דילוג לתוכן המרכזי בעמוד

יורם אהרוני | כושר גופני | 28/12/2018

האם יש הגזמה בחשיבות ההשמנה כסכנה בריאותית?

שני מאמרים בנושא המביעים דעות הפוכות התפרסמו בגיליון ינואר 2019 של המגזין Medicine & Science in Sports & Exercise

השמנה

המאמר הטוען שיש הגזמה בסכנות הבריאותיות המיוחסות להשמנה נכתב על ידי גלן גיסר. מאוניברסיטת אריזונה סטייט וסטיבן בלייר מאוניברסיטת דרום קרולינה. הם מציגים ארבעה נימוקים לדעה זו: 1) רמה בינונית עד גבוהה של סבולת אירובית מצמצמת ואפילו מעלימה את הסיכון  המוגבר לתמותה בקרב הסובלים מהשמנה; 2) לאנשים הסובלים מהשמנה אך המדדים המטבוליים האחרים שלהם תקינים אין יותר בעיות בריאותיות מאשר לאלה שאינם סובלים מהשמנה; 3) הפחתת שומן באמצעים כירורגיים אינה משפרת את המצב הבריאותי; 4) נתונים על הפחתת משקל יזומה ושיעורי תמותה לא תומכים בהנחה כי עודף משקל כשלעצמו מהווה סכנה בריאותית.

לדעתם של גיסר ובלייר, השמנה היא אכן מצב לא רצוי אבל בטיפול בו לא צריך להתרכז בירידה במשקל אלא בשינויים התנהגותיים כמו שינויים בתזונה ובפעילות גופנית שתהיה להם תועלת בריאותית גדולה, אפילו אם לא תהיה הפחתה במשקל.

הם מביאים כראיה מחקרים שהראו כי אנשים בעלי עודף משקל הנמצאים בכושר אירובי טוב יש להם סיכויי תמותה נמוכים בהרבה מאנשים בעלי משקל תקין הנמצאים בכושר נמוך.  גיסר ובלייר טוענים כי  להתרכזות בהפחתת המשקל יש סכנות בריאותיות  כמו תופעות לא רצויות של  מחזוריות של עלייה וירידה במשקל וצריכת "תרופות הרזייה" שעלולות להיות מסוכנות לבריאות.

דעה הפוכה מובאת במאמר של ג'ון ג'קיסיץ' ורנה רוג'רס מאוניברסיטת פיטסברג וג'וזף דונלי מאוניברסיטת קנזס. הם מראים כי אנשים בעלי עודף משקל והשמנה סובלים יותר מתחלואה במחלות לב ותמותה מהן. כמו כן יש עלייה במקרים של כמה סוגי סרטן אצל הסובלים מעודף משקל.  הם מביאים כראיה מחקרים שמהם משתמע כי אנשים שהצליחו להפחית ממשקלם ירדו בשיעורי התחלואה  לא רק במחלות לב אלא גם בסוכרת סוג 2.  חולי סוכרת סוג 2 שהצליחו להפחית ממשקלם נזקקים לפחות טיפול תרופתי. למשקל יתר יש השלכות בריאותיות נוספות כמו יותר כאבי גב, יותר כאבים ברגליים, אפשרויות תנועה מוגבלות יותר והשלכות על המצב הנפשי.

מעניין שגם מחברים אלה  טוענים כי שינויים התנהגותיים כמו הוספת פעילות גופנית ושינויים תזונתיים עשויים לתרום למצב בריאותי טוב יותר אפילו בלי הפחתה במשקל. יחד עם זאת הם מציינים כי יש לשקול גם שימוש בתרופות להפחתת משקל ושימוש באמצעים כירורגיים כמו ניתוחים לקיצור קיבה.

המחברים מסכמים וכותבים שהמאמצים צריכים להיות מופנים לכיוונים הבאים:

  1. מניעת עלייה במשקל;

  2. הפחתת משקל לאלה שכבר סובלים ממשקל יתר;

  3. שינויים התנהגותיים הכוללים פעילות גופנית ותזונה נכונה.

כותבי המאמרים קבלו  אפשרות להגיב על המאמרים שהביעו את הדעה האחרת. גיסר ובלייר הדגישו את דעתם שעודף השומן (או עודף המשקל) הוא לא הגורם העיקרי לבעיות הרפואיות הנלוות אליו וזאת מאחר שהוצאת עודפי שומן מהגוף לא משפרת את המצב הבריאותי אם היא לא מלווה בשינויים התנהגותיים. הם טוענים כי גק'יסיץ' ושותפיו הציגו מספר מחקרים הקושרים השמנה לבעיות בריאותיות אך מחקרים אלה לא כללו התייחסות לכושר הגופני. הם מראים כי במחקרים מסוימים נמצא קשר בין השמנה וסרטן אך כאשר נלקח בחשבון גם הכושר לא נמצא קשר כזה.  לעומת זאת שינויים לטובה ב-BMI לא הביאו להפחתת הסיכון לסרטן. הם חוזרים על עמדתם כי העלאת הכושר הגופני משפרת את המצב הבריאותי אפילו אם היא לא מלווה בירידה במשקל.

ג'קיסיץ' ושותפיו מתייחסים למאמר של גיסר ובלייק וטענתם העיקרית היא שהגברת הפעילות הגופנית, בדיוק כמו ירידה במשקל, היא דבר שקל להצליח בו לטווח קצר, אך קשה להתמיד בו לאורך זמן. הם מצטטים מחקרים בהם בתקופת הניסוי עלה שיעור הפעילות הגופנית של הנבדקים אך מעקב חוזר הראה שמרבית הנבדקים התקשו להתמיד בפעילות הגופנית. הדבר נכון במיוחד לגבי אלה הזקוקים במיוחד לכך, אלה הסובלים מהשמנה חמורה, המתקשים מאד להתמיד בביצוע  פעילות גופנית. הם טוענים כי התופעה של אנשים בעלי עודף משקל שאינם סובלים מבעיות בריאותיות היא כנראה  מצב מעבר ולאורך זמן כל  בעלי עודף משקל יסבלו מבעיות בריאותיות שהיו נמנעות מהם אם היו במשקל תקין. הם מציינים גם שגיסר ובלייר מתייחסים רק להיבטים קרדיו-מטבוליים ומתעלמים מכך שלהפחתה במשקל יש יתרונות בריאותיים נוספים שלדעתם אינם קשורים לרמת הכושר כמו שיפור איכות השינה,  פחות דום נשימה, הפחתה בכאבי גב ובכאבי מפרקים, שיפור שווי המשקל והתנועתיות, שיפור המצב הנפשי ועוד. 

מקורות:

1.GAESSER, GLENN A.; BLAIR, STEVEN N. The Health Risks of Obesity Have Been Exaggerated. Medicine & Science in Sports & Exercise: Volume 51(1), January 2019, p 218–221

2.JAKICIC, JOHN M.; ROGERS, RENEE J.; DONNELLY, JOSEPH E. The Health Risks of Obesity Have Not Been Exaggerated. Medicine & Science in Sports & Exercise. Volume 51(1), January 2019, p 222–225


יש לך שאלה למומחים של המרכז האקדמי לוינסקי-וינגייט (קמפוס וינגייט)? אין צורך להתבייש, רק ללחוץ כאן.