דילוג לתוכן המרכזי בעמוד

שם השואל: דני | הקטגוריה: טיפוח היציבה | תאריך: 07/05/2016

תרגילים לרגלי איקס

השאלה:

שלום רב,

האם ישנם תרגילים מומלצים לשיפור רגלי איקס? האם יש דגשים שמאמן אמור לשים לב אליהם באימון אדם עם רגלי איקס?

תודה,

דני

התשובה:

כדי לתת לך תשובה עניינית ומדויקת מן הראוי היה לקבל ממך קצת יותר פרטים אודות המקרה הספציפי אליו מכוונת שאלתך.

האם המתאמן שלך הוא ילד, נער או אדם מבוגר? האם הוא מתאמן במסגרת תחרותית של ספורט כלשהו? האם אתה מאמן אותו במטרה לשפר את כושרו הגופני האישי?

האם הוא יש לו סימפטומים כלשהם? ועוד...

מאחר שהפרטים האלה אינם מצוינים בפנייתך, אתייחס אל רגלי X ברמה הכללית ואחתום בהמלצות קלות לטיפול/שיקום.

ובכן, רגלי X או במונחים הקליניים שלהם: Knock Knees  או Genu Valgum הוא סוג של עיוות אורתופדי המתבטא בעיקר במנח הברכיים עם השלכות על כפות הרגליים.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

במצב זה הברכיים קרובות או אפילו נושקות זו לזו, הירכיים מסובבות פנימה, כפות הרגליים מרוחקות, הקשתות האורכיות שלהן נמצאות בסוג של קריסה פנימה והעקבים מרוחקים האחד מהשני. ה- X  מתכוון לברכיים.

תינוקות נולדים בדרך כלל עם רגלי ( O) Bow Legs  או Genu Varum/ מצב שנובע כנראה מהמנח התוך רחמי.

 

                                                                           

 

 

 

 

 

 

 

בסביבות גיל 18-12 חודשים – עם עשיית הצעדים הראשונים בהליכה, הרגליים מתחילות להתיישר ואז בסביבות גיל 3 הן עוברות מהפך ל- רגלי X. אך עם המשך הצמיחה, כאשר היא תקינה ונורמלית, שוב יש שינוי, הפעם לטובה. הרגליים מתיישרות והעיוותים נעלמים. כך קורה, באם השינויים שהתחוללו בשנות הגדילה הראשונות נבעו בעיקר מהתמודדות המערכת על רבדיה, עם ההשפעה של כוח המשיכה.

אך רגלי X או לחילופין רגלי O יכולות להופיע כעיוותים מבניים על רקע תורשתי, ממקור קונגניטלי (תוך רחמי), אידיופטי (לא ידוע), או בגין מחלות שלא כאן המקום לפרטן.

הטיפול הקונבנציונאלי (ללא התערבות ניתוחית), בבעיה של רגלי X  ממקור מבני, שיכולה אגב להופיע ברמות שונות של חומרה, הוא בעייתי. תמיכה על ידי תרגול מתאים, כל עוד מדובר בבעיה חולפת או קלה יחסית, תועיל במיוחד אם הוא יינתן קרוב ביותר לגיל הזיהוי וחשוב שיהיה צעיר. יש שיומלץ על שימוש במדרסים במטרה לתת את התמיכה המבוקשת לכף הרגל ולייצר גירוי שיפעיל את השרירים האינטרינזיים (העמוקים) של כף הרגל. השינוי בכף הרגל יכול לשנות במשהו את המנח של השוקיים והירכיים ומן הסתם את הברך שנמצאת בתווך. חשוב להדגיש שמדובר בעיקר במניעה של החמרה. הטיפול באשר הוא, אורטוטי (שימוש במכשור) או  פיזיקלי (טיפול פיסיותרפי + תרגול) נועד בעיקר לקטוע את שרשרת השינויים, שמתחוללת בעקבות הליקוי הראשוני ( X Knock Knees  ), במפרקים פרוקסימליים כמו הירכיים או דיסטליים כמו הקרסוליים.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

אשר לתרגול  - בגילאים הצעירים הילדים יונחו לתרגל ולשהות בתנוחות המרחיקות את הברכיים אחת מהשנייה ומסובבות את הירכיים חוצה. כמו למשל ישיבה מזרחית על משטח מישורי או נטוי קלות לפנים (מאלץ לשמור גם על מנח נכון של הגו). בתנוחות "צפרדע" שיכולות להתבצע על הגב, ממצב של שכיבת אפיים והישענות על האמות, או פשוט  "עמידת צפרדע".

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ממצב של עמידה כאשר כרית או כדור בגדלים משתנים מוחזק בין הברכיים, לכופף ברכיים ולפשוט חלופות. ניתן לעשות זאת על משטח לא ממש יציב כדי לעורר מנגנונים פרופריוספטיביים.

כדאי לחזק את שרירי העכוז (הגדול והאמצעי) כולל מרחיקי ירך. תרגול שמכוון להרמת הקשת הפנימית של כף הרגל.

למידה- הימנעות מקרוב הברכיים תוך כדי תרגול לסוגיו.

 

 

 

 

 

 

 

 

ובהתייחסות יותר ספציפית לשאלתך שהוצגה באופן מאד כללי, אשיב, שאני מניחה שאתה מדבר על אדם שחצה את גילאי הילדות והנערות (ואולי לא?!). כך שאם אמרתי שיש להיות מאופקים (להנמיך ציפיות) כאשר מייחלים לשינוי ברגלי X בגילאים הצעירים, קל וחומר במתבגרים ובוודאי במבוגרים. התרגול שהצעתי יכול לעבור התאמה לכול גיל תוך גיבוש התודעה שאין כוונה לתיקון אלא לשיפור סה"כ היציבה של האגן והרגליים ובכך להשיג אולי האטה בהתפתחות שינויים ניווניים במפרקי הגפה התחתונה וכמובן במניעה או בהקלה על סימפטומים של כאב אם כבר יש כאלה.

לסיכום אני מאד ממליצה להיוועץ בפיזיותרפיסט שיבדוק, יעריך, יציע וינחה, לתרגול הנכון והרצוי לו אישית. זו תהייה, גם לך, הזדמנות ללמוד את הנושא מבעל מקצוע.

ורדיתה גור


יש לך שאלה למומחים של המרכז האקדמי לוינסקי-וינגייט (קמפוס וינגייט)? אין צורך להתבייש, רק ללחוץ כאן.