דילוג לתוכן המרכזי בעמוד

שם השואל: חנוך וייס | הקטגוריה: אתלטיקה | תאריך: 19/01/2015

ריצה יחפה

השאלה:

שלום,

לאחרונה יצא לי להיחשף לכל העניין של ריצה יחפה/ריצה עם נעלי ויברם חמש אצבעות.רציתי לשמוע חוות דעת לגבי זה ומה ההמלצות לגבי הסתגלות לכך (הבנתי שזה כרוך בשינוי שיטת הריצה מבחינת נחיתה על חלקים אחרים של הרגל וסיגול הדרגתי של השרירים בכפות רגליים לזעזועים). האם יש משהו מיוחד לגבי בחירת סוג הפייב פינגרס שצריך לדעת? האם צריך לסגל שיטת אימון חדשה בשבילם מלבד ההמלצות של ויברם עצמהמבחינת תרגילי החיזוק לכף רגל?

תודה ויום טוב.

התשובה:

ריצה יחפה

אם אתה קורא בשפה האנגלית אני ממליץ שתקרא את מאמריו של  ד"ר רוס טאקר באתר:

http://sportsscientists.com/running/running-physiology/barefoot-running

בחמש השנים האחרות פרסם ד"ר טאקר מספר מאמרים בנושא. במאמר שפורסם במאי אשתקד הוא מדווח על כך שחברת ויבראם חויבה לשלם 3.75 מיליון דולר בתביעה ייצוגית על כך שההצהרות שלה לא נסמכו על בסיס עובדתי. המשמעות היא שכל מי שקנה את הנעליים האלה יוכל לקבל כנראה 20 עד 50 דולר. ההצהרות היו:

  1. הנעליים מחזקות את כף הרגל  והשוק
  2. משפרות את טווח התנועה במפרקי כף הרגל והקרסול
  3. משפרות תפקוד עצבי החיוני לשווי-משקל וזריזות
  4. מצמצמות את הרמת העקב ובכך תורמות ליציבה טובה
  5. מאפשרות לרגליים ולגוף לנוע באופן טבעי

טאקר מציין כי הוא נוקט עמדה ניטרלית בקשר לכל הנושר של  ריצה יחפה מאחר שהוא מתנגד להקצנה.  לדעתו הנושא העלה שתי נקודות חשובות לדיון הציבורי:

א)      הנושא של  פציעות הריצה והגורמים להן הוא קשה מאד לחקירה ואין כמעט אפשרות  לטעון כי פעולה  כזו או אחרת גורמת לפציעות או מקטינה את שיעורן.

ב)      אנשים נבדלים מאד בתכונותיהם וקשה מאד לתת עצה אחת הטובה לכולם.

ראוי לציין כי הריצה היחפה לא הגיעה לעולם הספורט רק אחרי הופעת ספרו של כריסטופר מקדוגל "נולדנו לרוץ"  בשנת 2009 (התרגום העברי הופיע בשנת 2013). היו בעבר רצים מצטיינים שרצו, לפחות בחלק מהתחרויות כשהם יחפים. המפורסם ביותר היה המנצח במרתון האולימפי במשחקים האולימפיים רומא 1960, האתיופי המנוח , אבבה ביקילה. בשנות ה-60 היו בבריטניה מספר רצים מצטיינים שהתנסו גם בריצה יחפה ביניהם אלוף אירופה בריצת 5000 בשנת 1962, ברוס טאלו ולאלוף אירופה בריצת מרתון בשנת 1969 – רון היל. בשנות ה-80 של המאה שעברה התפרסמה הרצה היחפה מדרום אפריקה, שעברה לזמן מה לייצג את בריטניה, זולה באד, שגם היא רצה יחפה. עם זאת, חשוב לציין כי מספרם של הרצים בנעליים עדיין עולה בהרבה על הרצים  יחפים או במנעלים דוגמאות אלו של ויבראם.

ד"ר טאקר מסכם את אחד ממאמריו בנושא בכותבו כי הריצה היחפה לא תחלוף מהעולם והיא בהחלט עשויה להיות אלטרנטיבה טובה לקבוצה מסוימת של רצים, אך היא תחולל מהפכה של ממש בעולם הריצה.


יש לך שאלה למומחים של המרכז האקדמי לוינסקי-וינגייט (קמפוס וינגייט)? אין צורך להתבייש, רק ללחוץ כאן.