דילוג לתוכן המרכזי בעמוד

| ספורט הישגי | 11/07/2013

ניהול מועדון ספורט בסטנדרט אירופאי

תקצירי הרצאות מכנס בנושא "ניהול מועדון ספורט בסטנדרט אירופאי"

הכנס נערך במכללה האקדמית בווינגייט בתאריך 13.6.2013

האתגר באימון קבוצה במועדון אירופאי

מרצה: רן בן שמעון, מאמן אלופת ישראל בעונת 2011/2012, עירוני קריית שמונה, מאמן א.א.ק. לרנקה בקפריסין בעונת 2012/2013 וכיום מאמן הפועל תל אביב.

הייתה לי חוויה גדולה להניע שחקנים ממדינות שונות כאשר אני מדבר לא בשפת אמי (בסגל של לרנקה היו בין היתר שחקנים מספרד, פורטוגל, הולנד, קרואטיה וברזיל).

האם יש הבדל ביכולת להניע שחקנים בישראל ובחו"ל? אני סבור שי כמה דברים משותפים: כולם רוצים כבוד, לשמוע אמת, ושתהיה מספיק מקצועי כדי שיוכלו ללמוד ממך. הכי חשוב זה להיות ישר.

יש 3 דרכים להניע אנשים:

1) סמכות – "אני המאמן ואתה תעשה מה שאני אומר לך!".

2) שכר ועונש – "אם תעשה מה שאני אומר לך אני אקדם אותך אבל אם תפר הוראות תקבל קנס!"

3) הדרך השלישית והטובה ביותר – השראה. כאשר המאמן הוא מקור השראה לשחקנים זה לא אומר שהוא לא משתמש בסמכות ובשכר ועונש אך אלה הופכים להיות חלק קטן ממקורות ההנעה.

מוטיבציה

בספורט האמריקאי מדברים על מוטיבציה מיטבית. כאשר הייתי שחקן במכבי פתח תקווה, ב-1993,  היה לנו משחק דרבי נגד "הפועל". במשך כל השבוע, יו"ר הקבוצה דאז, אבי לוזון, ניסה להחדיר בי מוטיבציה והבהיר לי כמה חשוב המשחק ("אם לא ננצח אנחנו גמורים"  וכו'...) מה קרה בסופו של דבר?: בדקה ה-14 שלף לי  השופט יצחק בן יצחק  כרטיס אדום לאחר שביצעתי  תיקול גס על כרמלו מישיש, שחקן "הפועל". שתי דקות בלבד חלפו, ויוסי שושני הבקיע שער בבעיטת עונשין ו"הפועל" עלתה ל-0:1 וזו גם הייתה תוצאת הסיום של המשחק ("מכבי" גם החמיצה פנדל בדקה ה-78). כאשר לספורטאים יש מוטיבציה גבוהה מדי הם נוטים לעשות שטויות. אני מאמין שמוטיבציה בונים לאורך דרך. מחדירים אותה לשחקנים דרך רמת האימונים, שיחות אישיות במהלך השבוע שלפני המשחק ואמצעים אחרים. אי אפשר להסתמך רק על שיחת התדרוך האחרון שלפני המשחק. לפעמים הלחץ בחדר ההלבשה לפני המשחק הוא כל כך גדול שצריך לחפש איך להוריד אותו.

אגו

שחקנים נמצאים על רצף של אגו מחוסר בטחון ועד עודף בטחון עצמי. אני מחפש שחקנים בעלי אגו מאוזן, משהו באמצע על הרצף. אני מחפש שחקנים בעלי אגו מאוזן בגלל דבר אחד בסיסי אני נמצא עם השחקנים 6 שעות ביום ושחקנים בעלי אגו מאוזן תורמים למערכת הנאה והנעה. קשה לעבוד עם אנשים מתוסכלים וממורמרים וגם עם כאלה החושבים שהכול טוב. לפעמים אני מוותר על שחקן שיש לו יכולת גבוהה אבל האגו שלו לא מאוזן. יש מאמנים שמסתכלים רק על הסטטיסטיקה היבשה של השחקנים שהם מחפשים (שערים, בישולים וכו'), אני מחפש קודם כל שחקנים בעלי אגו מאוזן.

כאשר התחלתי לאמן את הנוער של מכבי תל אביב מצאתי שחקן חסר בטחון שכמעט ויתרו עליו – שרן ייני. החלטתי להשאיר אותו ואת ההמשך אתם יודעים.

יש 3 תכונות שאני מחפש אצל שחקן: סקרנות, צניעות ויושר.

זה רע מאד כאשר  אין סקרנות. לא טוב לי לעבוד עם מי שלא רוצה ללמוד. כאשר אני בוחן מועמד להיות עוזר מאמן שלי, אני שואל אותו מה המטרה שלו? אם הוא עונה לי שטוב לו במקום בו הוא נמצא ושכל שאיפתו היא להמשיך ולהיות עוזר מאמן – אני לא אקח אותו מאחר שאני רוצה לעבוד עם אנשים השואפים להתקדם.

יושר – בגולף שחקנים לעתים פוסלים חבטות של עצמם כי הם סבורים שהם עברו על החוקים למרות שאפילו מצלמות הטלוויזיה לא מספקות תשובה ברורה אם התרחשה באמת עבירה על החוקים.  אני תמיד רוצה לנצח ביושר.

עם זאת, אני סבור שהעקרונות תמיד צריכים להיות גמישים. אני אומר לעתים קרובות שיש לי עקרונות מגומי. אל תנסו אותי אם אראה שחקן קבוצה שלי נוגע בכדור בידו ברחבה שלנו...

בקפריסין יש הרבה מאד שחקנים זרים ואין כמעט השקעה בנוער. זה רע מאד. חייבים למצוא דרך לשלב שחקני נוער ולהשקיע בהם.

ניהול מועדון כדורגל עם הפנים לאירופה

מרצה: איתמר צ'יז'יק, מנכ"ל קבוצת הכדורגל מכבי חיפה.

אני מנכ"ל מכבי חיפה החל משנת 2002. אני אוהד הקבוצה שנים רבות. אחרי שיעקב שחר מינה אותי לתפקיד המנכ"ל עברתי במשך מספר בכל הקבוצות בארץ כדי ללמוד את הנושא. כבר בשנה הראשונה בתפקיד העפלנו לליגת האלופות כאשר משחקי הבית שלנו התקיימו מחוץ לארץ בשל המצב הביטחוני כאן. המסקנה הראשונה שלי הייתה שאין לי מה ללמוד בארץ ולכן אני לומד ממועדוני ספורט באירופה ובארה"ב. מאופ"א למדתי המון.  אפשר ללמוד הרבה גם מהאינטרנט. מכבי חיפה מתנהלת אחרת מרוב קבוצות הליגה כי אנחנו רוצים להיות הטובים ביותר. אנחנו לא בנויים לשנה או לשנתיים אלא לטווח ארוך. כל מועדון באירופה רוצה להגיע למפעלים האירופאים (ליגת האלופות, הליגה האירופית) וזו אחת המטרות של מכבי חיפה.

אנחנו משקיעים המון בתרומה לקהילה. מכבי חיפה היא הקבוצה האהודה ביותר בארץ. 24% מאוהדי הכדורגל הם אוהדי מכבי חיפה. רק 50% מהאוהדים שלנו הם מחיפה.

שנה לפני שהגעתי למכבי חיפה, בשנת 2001, התרחשה "פרשת הפקס": מכבי חיפה ניצחה בחוץ את "האקה" מפינלנד אך לפני משחק הגומלין בישראל הגיע פקס למועדון המודיע כי השחקן ואליד באדיר מורחק לשני משחקים נוספים. הפקס היה מנוסח באנגלית קשה ובמועדון  לא הבינו את המשמעות שלו. למרות הניצחון  4 :0 בגומלין,  מכבי חיפה הודחה מהמשך ההשתתפות בגביע אירופה בשל שיתופו של באדיר המושעה.  הקבוצה אמורה  הייתה להתמודד נגד קבוצת הפאר "ליברפול" מאנגליה וכבר נמכרו כרטיסים למשחק שהיה אמור להתקיים באצטדיון רמת גן.  בעקבות הפרשה החלטתי להטמיע במערכת את התקן הבין לאומיISO  9001  המגדיר דרישות לניהול איכותי של מערכת. מאז, כל אחד במועדון  יודע מהו תפקידו. לדוגמה: בתחילת דרכי נסעתי עם קבוצת נערים לטורניר בחו"ל. התברר כי האחראים על הקבוצה שכחו לקחת אתם סיכה לניפוח כדורים. כיום זה כבר לא יכול לקרות.

כל מכתב הנשלח למועדון מקבל מענה תוך 24 שעות, הקמנו מחלקה מיוחדת ל"מועדון האוהדים", מחלקה נוספת מטפלת במנויי "תא הזהב" באצטדיון ובאצטדיון החדש הנבנה כיום, אצטדיון "סמי עופר" תשודרג מחלקה זו.

למועדון מרפאת ספורט משלו. אנחנו לא מסתפקים בבדיקת ארגומטריה פשוטה שהיא חובה על פי חוק הספורט. כל שחקן עובר גם בדיקת אקו לב והערכות אצל מומחים מתחומי רפואה שונים כמו אורתופדיה וכירורגיה.

מטרתנו היא שבתוך מספר שנים יותר ממחצית השחקנים יהיו כאלה שגדלו אצלנו במחלקת הנוער. זו לא רק סיסמה ריקה אלא ממש צורך כלכלי. לפני 11 שנים, כאשר התחלתי את עבודתי במועדון, שיחקו אצלנו שחקים זרים איכותיים דוגמת ג'ובאני רוסו, יעקובו אייגביני  וריימונדאס ז'וטאוטאס. כיום אני מוכן לשלם לכל אחד מכם על המקום 15% עמלה אם אתם מביאים לי שחקנים ברמה הזו. זה פשוט בלתי אפשרי. מאז נפתח הגוש המזרחי אנחנו חייבים לייצר שחקני נוער טובים לקבוצה הבוגרת. תארים בגילאי הנוער לא ממש מעניינים אותנו כי המטרה העיקרית של מחלקת הנוער היא בניית שחקנים בוגרים טובים. אין זאת אומרת שאנחנו לא זוכים בתארים בגילאי הנוער ודומני שבשנה האחרונה זכינו במספר שיא של תארים במחלקת הנוער. המדיניות היא להעלות שחקנים לבוגרים, להריץ אותם מספר שנים, לתת להם הזדמנות להצליח   ואז למכור אותם. יש לנו כרגע בסגל 5 בוגרים טריים של קבוצת הנוער.

שחקן ישראלי עד גיל 18 הוא "הכי מחונך בעולם" אך בגיל 18 עוברים השחקנים הישראליים סוויץ' בראש וקשה להתמודד איתם.

אין מספיק קבוצות נוער איכותיות בארץ ולכן קבוצות ממחלקת הנוער שלנו נוסעות כל שנה לטורנירים בחו"ל כדי להתמודד נגד קבוצות איכותיות.

כל בקשה של מחלקת הנוער מקבלת מענה מידי.

אנחנו לא מסתפקים  בילדים שנמצאים אצלנו במערכת ושואפים להביא את הילדים הכי מוכשרים לשחק אצלנו. כך עושות כל הקבוצות באירופה. לקבוצה הפורטוגלית "בנפיקה" ליסבון יש 60 סקואטים. אנחנו מאתרים כישרונות בשלוש דרכים: 1) כל מאמן במחלקת הנוער ממלא דו"ח אחרי כל משחק ונדרש בין היתר לציין שחקנים בולטים אצל הקבוצה היריבה שלדעתו כדאי לחשוב עליהם כמועמדים למכבי חיפה; 2) הרבה אוהדים שלנו מעבירים אלינו שמות של ילדים ונערים מוכשרים מכל רחבי הארץ; 3) עריכת ימי מבחן למועמדים.

מה צריך לעשות כדי לגדל שחקן? א) ללמד אותו את יסודות המשחק; ב) ללמד אותו לשחק בקבוצה; ג) להנחיל לו גישה תחרותית. זו הסיבה שאי אפשר לוותר על ליגות הילדים והנוער מאחר שהרצון לנצח לא יתפתח כך סתם אלא הוא תולדה של גישה תחרותית המוקנית לילדים מעצם השתתפותם במשחקי הליגה והגביע. זה לא משנה אם הליגה תוחלף בשיטה תחרותית אחרת כמו טורנירים אבל אי אפשר לוותר על תחרותיות בגיל הנוער.

לכל משחק בוגרים  שלנו מוזמנים 400 – 500 ילדים מכל רחבי הארץ וכך, באופן מידי, הופכים הם ובני משפחותיהם לאוהדים שלנו. כל מי שפונה אלינו ומזמין אותנו, אנחנו נגיע אליו.

המוטו שלנו: אמינות – נאמנות – מקצועיות.

אל תחשבו שאתם יודעים הכל. כל יום אני יושב ולומד. תיסעו בכל העולם ואל תפסיקו ללמוד.

לכל החלטה שאני מקבל במועדון קודם דיון. לא פעם שיניתי את דעתי אחרי הדיון.

ירדנו מאד בדירוג באירופה ואנחנו חייבים לעלות שוב כי אחרת נתחיל את המשחקים במפעלים האירופאיים בשלב הראשון ורק נלך אחורה.

האצטדיונים החדשים בנתניה ובפתח תקווה אינם טובים מאחר שהם מכילים רק שני יציעים ואין יציעים מאחורי השערים. גם אצטדיון "טדי" בירושלים הוא אצטדיון גרוע כי אין בו שטחי מסחר ואין חדרי הלבשה ראויים ומתקני עזר מקצועיים מתחת ליציעים בסטנדרטים גבוהים. אני מקווה שנתחיל לשחק באצטדיון "סמי עופר" בינואר 2014.

בכנס התקיימה גם הרצאה של ג'ף שולמן, מנהל מחלקת הספורט באוניברסיטת ורמונט על מבנה הספורט במכללות ארה"ב והבעיות בניהול המערכת. בין היתר ציין שולמן כי כאשר מצליחה קבוצת ספורט של המכללה, עולה מאד מספר הסטודנטים המבקשים ללמוד באותה המכללה.

רשם: יורם אהרוני


יש לך שאלה למומחים של המרכז האקדמי לוינסקי-וינגייט (קמפוס וינגייט)? אין צורך להתבייש, רק ללחוץ כאן.