דילוג לתוכן המרכזי בעמוד

שם השואל: אסף סירי | הקטגוריה: כושר גופני | תאריך: 08/06/2021

אין זמן לפעילות גופנית

השאלה:

שלום וברכה,

 שמי אסף ואני מורה בבית ספר ברחובות. בבית ספרינו פועלת קבוצת רובוטיקה שעליה לפתח פרויקט מחקר בנושא עידוד לעשות פעילות ספורטיבית. הבעיה שהתלמידים גילו היא: חוסר בזמן לעשות פעילות ספורטיבית- כיום אנשים עסוקים וטרודים בחיי היום ובמטלות העבודה והבית ולכן אינם מוצאים מספיק זמן לעסוק בפעילות גופנית. פתרון שהציעו התלמידים: פיתוח תיק רב תכליתי שמחוברות אליו גומיות מתיחה באופנים שונים על מנת שאנשים יוכלו לשמור על כושר גופני גם כאשר הם נמצאים בדרכם לעבודה, מחכים בתור לבנק, בתחנה באוטובוס, כאשר הם נושאים את תיק העבודה עליהם. נשמח לקבל מכם את דעתכם בנושא כמומחים. האם הרעיון יכול להיות יעיל ושימושי, וגם האם תוכלו להציע בקצרה שיפורים לפתרון החדשני שהם הציעו.

תודה רבה אסף

התשובה:

לא קיים "חוסר בזמן לעשות פעילות ספורטיבית". יש סדרי עדיפויות. המלצות ארגון הבריאות העולמי לגבי פעילות גופנית בריאותית למבוגרים הן: "מבוגרים צריכים לעשות לפחות 150 עד 300 דקות בשבוע של פעילות גופנית מתונה או לפחות 75 עד 150 דקות פעילות גופנית נמרצת בשבוע או שילוב מתאים של שתיהן. מבוגרים צריכים לעשות גם פעמיים בשבוע או יותר פעילות לחיזוק השרירים בעוצמה מתונה או נמרצת."
בשנת 1968 יצא ספרו הראשון של הרופא מארה"ב ד"ר קנת ה. קופר (כיום בן 90) "אירוביקה". קופר יצר תוכנית אימונים למטרת פיתוח כושר גופני בריאותי ויצר שיטת ניקוד להערכת הפעילות. בתוכנית שלו צריך להגיע אחרי מספר שבועות לצבירת 30 נקודות אירוביות בשבוע. לדוגמה: ריצת 5 ק"מ ב-25 דקות מקנה 17 דקות. מכאן שאם עושים ריצה כזו פעמיים בשבוע מגיעים ליותר מ-30 נקודות. אם רצים 5 ק"מ ב-30 דקות מקבלים 15 נקודות ולכן גם שתי ריצות כאלה מספיקות כדי לשמור על כושר אירובי טוב ולזה אפשר להוסיף כמה דקות של תרגילי כוח.
אפשר להחליף קטעי נסיעה ברכב בקטעי "הגעה פעילה" לעבודה, לימודים ומטרות אחרות. הגעה פעילה פירושה שילוב של הגעה למקום המבוקש בהליכה, תחבורה ציבורית ואמצעים אחרים כמו אופניים. אני מכיר לא מעט אנשים שמסיעים את ילדיהם למוסדות החינוך למרחקים של פחות מ-2 ק"מ. במקום לנסוע במכונית אפשר ללכת עם הילדים או לנסוע באופניים  לצידם. יש מחקרים שהראו כי תלמידים המגיעים לבתי הספר בהליכה או באופניים, יש להם גם הישגים לימודיים טובים יותר. לתלמידים אלה   יש הרגלי למידה והם  משקיעים הרבה זמן בלימודים ולכן מבינים שגם השקעת מאמץ באימונים גופניים יש לה תוצאות טובות.
אין לי דעה לגבי מוצר שלא פותח אבל לדעתי אפשר למצוא זמן לפעילות גופנית כמעט בכל יום. הבעיה היא לא הזמן אלא המודעות לחשיבות הנושא.
אם אתם רוצים פרויקט, נסו לפתח תוכנה או יישומון שבו אפשר יהיה לרשום את סוג הפעילות, משך הפעילות ואת המרחק אותו עוברים והתוכנה תיתן מיד את הניקוד של קופר. את הניקוד של קופר לפעילויות השונות אפשר למצוא בכתובת:
https://www.cooperaerobics.com/Downloads/About/Aerobics-Points-System.aspx


יש לך שאלה למומחים של המרכז האקדמי לוינסקי-וינגייט (קמפוס וינגייט)? אין צורך להתבייש, רק ללחוץ כאן.