שם השואל: פואז מקלדה | הקטגוריה: כושר גופני | תאריך: 16/03/2017
האם אימונים משפיעים על הגובה?
השאלה:
האם אימונים משפיעים על הגדילה לגובה?
התשובה:
התפיסה כי פעילות גופנית משפיעה לרעה על גדילה החלה כנראה מפרסום מחקר ביפאן בשנות ה-60 בו דווח כי נמצאו בעיות גדילה בקרב 116 ילדים (3% מתוך אלה שנבדקו) שהיו מעורבים בעבודות חקלאיות קשות. הביקורת על המחקר הזה החלה כבר לאחר מספר שנים כאשר התברר כי הילדים הללו באו ממשפחות עניות מאד והתזונה שלהם הייתה לקויה ביותר וגם בתנאים אלה ל-97% מהילדים לא היו בעיות גדילה.
גם מחקרים שהראו תוצאות הפוכות זכו לביקורת דומה. לדוגמה, מחקר שמצא כי נשים צעירות בקבוצה שעסקה בעבודות קשות נטו להיות גבוהות יותר מנשים אחרות (מקבוצת אוכלוסייה שונה בתכלית) שלא עסקו בעבודות קשות. קשה להסיק ממחקרים בהם נדגמים אנשים "לאחר מעשה" מקבוצות אוכלוסייה שונות.
מחקרים מבוקרים שהשוו קבוצות דומות לא מצאו הבדלים בגדילה לגובה. אחד המחקרים עקב אחרי ילדים שקיבלו תוספת של 4 אימונים בשבוע לאורך 8 שנים ולא מצא הבדל בגדילה לגובה יחסית לילדים שלא קיבלו את תוספת האימונים הזו. גם השוואות בין ספורטאים לבין כאלה שאינם עוסקים בספורט באותה קבוצת אוכלוסייה, לא מצאו הבדלים בגדילה לגובה.
יש מחקרים שמצאו בעיות גדילה בקרב מתעמלות אבל אלה נבעו כנראה מכך שהבנות אכלו מעט מאד יחסית לכמות האנרגיה שהשקיעו באימונים ולפיכך התעכבה הגדילה שלהן.
רוב החוקרים מזהירים מאימוני משקולות בעומסים גבוהים מאד בתקופת ההתבגרות למרות שאין עדויות מוצקות לכך שהם פוגעים בגדילה.
מחקרים רבים מדווחים על ירידה בפעילות הגופנית של בני הנוער עם העלייה בגיל. נערים העוסקים באופן קבוע בפעילות גופנית אינם נוטים לסבול מהשמנת יתר ויש להם גם מסת שריר גדולה יותר ואלה הן חלק מהסיבות שיש חשיבות בריאותית רבה בקיום פעילות גופנית בקרב בני הנוער.
יש לך שאלה למומחים של המרכז האקדמי לוינסקי-וינגייט (קמפוס וינגייט)? אין צורך להתבייש, רק ללחוץ כאן.