המקצועית של המורה המתחיל, לנטיעת ביטחון עצמי ביכולותיו, להגדלת כישוריו לעבודה בצוות ולסיוע באקלומו בתוך תרבות בית הספר.
על פי דיווחי המורים המתחילים לחינוך גופני, שנאספו בעיקר בראיונות עומק, בשל היות החונך מנוסה בחיי בית הספר יש ביכולתו לספק תשובות לשאלות הרלוונטיות לתחום עיסוקם, להקשיב, לתמוך ולהיות אמפטי בסביבה חברית בטוחה שאינה מאיימת. יתרונות נוספים של החונך המוזכרים במחקרים אלה הם היכולת שלו לסייע בפיתוח מיומנויות ההוראה של המורה המתחיל, בפיתוח רפלקסיה קריטית ומיומנויות של הערכה עצמית ובהתאמת הפעילויות ללומדים ולמשאבים הקיימים.
במחקר איכותני שערכה דומיניק בנוויל (Banville, 2015) רואיינו מורים מתחילים לחינוך גופני בנושא האופן שבו הם תופסים את המורה החונך; לדעתם, חונכות טובה מאופיינת בכך שהיא מחזקת את הביטחון העצמי שלהם, מסייעת להם בבניית הזהות המקצועית, משפרת את יכולת ההוראה שלהם וגם מאפשרת להם סוציאליזציה חיובית לתוך עולם התוכן המקצועי שבו בחרו לעסוק – החינוך הגופני. בכך לדבריה, נמנעת התופעה של שיעורי ''קחו כדור'' או ''רוצו מסביב למגרש''. עם זאת על פי דיווחה, לא כל המורים המתחילים זכו למורה חונך שהשפיע עליהם בצורה כזו; היו מורים שדיווחו שחלק מהמורים החונכים לא היו מועילים משום שאינם מחוייבים לעבודתם ועושים עבודה ספונטנית שאינה שיטתית.
מצופה שתהליך של חונכות יהיה מוקפד ושיטתי, ועם זאת החונכות עלולה להיות דווקא המרכיב החלש בתוכנית הליווי של המורה המתחיל לחינוך גופני. פותחו כמה מודלים של ליווי מורים בראשית דרכם במקומות שונים בעולם; קיימת ביניהם שונות רבה בשל חזונם השונה והאמצעים השונים העומדים לרשות אלו המיישמים אותם בפועל (Whisnant, Elliott and Pynchon, 2005). ריבוי דגמי החונכות, על מטרותיהם ועל תוצריהם השונים, הוא כנראה אחת הסיבות לאי-בהירות בנוגע להשפעת תהליך החונכות על המורה המתחיל (Lawry, 2017).
כדי לסייע למורה המתחיל לחינוך גופני להפיק תועלת מרבית מתהליך החונכות ובה-בעת לסייע לחונך להתמודד עם אתגרי החונכות, ניתן לעורר מעורבות של הגורמים המערכתיים. מכללות המכשירות סטודנטים להוראת החינוך הגופני, הפיקוח על החינוך הגופני בבית הספר היסודיים והתיכוניים, בתי הספר היסודיים והתיכוניים שבהם מתקיימים תהליכים של חונכות ומורים לחינוך גופני המלמדים בבתי ספר יסודיים ובתיכונים – כל אלה יעמיקו את מיצובו של המקצוע, של המורה לחינוך גופני ושל תפקיד החונכות.
ישנם שני צעדים שמומלצים ליישום: א) איתור מורים לחינוך גופני שיכולים/מעוניינים להיות מורים חונכים במסגרות שבהן יוכלו לבטא את מומחיותם ואת ניסיונם במסגרת הגיל הרך, בבתי ספר יסודיים ובבתי ספר תיכונים. ב) פיתוח קורס הכנה למורה החונך. לאחר שאותרו המורים המתאימים לחנוך יש לקדם תוכנית הכשרה ייחודית לתפקיד החונך.
תהליך החונכות בחינוך הגופני טומן בחובו הזדמנות משמעותית לשיפור איכות ההוראה של מורים מתחילים. ורכישת כלים נכונים לפיתוח שיקול דעת בקרב מורים מתחילים לחינוך גופני בבית הספר עשויה להשפיע על מיצובו ומעמדו של המקצוע בשנים הבאות.
סיכום המאמר נכתב בידי יוני טבדידישוילי מהמכללה האקדמית בוינגייט
משרד החינוך (2007א). תכנית הלימודים בחינוך גופני לכיתות א'-ב' בחינוך הממלכתי והממלכתי דתי. תל אביב: מעלות.
משרד החינוך, התרבות והספורט (תשס''ו). תכנית לימודים בחינוך גופני לכיתות ג'-י''ב ולחינוך המיוחד בחינוך הממלכתי, הממלכתי-דתי, הערבי והדרוזי. ירושלים: משרד החינוך התרבות והספורט.
שובל, א', שחף, מ' ולידור ר' (2014). קווים מנחים לכתיבת תכנית לימודים בחינוך גופני. תל אביב: מכון מופ''ת.
שובל, א', נאבל-הלר, נ' ולידור ר' (2003). ''פיתוח אני מאמין מקצועי בקרב סטודנטים לחינוך גופני: מתאוריה למעשה''. דפים 35: 101-133.
Anderson, J.R. (1983). The structure of cognition. London, UK: Harvard University Press.
Armour. K.R. and Jones, R.L. (2002). Physical education: teachers' lives and careers: PE. Sport and educational status. UK: Routledge.
Banville, D. (2015). “Novice physical education teachers learning to teach”. Journal of Teaching in Physical Education 34: 259-277, http://dx.doi.org/10.1123/jtpe.2013-0129
Banville, D. and Rikard, L. (2009). “Teacher induction: Implications for physical education teacher development and retention”. Quest 2: 237-256.
Dervent. F. (2015). “The effect of reflective thinking on the teaching practices of preservice physical education teachers”. Issues in Educational Research 25:260.
Ensign, J. and Woods, A. (2017). “Navigating the realities of induction years: exploring approaches for supporting beginning physical education teachers”. Quest 1: 80-94.
Ensign, J., Woods. A.M. and Kulinna, P.H. (2017). “Teacher development in first-year physical educators: A comparison of effectiveness among different physical education teacher education backgrounds”. Journal of Teaching in Physical Education 4: 455-466.
Ensign, J., Woods. A.M. and Kulinna, P.H. (2018). “Entering the field of physical education: The journey of fifteen first-year teachers”. Research Quarterly for Exercise and sport 1: 66-79, Doi: 10.1080/02701367.1408951.
Kemmis. S., Heikkinen, H.L., Fransson. G., Aspfors, J. and Edwards-Groves. C. (2014). “Mentoring of new teachers as a contested practice: Supervision, support and collaborative self-development”. Teaching and Teacher Education 43: 154-164.
Lawry, R. (2017). “The effect of mentor teachers on initial teacher training and emergence as a beginner teacher”. Journal of Initial Teacher Inquiry 3: 82-85, http://hdl.handle.net/10092/14636.
Makela, K., Hirvensalo, M. and Whipp, P.R. (2014). “Should I stay or should I do? Physical education teachers’ career intentions”. Research Quarterly for Exercise and sport 2: 234-244.
Richards, K.A.R., Templin, T.J. and Graber. K. (2014). “The socialization of teachers in physical education: Review and recommendations for future works”. Kinesiology Review 3: 113-134.
Schwille, S.A. (2008). “The professional practice of mentoring”. American Journal of Education 115: 139-167.
Tilstone, C. (ed.) (2013). Observing teaching and learning: Principles and practice. London. UK: Routledge.
Whisnant, E., Elliott. K. and Pynchon, S. (2005). “A review of literature on beginning teacher induction”. Center for Strengthening the teaching profession.
למידת מיומנויות תנועה התפתחותיות באופן ספונטני: גישה דינמית לאבחון ולטיפול