דילוג לתוכן המרכזי בעמוד

מעבר לטבעות

מאת: Yair Galily, Ramón Spaaij, Kerry R. McGannon

תיוגים: משחקים אולימפיים, סוציולוגיה של הספורט, ספורט, גלובליזציה

Galily, Y., Spaaij, R., & McGannon, K. R. (2024). Beyond the Rings: Exploring the Cultural and Behavioral Impact of the 2024 Paris Olympics. American Behavioral Scientist, 0(0). https://doi.org/10.1177/00027642241261262

עדכון אחרון: 06.08.2024

  1. תקציר:

    המשחקים האולימפיים משמשים שדה מחקר ליחסי הגומלין המורכבים בין פסיכולוגיה, סוציולוגיה, פוליטיקה והתנהגות. מטרת המאמר הנוכחי והגיליון המיוחד הוא להאיר את הממדים הרב-גוניים של המשחקים האולימפיים ולחקור את ההשלכות העמוקות שלהם על ההתנהגות האנושית, ההופעה, הזהות, המדיה, התרבות והמדינאות.

 

המשחקים האולימפיים, בדומה לאירועים נוספים, תופסים את תשומת הלב של העולם. משחקים אלה משמשים כבמה להישגי שיא וניתן באמצעותם גם לחקור השפעות פסיכולוגיות, סוציולוגיות, פוליטיות והתנהגותיות בהקשר תרבותי.

המאמר הנוכחי מציג גיליון מיוחד של כתב העת American Behavioral Scientist המוקדש למשחקים האולימפיים של פריז 2024. מטרת המאמר הנוכחי היא להבין תובנות חדשות על התנהגות אנושית, ביצועים, זהות, מדיה, תרבות ומדינה באמצעות הייחודיות של המשחקים האולימפיים.

על מנת להתמודד עם הלחץ בו הספורטאים שרויים ולהגיע להישגים גבוהים, עליהם לסגל גם כישורים מנטליים בנוסף לכישורים פיזיים. מחקרים רבים עסקו בנושא ובחנו את המרכיבים השונים המאפשרים לספורטאים לדחוף את עצמם אל מעבר לגבולות האנושיים.

המשחקים האולימפיים משמשים שדה מחקר לבחינת השפעות פסיכולוגיות וחברתיות על יחדים וקבוצות דרך הספורט. המשחקים מעוררים רגשות של פטריוטיות, אך גם מעלים סוגיות הקשורות ללאומיות, קולוניאליזם ומחלוקות אידיאולוגיות. בנוסף, הם מערערים את ההשקפות המסורתיות סביב גזע, מגדר, חירות וייצוג תקשורתי. משחקים אלה מעודדים לאחדות, תחרותיות ורוח האדם, אך עושים זאת תוך כדי שהם מונעים ממניעים מסחריים.

כאמור, הגיליון המיוחד חוקר את הממדים הרב-גוניים של הספורט, תוך התייחסות להשלכות ההתנהגותיות, התרבותיות והפוליטיות, וכולל מספר מאמרים המציגים דרכים שונות לבחון את הספורט. המאמר הראשון עוסק בשוויון בין המינים במשחקים האולימפיים ובשאיפה להשיג שוויון זה במשחקים האולימפיים בפריז 2024. ספורטאים רבים נאבקים עבור שוויון זכויות בין המינים וזכויות עבור אימהות. כך, הם מעלים את המודעות לנושא, למורכבותו ולדינמיקות המגדריות בספורט עילית.

המאמר השני עוסק בתהפוכות גאו-פוליטיות ומראה כיצד נשים אפגניות הצליחו להתגבר על קשיים במדינתן באמצעות חוסן, מסירות ונחישות שפיתחו דרך העיסוק בספורט. המאמר השלישי בוחן את השימוש בבינה מלאכותית וצ'אטבוטים באירועי ספורט גדולים ואת השלכותיהם על דעות קדומות, תפיסות חברתיות והתנהגות.

התחרות האולימפית כוללת גם דינמיקה פסיכולוגית של אשמה והופעה. המאמר הרביעי חוקר את השפעתם של עונשים לא מוצדקים על שחקני כדורגל וחושף את יחסי הגומלין בין אשמה, נורמות חברתיות ותוצאות ספורטיביות. מאמר זה מציג את הדרכים בהן גורמים פסיכולוגיים משפיעים על ביצועים ספורטיביים במשחקים האולימפיים.

בנוסף, התחרות האולימפית והעיסוק בספורט כוללים התעללות בספורטאים, דבר בעל השלכות בריאותיות ועלול לגרום לטראומות. המאמר השישי עוסק בגישות התמודדות עם הטראומה הנוצרת אצל הספורטאים, באמצעות שיטות שייצר הוועד האולימפי הבינלאומי (IOC), שדוגלות בטיפוח רווחת הספורטאים, צמיחתם ההישגית וצמיחתם האישית. היבט חשוב נוסף של המשחקים האולימפיים, בו עוסק המאמר השביעי, הוא מסירותם של האוהדים לספורטאים והזדהותם עם קבוצות ספורט. המאמר החותם את הגיליון המיוחד עוסק בדפלומטיה של הספורט ובנרטיב המתפתח שלה בגאו-פוליטקה העכשווית.

מטרת המאמר הנוכחי והגיליון המיוחד הוא להציג את הממדים ההתנהגותיים במשחקים האולימפיים ובספורט, תוך הבנת יחסי הגומלין של הפוליטיקה, הפסיכולוגיה והחברה.

 

המאמר תורגם מאנגלית ושוכתב לעברית בידי מיטל אוסטרובסקי מהמרכז האקדמי לוינסקי-וינגייט

למאמר המלא

פריטי מידע דומים