סימה זך | פסיכולוגיה של הספורט | 23/03/2013
התמודדות רצי מרתון עם ה"קיר"
מאפיינים פסיכולוגיים ודרכי התמודדות עם תופעת "הקיר" של רצי מרתון חובבנים
מאת: ד"ר סימה זך תקציר הרצאה מיום עיון בנושא "פעילות גופנית בתנאי קיצון" שנערך במכללה האקדמית בוינגייט ב-21.3.2013
תופעת ההגעה ל"קיר" במאמצים ממושכים הוגדרה באופן אובייקטיבי כנקודה בה הגוף אינו יכול לשמור על רמת הסוכר בדם כתוצאה מהתדלדלות מאגרי הגליקוגן והגוף נאלץ (בצד אספקת אנרגיה שרובה משומן) גם לפרק שריר לשם הפיכת החלבון שבו לסוכר. הגדרה זו אינה מספקת תמונה שלמה של התופעה שיש לה היבטים שונים: פיסיים ופסיכולוגיים. בשל השונות בתפישה הסובייקטיבית של תופעת ההגעה אל ה"קיר", נדרשים מחקרים איכותניים כדי לבחון אותה אצל רצים חובבנים וגם כדי לבחון את הדרכים בהן הם מתמודדים עם הבעיה ומתגברים עליה.
ה"קיר" נחקר לראשונה על ידי מורגן ופולוק בשנת 1977 במחקר בו בחנו אסטרטגיות קוגניטיביות להתמודדות של רצים עם אתגר המרתון. ממצאי מחקרם הצביעו על כך שרצי עלית נקטו יותר באסטרטגיה של התמקדות בתחושות הגוף ובקרת קצב הריצה בהתאם למסרים שקיבלו מהגוף (אסוציאציה). לעומתם, רצים שאינם מצמרת העוסקים בענף, רצים חובבנים, נקטו יותר באסטרטגיות של "התנתקות מתחושות הגוף" שתוארו כמעין היפנוזה עצמית בה הרצים ניסו לנתק עצמם מהמערכות המספקות להם משוב על מצב גופם בזמן המאמץ הממושך (דיסוציאציה). במחקרים איכותניים אחדים נדרשו הרצים לתאר את תופעת ההגעה ל"קיר", כיצד ידעו שהגיעו אליו ומה עשו כדי להתמודד עם הקושי. ממצאי מחקרים אלה העלו כי כמחצית מהרצים שהתנסו לראשונה במרתון חוו את תופעת ה"קיר", גברים דווחו על התופעה יותר מאשר נשים, ציפייה ל"פגישה בקיר" הגדילה את הסבירות שהיא אכן תתרחש, והעדר ריצות "נפח" למרחקים ארוכים (מעל 25 ק"מ) בעת האימונים היה במתאם גבוה עם ה"פגישה בקיר".
רצים טענו כי הגיעו לקיר במרחק שנמצא בטווח של 35-25 ק"מ מנקודת הזינוק. זוהו מאפיינים בתחום הרגשות, ההתנהגות, ההכרה (קוגניציה), המוטיבציה ותיאורים פיסיולוגיים. מאפיינים אלה מוינו גם לתת-תחומים. הרצים השתמשו במטפורות שהדגישו את העוצמות הרגשיות של ההתנסות הסובייקטיבית שלהם. דרכי התמודדות מהתחום ההכרתי היו בשימוש נרחב ותכוף יותר מדרכי התמודדות שהדגישו מאמצים גופניים או דרכי התמודדות מתחום הרגש.
יש לך שאלה למומחים של המרכז האקדמי לוינסקי-וינגייט (קמפוס וינגייט)? אין צורך להתבייש, רק ללחוץ כאן.