תעשיית נעלי הריצה נמצאת תחת מתקפה בשנים האחרונות. אחת הטענות שמשמיעים המצדדים בריצה ללא נעליים כלל או בנעליים הנותנת רק הגנה מפגיעות של עצמים חדים, היא שכל הפיתוחים הטכנולוגיים של ארבעים השנים האחרונות בתעשיית נעלי הריצה לא הביאו לצמצום הפציעות של הרצים. גרטשן ריינולדס כותבת על כך בטור שלה ב'ניו-יורק טיימס':
לפני מספר שנים הוחלט בצבא ארה"ב לספק לחיילים נעלי ריצה המותאמות למבנה כפות הרגליים שלהם. כל החיילים עברו אצל מומחים שבדקו בעזרת ציוד משוכלל את מבנה הקשת האורכית של כף הרגל וסיווגו אותה כרגילה, גבוהה או שטוחה ובהתאם לכך חולקו להם הנעליים.
גם בחנויות המוכרות נעלי ריצה עברו רבים מהרצים בארה"ב חוויה דומה: לרצים עם קשת אורכית גבוהה הומלצו נעליים רכות סופגות זעזועים מאחר שסברו כי הקשת הגבוהה מקשה על סיבוב כף הרגל פנימה (פרונציה), תהליך שבו נספגת חלק מהאנרגיה של המגע עם הקרקע. לבעלי כפות רגליים שטוחות הנוטים לפרונציית-יתר הומלצו "נעלי בקרת תנועה" (motion control), נעליים מסיביות המונעות סיבוב של כף הרגל פנימה ולבעלי קשת נורמלית הומלצו נעליים ניטרליות המכונות על-ידי תעשיית נעלי הריצה: "נעלי יציבות".
הצבא כבר עמד להשקיע סכומי כסף ניכרים ברכישת המכשור הנחוץ לאבחון מבנה כפות הרגליים כאשר מישהו קם ושאל האם בכלל יש עדויות מחקרים כי נעליים מסוימות מקטינות את שיעור הפציעות. מאחר שלא נמצאו מחקרים כאלה הוחלט לבצע אחד כזה בצבא. אלפי חיילים מכל זרועות הצבא קיבלו נעליים מותאמות לפי ההמלצות שלעיל או "נעלי יציבות" רגילות. בשלושה מחקרים שעשו זרועות הצבא לא נמצא שום קשר בין סוג הנעליים למספר הפציעות.הייתה אפילו נטייה ליותר פציעות בקרב החיילים שקיבלו נעליים מותאמות. ראו למשל: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20576837
במאמר שפורסם בשנת 2008 במגזין המדעי הבריטי "The British Journal of Sports Medicine"
סרקו החוקרים את הספרות העוסקת בנושא ולא מצאו כל מחקר שהראה כי נעילת נעליים מותאמות למבנה כף הרגל הורידה את שיעור הפציעות. תקציר של המאמר אפשר לראות בכתובת:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18424485
חוקרים בקנדה פרסמו השנה תוצאות מחקר דומה לזה שבוצע בארה"ב אלא שהפעם אוכלוסיית המחקר הורכבה מ – 81 נשים שהתאמנו למרוץ חצי-מרתון. הן קיבלו נעליים בתהליך דומה לזה שבוצע בצבא ונערך אחריהן מעקב במהלך 13 שבועות של הכנה למרוץ. במשך התקופה, דווחו 26 רצות כי איבדו ביחד 194 ימים של אימונים, בשל פציעות. הרצות שקיבלו נעליים רגילות איבדו בסך-הכול הכי מעט ימי אימונים (51 ימים) בעוד הרצות שקיבלו "נעלי בקרת תנועה" דיווחו על המספר הגדול היותר של ימי אימונים שאבדו (79 ימים).
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20584759
גם חוקרים אלה מסכמים ואומרים כי התאמת נעלי הריצה לפי מבנה כף רגל אינה נסמכת על מחקרים מדעיים ותוצאות ההמלצות של ה"מומחים" בחנויות הנעליים עלולות להיות אפילו מזיקות.
יש לך שאלה למומחים של המרכז האקדמי לוינסקי-וינגייט (קמפוס וינגייט)? אין צורך להתבייש, רק ללחוץ כאן.