- אודות
- המסלול האקדמי
-
- לימודי תעודה
- מכינות
- רישום לתואר ראשון
מאת: ד"ר אלה שובל, ד"ר רוני אולמן דרום, ד"ר רות בורשטיין, ד"ר סיגל עוזיאל-קרל
תיוגים: מונחים, מדריך, כושר גופני, ספורט, מדריך פדגוגי, הכשרת מורים
שובל, א', אולמן דרום, ר', בורשטיין, ר', ועוזיאל-קרל, ס' (2023). לקסיקון מונחים בחינוך הגופני. משרד החינוך.
עדכון אחרון: 09.08.2023
תקציר:
מדריך מוגדר כמוביל אחרים, מנחה, מי שעבר קורס מדריכים לנושא ספציפי. הגדרות ספציפיות הנוגעות להקשרים בחינוך הגופני והספורט הן של מדריך כושר גופני ובריאות, מדריך מורים, מדריך מורים לחינוך גופני, מדריך ספורט, מדריך פדגוגי ומדריך פדגוגי בחינוך הגופני.
ז': ש"ע; י'; מ': המדריך; ר': מדריכים; ר"מ: המדריכים
נ': ש"ע; י'; מ': המדריכה; ר': מדריכות; ר"מ: המדריכות
מוביל אחרים, מנחה, מי שעבר קורס מדריכים לנושא ספציפי.
במקורות
"וְהוֹלַכְתִּי עִוְרִים בְּדֶרֶךְ לֹא יָדָעוּ בִּנְתִיבוֹת לֹא יָדְעוּ אַדְרִיכֵם" (ישעיהו מב, טז).
"והמדריך בניו ובנותיו בדרך ישרה" (תלמוד בבלי, מסכת יבמות סב ע"ב).
ז': צ"ש - סמיכות; י'; מ': מדריך הכושר הגופני והבריאות; ר': מדריכי כושר גופני ובריאות; ר"מ: מדריכי הכושר הגופני והבריאות
נ': מדריכת כושר גופני ובריאות; י'; מ': מדריכת הכושר הגופני והבריאות; ר': מדריכות כושר גופני ובריאות; ר"מ: מדריכות הכושר הגופני והבריאות
מי שעבר קורס מדריכים רשמי על פי חוק הספורט בפיקוח משרד החינוך ומחזיק בתעודת מדריך כושר גופני ובריאות.
הכשרת מדריך כושר גופני ובריאות כוללת הקניית ידע במדעי גוף האדם, לימוד עקרונות האימון והכושר הגופני, תוך שמירה על הבריאות ועל הבטיחות באימונים, הכרת המכשירים וציוד הכושר והתאמת הפעילות לסוג האוכלוסייה - מקטינים ועד קשישים. על פי חוק מכוני הכושר, חדרי הכושר מחויבים להעסיק אך ורק מי שהוסמך כמדריך כושר גופני ובריאות בהתאם לגיל המתאמנים.
ז': צ"ש - סמיכות; י'; מ': מדריך המורים; ר': מדריכי מורים; ר"מ: מדריכי המורים
נ':צ"ש - סמיכות; י'; מ': מדריכת המורים; ר': מדריכות מורים; ר"מ: מדריכות המורים
הנושאים תפקיד הממוקד בקידום איכות המורים.
ז': צ"ש – סמיכות + צ"י + ש"ע + ש"ת; י'; מ': מדריך המורים לחינוך הגופני; ר': מדריכי מורים לחינוך גופני; ר"מ: מדריכי המורים לחינוך הגופני
נ': צ"ש – סמיכות + צ"י + ש"ע + ש"ת; י'; מ': מדריכת המורים בחינוך הגופני; ר': מדריכות מורים בחינוך גופני; ר"מ: מדריכות המורים בחינוך גופני
אדם הנושא תפקיד הממוקד בקידום איכות המורים לחינוך גופני. ההדרכה מכוונת להקניית מיומנויות הוראה, להנחיית שימוש בתוכניות לימודים ולחיזוק יכולת תכנון ההוראה והתאמת ההוראה לילדים.
המדריך לחינוך גופני מלווה מורים ותומך בהם בדרך של שותפות לעבודה החינוכית, ולא בדרך של פיקוח. המדריך לחינוך גופני הוא עצמו מורה בפועל או היה מורה. הוא כפוף למפקח המרכז לחינוך גופני או למפקח מחוזי על החינוך הגופני. על המדריך לחינוך גופני להגיש לממונים הישירים עליו תוכנית עבודה שנתית, דו"ח עבודה חודשי, דו"ח עבודה חצי-שנתי ודו"ח שנתי, מסכם.
ז': צ"ש – סמיכות; י'; מ': מדריך הספורט; ר': מדריכי ספורט; ר"מ: מדריכי הספורט
נ': צ"ש – סמיכות; י'; מ': מדריכת הספורט; ר': מדריכות ספורט; ר"מ: מדריכות הספורט
אדם המלמד אחד ממקצועות הספורט. מי שעבר הכשרה להדרכה במסגרת המוכרת על ידי משרד החינוך על פי חוק הספורט, ומחזיק בתעודת מדריך. מדריך הספורט רשאי ללמד רק את סוג הספורט שבו התמחה. ישנם מדריכי ספורט לתחומים שבהם מתקיימות תחרויות רשמיות, כמו כדורסל, כדורגל, אתלטיקה והתעמלות, וכן בענפים 'עממיים', כגון מחול אירובי, עיצוב גוף ואייקידו.
כמו כן, קיימים קורסי מדריכים בתחומים שמדינת ישראל אינה מפקחת עליהם, כמו קורס מדריכי פילאטיס, שדרגת המדריך בו אינה רשמית.
מדריכי ספורט מלמדים במסגרות א-פורמליות, כמו אגודות ספורט, מרכזי תרבות וספורט וחוגים פרטיים.
ז': צ"ש – ש"ע + ש"ת; י'; מ': המדריך הפדגוגי; ר': מדריכים פדגוגיים; ר"מ: המדריכים הפדגוגיים
נ': צ"ש – ש"ע + ש"ת; י'; מ': המדריכה הפדגוגית; ר': מדריכות פדגוגיות; ר"מ: המדריכות הפדגוגיות
מנחה להוראה. תפקיד ייחודי בתהליך ההכשרה להוראה. מורה מקצוען שהוא בעל ניסיון בהוראה, ידע תיאורטי בהוראה, ידע המקצוע - דיסציפלינרי - פרקטי ותיאורטי, ידע על הצרכים והמאפיינים של התלמידים, ידע תוכניות לימודים וכישורי הנחייה. המדריך הפדגוגי הוא בעל תואר אקדמי מתקדם ומהווה חלק מצוות המוסד המכשיר להוראה - מכללה או אוניברסיטה .
המדריך הפדגוגי מלווה מתכשרים להוראה בשיעורים תיאורטיים כיתתיים, בשיחות אישיות וקבוצתיות ובביקור בבתי הספר שבהם מתנסים המתכשרים בהוראה ובשיעוריהם. הדגש בתהליכים אלו הוא על חיבור וגישור בין תיאוריות הנלמדות בתהליך ההכשרה להוראה לבין מעשה ההוראה המתקיים במסגרת חינוכית.
להבדיל מהמורה החונך, המלווה ישירות את המורה בצעדיו הראשונים לאחר שכבר סיים את הכשרתו וקיבל תעודת הוראה, המדריך הפדגוגי מלווה את המתכשר להוראה במהלך הכשרתו ובסיוע מורה מאמן.
בישראל מקובל כי מדריכים פדגוגיים הם מורים בעלי תואר שני לפחות, בעלי ניסיון רב בהוראה. לרוב ישאף המוסד המכשיר לשבץ את המדריך הפדגוגי לתהליך ליווי של המתכשרים להוראה בהתאם לגילים שבהם הוא עצמו רכש ניסיון.
ז': צ"ש – ש"ע + ש"ת + צ"י + ש"ת; י'; מ': המדריך הפדגוגי בחינוך הגופני; ר': מדריכים פדגוגיים בחינוך הגופני; ר"מ: המדריכים הפדגוגיים בחינוך הגופני
נ': צ"ש – ש"ע + ש"ת + צ"י + ש"ת; י'; מ': המדריכה הפדגוגית בחינוך הגופני; ר': מדריכות פדגוגיות בחינוך הגופני; ר"מ: המדריכות הפדגוגיות בחינוך הגופני
מדריך או מדריכה שתחום התמחותם הוא בהוראת החינוך הגופני. על המדריך הפדגוגי להיות בעל ניסיון בהוראה ובעל תואר אקדמי מתקדם. עשייתו של המדריך הפדגוגי בחינוך גופני כוללת בין השאר הצגת תיאוריות בהוראת החינוך הגופני וקישורן לפרקטיקה, פיתוח החשיבה התכנונית והרפלקטיבית והקניית מיומנויות הוראה. במטרה לממש את תפקידו, נפגש המדריך הפדגוגי עם מתכשרים להוראה לסדנאות, צופה בהם בשעה שהם מלמדים שיעורי חינוך גופני בבתי הספר, מנתח איתם את השיעורים, ומתאם תהליכים עם המורים המאמנים.