על הספר
הפסיכולוגיה של הספורט, המאמץ והביצוע: תאוריה ויישום מתמקד במגוון דפוסי התנהגות של היחיד והקבוצה במסגרות שונות של פעילות גופנית: תחרותית – ספורט הישגי; עממית – פעילות מתונה ומבוקרת בשעות הפנאי; ומשקמת – פעילות מונעת מחלות ופעילות המסייעת להתגבר על פגיעות גופניות ונפשיות. הספר בוחן מגוון תהליכים חשיבתיים, רגשיים וחברתיים בקרב המעורבים בפעילות גופנית: החל בפעילות מתונה ומבוקרת המיועדת לכלל האוכלוסייה, וכלה בפעילות עצימה ותובענית המאפיינת בעיקר ספורטאים השואפים להגיע למצוינות ולמומחיות בתחום עיסוקם.
הספר מציג סקירות ספרות הכוללות ממצאי מחקרים כמותיים ואיכותניים בנושאים מגוונים בפסיכולוגיה של הספורט (לדוגמה, ענפי ספורט אישיים וקבוצתיים) המאמץ (עָצים או מתון) והביצוע (הצלה, מוזיקה, מחול, ספורט, צבא). כמו כן יש בו פירוט על אפשרויות היישום בפועל של ממצאים אלה בקרב העוסקים בפעילות, קרי ספורטאים וספורטאיות, ובקרב מי שמסייעים להם ומעורבים בתכנון, בפיתוח ובניהול המסגרות שבהן הם מתאמנים ומתחרים – מדריכים, מאמנים, שופטים וקובעי מדיניות בספורט.
הספר מיועד לכל העוסקים והעוסקות בתחום – סטודנטים בקורסים בפסיכולוגיה של הספורט והפעילות הגופנית בתוכניות לימודים לתואר ראשון ושני בפסיכולוגיה, מדעי ההתנהגות, מדעי הספורט והתנועה, חינוך גופני ומחול; מרצים המעוניינים להעשיר את ידיעותיהם במגוון הנושאים הנסקרים בספר; מאמנים ומדריכים בענפי ספורט אישיים וקבוצתיים העובדים עם ילדים וילדות, בני ובנות נוער, בוגרים ובוגרות; שופטים בענפי הספורט השונים וקובעי מדיניות בתחום הספורט והחינוך הגופני.
על העורכים
ד"ר לאל גרשגורן עוסק בהוראה, מחקר וייעוץ בתחום הפסיכולוגיה של הספורט, הפעילות הגופנית והביצוע. הוא מרצה בכיר וחבר סגל בתוכנית לתואר שני בפסיכולוגיה של הספורט והאימון הגופני במכללה למנהל בראשון לציון ומרצה בנושאי פסיכולוגיה של הספורט במכללות אקדמיות נוספות. מחקריו מתמקדים בתחומים של קואורדינציה ותיאום קבוצתי, קבלת החלטות וזמן תגובה, לכידות קבוצתית, נחישות, מוטיבציה ותפיסת המאמץ והביצוע.
גרשגורן פרסם מאמרים בכתבי עת שפיטים ובספרים מובילים בתחום הפסיכולוגיה של הספורט ואף משמש שופט בכמה כתבי עת. הוא עובד עם ספורטאי עילית בוגרים ומתבגרים ועם אנשי כוחות הביטחון. הוא עבד עם כלל נבחרות ישראל הצעירות בכדורגל ועם קבוצות הבוגרים של ראשון לציון בכדוריד. גרשגורן משמש גם יועץ מטעם מחלקת כושר קרבי לשיפור ביצועים בקרב לוחמי צה"ל.
פרופ' רוני לידור הוא פרופסור מן המניין להתנהגות מוטורית וסגן נשיאת המרכז האקדמי לוינסקי-וינגייט. שימש כנשיא המכללה האקדמית בוינגייט ב-11 השנים האחרונות. תחומי המחקר שלו הם היבטים קוגנטיביים בלמידה מוטורית, תהליכי למידה והוראה של מיומנויות מוטוריות סגורות בעלות קצב פנימי ותרומת הספורט להתפתחות האדם. בשנים האחרונות הוא מתמקד בהבנת הגורמים הסביבתיים המסייעים לספורטאים ישראלים להגיע לרמת מומחיות בספורט.
לידור פרסם מאמרים רבים בכתבי עת שפיטים בין-לאומיים ובספרים וכתב וערך ספרים בתחומי עיסוקו. ספרו האחרון (בשיתוף) חינוך גופני אחר: מודלים להוראת המקצוע יצא לאור בשנת 2021 בהוצאת הספרים של מכון מופ"ת. ספר נוסף בעריכתו (בשיתוף), The Psychology of Closed Self-Paced Motor Tasks in Sports, יצא לאור בשנת 2022 בהוצאת ראוטלידג'.
לידור ערך את כתב העת בתנועה - כתב עת למדעי החינוך הגופני והספורט בין השנים 1998 ל-2017, והוא חבר מערכת בכתבי עת מובילים במדעי הספורט והתנועה. בין השנים 2001 ל-2009 היה המזכיר הכללי של החברה הבין-לאומית לפסיכולוגיה של הספורט (International Society of Sport Psychology) וקיבל בה מעמד עמית בשנת 2019.
פרופ' גרשון טננבאום היה פרופסור מן המניין ועמד בראש התוכנית לתואר שני ושלישי ע"ש בנג'מין ס' בלום לפסיכולוגיית ספורט באוניברסיטת פלורידה בין השנים 2000 ל-2019. בשנים 2000-1994 הוא הקים וניהל את התוכנית לפסיכולוגיה של הספורט לתואר שני באוניברסיטת דרום קווינסלנד באוסטרליה. בשנים 1994-1982 הוא ניהל את המרכז למחקר ורפואת ספורט ע"ש ריבשטיין במכון וינגייט ולימד סטטיסטיקה ושיטות מחקר בבית הספר לרפואה באוניברסיטת תל אביב ובמכללה האקדמית בוינגייט.
ב-2019 הקים את החטיבה לפסיכולוגיית ספורט, מאמץ וביצועים לתואר שני ודוקטורט בבית הספר לפסיכולוגיה ע"ש ברוך איבצ'ר באוניברסיטת רייכמן בהרצליה ועומד בראשה עד היום. הוא מלמד גם במכללה לממהל ובמכללת תל חי ומשמש יועץ מדעי לאתנה (ספורט נשים) ולחברות סטרט-אפ מובילות.
טננבאום זכה בפרסים מדעיים יוקרתיים על תרומתו לקידום פסיכולוגיית הספורט בעולם קיבל מעמד עמית מהאיגוד האמריקאי לפסיכולוגיה והאגודה האמריקאית לקינסיולוגיה, החברה הבין-לאומית לפסיכולוגיית ספורט (ISSP), והחברה האמריקאית לפסיכולוגיה (APA) - החטיבות לפסיכולוגיית ספורט ולפסיכולוגיה ניסויית. הוא היה הנשיא של החברה העולמית לפסיכולוגיית ספורט (2001-1997), יזם את הכנס העולמי לפסיכולוגיית ספורט במכון וינגייט (1997), הקים את הירחון המדעי International Journal of Sport and Exercise Psychology וערך אותו במשך 12 שנה.
טננבאום הוזמן להיות מרצה מפתח ב-134 כנסים מדעיים, פרסם מאות מאמרים בירחוני מדע שפיטים ובספרים, כתב 12 ספרי לימוד, מדע ומחקר, ביניהם Handbook of Sport Psychology, 2007, 2020 וגם Encyclopedia of Sport and Exercise Psychology, 2019.
לקטלוג הספרים במכון מופ"ת
תוכן עניינים ומבוא