דילוג לתוכן המרכזי בעמוד

מיזם פעילות גופנית לאזרחים ותיקים במלונות של מפונים

מאת: דריה שגב

תיוגים: הסכסוך הישראלי-ערבי, יוזמות קהילתיות, עתות משבר, פעילות גופנית

עדכון אחרון: 03.07.2024

  1. תקציר:

    המגמה לפעילות גופנית ובריאות בגיל המבוגר במרכז האקדמי לוינסקי-וינגייט, קמפוס וינגייט, יזמה פעילויות למבוגרים שפונו מבתיהם בעקבות מלחמת חרבות ברזל.

 

בתחילת חודש נובמבר 2023, כחודש מתחילת המלחמה, כשמאות אלפי אנשים פונו מבתיהם לבתי למלון בערים שונות, גופים רבים עסקו בהקמה ובתפעול של מסגרות חינוך לילדים ולנוער. בשלב זה צצה על-פני השטח תופעה של אזרחים ותיקים, שישבו במתחמי הלובי בבתי המלון בחוסר מעש במשך שעות. ראשי הקהילות הבינו שמצב זה עלול להוביל להדרדרות תפקודית, ופנו לנציגי המגמה לפעילות גופנית ובריאות לגיל המבוגר במרכז האקדמי לוינסקי-וינגייט, במקפוס וינגייט.

צוות המגמה החל בפיתוח תוכנית מסודרת להפעלה גופנית של אזרחים ותיקים השוהים בבתי מלון, תוך יישום הפעילות במסגרת קורס התמחות הקיים באופן מובנה בלימודי המגמה. בקורס זה מתבקשים הסטודנטים להכין תוכנית התאמה אישית וקבוצתית לאנשים מבוגרים שיש להם יכולות תפקוד שונות, ולהעביר את התוכנית תוך התאמה הדרגתית לקבוצת אנשים במשך סמסטר. ברוב המקרים הסטודנטים מקיימים את ההתמחות במרכז יום לגיל המבוגר או בחדר כושר ייעודי למבוגרים.

לאור הפניה ממרכזי המפונים, החלטנו להוביל יוזמה במהלכה סטודנטים יגיעו למלונות המפונים ויבצעו פעילות גופנית עבור המבוגרים המפונים במסגרת אותו קורס התמחות. בשלב זה, יצרנו קשר עם כלל הסטודנטים הלומדים במגמה. לשמחתנו, כ-20 סטודנטים נענו בחיוב לקחת חלק בפרויקט. במקביל, יצרנו קשר עם מספר מלונות בנתניה, בתל אביב ובירושלים, ולשמחתנו כולם התרגשו לקבל את פני הסטודנטים. 

לצורך יצירת תהליך למידה איכותי והדרגתי עבור הסטודנטים, קבענו את המפגש הראשון עם כל הסטודנטים במלון "לגון" בנתניה, כשהאחריות על העברת הפעילות הגופנית הייתה של שתי מרצות מצוות המגמה. מטרת המפגש הייתה להציג דוגמה אפשרית לפעילות בפני המבוגרים במלון, להציג מודל לפיתוח בפני הסטודנטים וכן להעניק ביטחון לסטודנטים ולאזרחים הותיקים להמשיך ביוזמה. יש לציין, שלא ידענו לקראת מה אנחנו הולכים והאם מבנה הפעילות שהכנו אכן יתאים לאנשים שטרם פגשנו, אך בהיותו מודל שניתן לשינוי, החלטנו לצאת לדרך.

עם הגעתנו למלון, ראינו כי מרבית המבוגרים נמצאים בלובי ועל מנת לעודדם להשתתף באימון, בחרנו לבצע פעילות "ראווה" לעיני כלל האנשים במרכז הלובי, תוך הפעלה של האזרחים הותיקים עם הסטודנטים כקבוצה אחת, ובמקביל גייסנו מבוגרים נוספים להשתתף. הפעילות נחלה הצלחה, הן מבחינת שיתוף הפעולה של האזרחים הותיקים והסטודנטים והן מבחינת ההנאה והתגובות החיוביות של המשתתפים במהלכה ובסיומה. בתום המפגש שוחחנו עם הסטודנטים ושיתפנו אותם בחוסר הודאות שהייתה לנו לקראת הפעילות ובדרכים עימן פתרנו את הקשיים, כדי שיהיו להם כלים לעתיד אם יתקלו במקרים דומים.

 

 

לשמחתנו, לאחר "מפגש הראווה", הפרויקט יצא לדרך! 11 סטודנטים וסטודנטיות קיבלו השראה והחלו לבצע את ההתמחות במלונות שונים בהם דרים אזרחים ותיקים שפונו מבתיהם. הסטודנטים השתלבו בזוגות או ביחידים במלונות: שרתון, דן אכדיה ודן פנורמה בתל אביב, לגון בנתניה, אלמה בזכרון יעקב ורמדה בירושלים.

הפרויקט החל באמצע חודש נובמבר וגם היום הוא עדיין ממשיך במלון שרתון בתל אביב ורמדה בירושלים. קיבלנו אין ספור תודות על אופן עבודתם של הסטודנטים, שיבחו את הרצינות, ההתמדה והמקצועיות הגבוהה שהפגינו במהלך כל המפגשים.

רכזי המפונים התרשמו מיכולתם של הסטודנטים לבנות פעילות גופנית לקבוצות הטרוגניות של מתאמנים: באותו אימון השתתפו מבוגרים הנעזרים בהליכונים ומבוגרים בכושר גופני גבוה, וכולם הרגישו כי קיבלו מענה לצרכיהם. גם הסטודנטים הרגישו כי פעילותם היא בעלת ערך מוסף, והתייחסו אליה בתחושת שליחות, שעולה על עמידה בדרישות מטלה לימודית. במרבית המקרים הם הגיעו זמן רב לפני הפעילות או נשארו אחריה, כדי לשתות כוס קפה ולנהל שיחה עם האזרחים הותיקים.

 

 

אנו, צוות המגמה, גאים בסטודנטים ובסטודנטיות שלנו ונרגשים כי ניתנה להם הזכות והם התגייסו למשימה ותרמו בצורה כה משמעותית לקהילת המפונים בתקופה כה מאתגרת במדינתו. 

ברצוננו להביע תודה מיוחדת לכלל הסטודנטים שהשתתפו בפרויקט:
יובל אלוני, שרון אתרוג, קרין ברקוביץ', עידו גיבורי, חיים לאופר, שיר ניסים, הדר סיטון, לי פדה, רועי פוקס, רועי שני וספיר שפלר. 

פריטי מידע דומים