מוטיבציה מוגדרת כתשוקה להתנהגות מסוימת, גם כאשר חווים קשיים או אי-הצלחות. מחקרים מצאו כי הפרמטרים העיקריים המשפיעים על מוטיבציה בקרב מבוגרים הם גיל, מגדר והשכלה. קיימים שני סוגים של מוטיבציה: מוטיבציה פנימית הנובעת ממניע פנימי ותחושת שליטה והגשמה, ומוטיבציה חיצונית המבוססת על הרצון לקבל תגמול חיצוני. מוטיבציה פנימית גורמת יותר לעשייה מאשר מוטיבציה חיצונית.
פעילות פנאי מוגדרת כפעילות הנעשית בזמן הפנוי של האדם ומשקפת חופש והגשמה עצמית. המוטיבציה לעסוק בה היא מוטיבציה פנימית, משום שהיא אינה תלויה בדבר ולאדם יש תחושת בחירה. מוטיבציות לעיסוק בפעילויות ספורט בזמן הפנאי קשורות לשיפור הבריאות והכושר, הנאה ועוד.
קרב מגע הוא אומנות לחימה ישראלית המחייבת אימונים פיזיים אינטנסיביים ומתמקדת בהגנה עצמית באמצעות שימוש בחפצים מן הסביבה לנוכח אירועי היומיום. בנוסף, ענף זה מספק תחושת הגנה, המתפתחת לאחר התמדה באימונים.
מטרת המחקר הנוכחי היא לבדוק את המוטיבציות של המתאמנים הוותיקים להתמיד באימונים ואת הקשר של המוטיבציה לסיפור חייהם. המחקר כלל 12 מתאמנים ומתאמנות העוסקים בקרב מגע בגילאי 64-26. טווח שנות הותק של הנבדקים בענף הוא 15-6 שנים.
בוצעו 12 ראיונות במהלכם נשאלו הנבדקים ארבע שאלות: (1) מהם המניעים של מתאמני קרב מגע ותיקים בהקשר של בחירה בדיסציפלינת האימון הספציפית? (2) האם יש קשר בין סיפורי החיים של המתאמנים לבחירתם להתאמן בקרב מגע? (3) מהם הגורמים התורמים לדבקות באימון לאורך שנים? (4) האם קיים שוני במוטיבציות בין גברים לנשים?
החוקרים חילקו את תשובות הנבדקים לארבעה נושאים מרכזיים:
- אקטיבים ולקיחת אחריות על הגורל האישי - הביוגרפיה וחוויות הילדות והנערות כמעצבות ומניעות את הצורך ללמוד הגנה עצמית: זוהי המוטיבציה הראשונה להתחיל באימונים. הנבדקים דיווחו כי בילדותם נקלעו לאירועי אלימות ולכן חשים אחראיים ליכולות הגופניות שלהם וליכולתם להתמודד עם אירועי אלימות. הנשים דיווחו כי הן מתאמנות בענף זה בשל החשש מפני אלימות הקשורה לפגיעה גופנית ולהטרדה מינית. בנוסף לכך, הנבדקים דיווחו כי הם חשים יכולת התמודדות מנטלית טובה במצבי עימות ונמנעים מעימות פיזי.
- מוטיבציה לדבקות באימונים הנובעת מחווית למידה קונסיסטנטית-מתודולוגית מאתגרת שנותנת תחושת הצלחה: מוטיבציה זו נובעת מאימון שבועי מתמיד לאורך השנים. הלמידה ההדרגתית ותוכנית הלימודים המגוונת יוצרות אצל המתאמנים עניין וגורמות להם להתמיד באימונים.
- סיפוק צרכים: באמצעות האימונים המתאמנים משפרים את כושרים הגופני, מחזקים את הגוף שלהם וחווים פורקן לאנרגיות. עוד דיווחו המתאמנים כי ישנה חשיבות רבה לאינטראקציה ביניהם וכי המגע הפיזי מאפשר יצירת קשרים. בנוסף לצרכים הפיזיים והחברתיים, קרב מגע מספק גם צרכים רגשיים. המתאמנים מחזקים את הביטחון העצמי, את ההערכה העצמית ואת הכבוד העצמי שלהם.
- קרב מגע כמיומנות חיים משמעותית שצריך להנגיש ולשלב כחלק מאורח חיים בריא ומצמיח: כל המתאמנים דיווחו שקרב מגע משמש כאבן דרך בהבניית מיומנויות לחיים ולכן יש להתחיל להאתמן בענף בגיל מוקדם.
כאמור, מטרות המחקר הנוכחי היו לבחון את המניעים של מתאמני קרב מגע ותיקים להתמיד באימונים ואת הקשר שלהם לסיפורי החיים שלהם. בניגוד למחקרים אחרים, תוצאות המחקר הנוכחי מראות כי מוטיבציה ללמידה ואימון בקרב מגע קשורה לנסיבות החיים, להתנסויות חברתיות ולצורך לרכוש מיומנויות ספציפיות. מוטיבציה זו הינה פנימית.
אחת ההמלצות היא לשלב שיעורי קרב מגע במערכת החינוך על מנת לחשוף את התלמידים להגנה עצמית ולתרומה הרגשית של הענף, כמו חיזוק הביטחון העצמי. בנוסף, קרב מגע ישראלי הוא חלק מהמורשת היהודית-ישראלית, עליה יוכלו ללמוד התלמידים במהלך האימונים.
לסיכום, המוטיבציות לעסוק בדיסציפלינה זו ולהתמיד באימונים קשורות להיבטים גופניים ורגשיים, כמו לקיחת אחריות אישית, חיזוק הביטחון העצמי ולימוד הגנה עצמית.
סיכום המאמר נכתב בידי מיטל אוסטרובסקי מהמרכז האקדמי לוינסקי-וינגייט
למאמר המלא בכתב העת מחקרי גבעה