דילוג לתוכן המרכזי בעמוד

חיים קאופמן | | 22/04/2012

הפינה האולימפית: פוסברי משנה את פני הקפיצה לגובה

מאת: ד"ר חיים קאופמן וד"ר אורי גולדבורט

ריצ'רד דגלאס "דיק" פוסברי ("Dick" Fosbury) נולד בתאריך 6.3.1947 בפורטלנד, אורגון, ארה"ב. תודות לגובה והכוח שלו נמשך לקפיצה לגובה בבית הספר התיכון מדפורד. הוא החל לבצע ניסיונות בטכניקה חדשה במקצוע.  ביצוע קפיצות בטכניקות השכיחות אז, ובראשן גלילת הבטן, התגלה כמכשול לתלמיד הצעיר. בשנתו האחרונה בבית הספר החל בקפיצות בהן הראש חולף ראשון על פני הרף, מקשית את גופו ומתנער מסכנת הפלתו על ידי דחיפת רגלים אחורנית. זה עדיין לא היה "סגנון פוסברי" המפורסם.  למזלו, הובא בשנות ה-60 הראשונות ספוג לשימוש בבורות הקפיצה, שקודם לכן התמלאו רק נסורת וזה הקל על בטיחות הנחיתה. בשנתו האחרונה הצליח לשבור את שיא בית הספר בניתור לגובה 1.90 ואחר שנה היה מדורג שני במדינת אורגון עם 1.97. השם "פוסברי פלופ" ניתן לטכניקה בעקבות עיתונאי במדפורד אשר כתב כי תנועת הקפיצה גורמת לאיש להיראות כ"דג מפרפר בסירה". דיק סיים את ביה"ס התיכון ב-1965. הוא נכנס ללימודים באוניברסיטת המדינה של אורגון בקורוואליס. תוצאותיו הלכו והשתפרו וזכו להדים. ב-1968, השנה האולימפית, כבר זכה באליפות NCAA, התאגדות הספורט של האוניברסיטאות האמריקאיות, כשהוא משתמש בטכניקה החדשה. עד משחקי מקסיקו סיטי 1968 הקופצים נקטו בעיקר בסגנון 'גלילת בטן' שעל פיו הם רצו לעבר הרף במסלול אלכסוני, ניתרו ברגל הקרובה לרף, הניפו גבוה באוויר את הרגל הרחוקה מהרף, ומעליו בצעו גלגול, כאשר הבטן מופנית לכוון הרף בעת מעברו. פוסברי רץ בקשת, ניתר עם הרגל הרחוקה מהרף ואחרי הניתור ביצע סבוב של הגוף כך שהגב הופנה אל הרף בעת המעבר. הראש עובר ראשון, אחר כך הגוף ולבסוף הרגליים. התוצאה באליפות NCAA הייתה 2.19 מ', תוצאה ברמה עולמית (בלקיחת פער השנים בחשבון יש להוסיף כ- 15 סנטימטרים כדי להבין את משמעות התוצאות). ב-30 ביוני הגיעו מבחני "חצי גמר" לקביעת נציגות אולימפית של ארה"ב. פוסברי ניצח בתוצאה של 2.16 מול חמישה יריבים שהסתפקו ב-2.13 מ'. אבל התוצאות הקובעות היו אלו של תחרות המבחן השנייה, שהתקיימה באקו סאמיט בקליפורניה, בתנאי גובה, ב-16 בספטמבר. אד קראתרס, ריינאלדו בראון ופוסברי ניתרו כולם ל-2.21- גובה אותו לא עברו מעולם! התוצאה היתה נחותה ב-2 סנטימטרים בלבד משיא ארה"ב של ג'והן תומס (לשעבר שיאן העולם וסגן האלוף האולימפי). שיאן העולם והאלוף האולימפי ואלרי ברומל, גדול קופצי הגובה בכל הזמנים,  נפצע בתאונת אופנוע ונאלץ לפרוש.

"ספורט אילוסטרייטד" מתאר בפרוטרוט באורח דרמטי את המאבק במקסיקו סיטי: קארתרס, מועמד לניצחון, נכשל כמה וכמה פעמים בדרכו אל הגובה 2.22 בעוד פוסברי הצליח בניסיון ראשון בכל גובה מולו התמודד. המתחרה העיקרי של האמריקאים, ולנטין גברילוב מברית המועצות, עבר 2.20 מ'- ולא יסף. או אז נכנסו מסיימי המרתון לאצטדיון. שלא כרגיל בהיסטוריה האולימפית, לא זכו לתשומת הלב העיקרית של הקהל, אותה גנב הבחור המוצק וגבה הקומה מאורגון.

ב-2.24 מ' נפלה ההכרעה- פוסברי עבר בשלישית והצלחתו לוותה בשאגת עשרות אלפי הצופים. נשבר השיא האולימפי ושיא ארצות הברית. קראתרס הסתפק במרום השני, גברילוב בשלישי - רגעים שנטבעו בהיסטורית הספורט.

כעבור שנה זכה דיק פוסברי במקום השני באליפות ארה"ב ובמקום הראשון באליפות NCAA. בכך סיים את הקריירה הספורטיבית שלו. חלפו ארבע שנים. במינכן 1972 השתמשו 32 מ-40 המתחרים - בטכניקה של פוסברי, אם כי לא המנצח, הסובייטי יורי טארמאק, שקפץ בסגנון גלילת בטן. לעומת זאת המנצחת בין הנשים במינכן 1972 , אולריקה מאייפרת ממערב גרמניה , קפצה בסגנון פוסברי. אותה שנה סיים פוסברי את לימודיו באורגון וזכה בתואר מהנדס אזרחי.  הראשון ששבר שיא עולמי בסגנון פוסברי היה האמריקאי דוויט סטונס שעבר 2.30 מ' בשנת 1973. ב-1980 כבר נקטו 13 מ-16 מהמעפילים לגמר בטכניקה המתחדשת וכיום זו הטכניקה היחידה בה משתמשים כל הקופצים לגובה. היום מכהן פוסברי, איש מרשים ונעים הליכות, כחבר מועדון "אלופים למען שלום", קבוצה של 54 ספורטאי צמרת מפורסמים המחויבים לשירות השלום באמצעים הנובעים מספורט. דיק פוסברי הוא נשיא לשעבר של ה-World Olympians Association וממשיך לכהן בוועד המנהל של הארגון וכסגן נשיא הארגון המקביל בארצות הברית. הוא נבחר להיכל התהילה של האתלטיקה האמריקאית בשנת 1992.

פוסברי היה אורח קונגרס וינגייט השני למדעי הספורט והפעילות הגופנית שהתקיים בחודש מרס 2012. ראיון עמו התפרסם במגזין 'עולם הריצה' גיליון 154.


יש לך שאלה למומחים של המרכז האקדמי לוינסקי-וינגייט (קמפוס וינגייט)? אין צורך להתבייש, רק ללחוץ כאן.