דילוג לתוכן המרכזי בעמוד

יורם אהרוני | | 26/04/2012

הילדים באירלנד משפרים כושרם

מאת: יורם אהרוני

ברפובליקה האירית הופעלה השנה תכנית בשם Get Fit & Beat the Bleep. משתתפי התוכנית היו 9000 תלמידות ותלמידים בכתה ז' מ - 140 בתי ספר בכל רחבי המדינה. כל התלמידים נבחנו במבחן בליפ (ביפ, יו-יו), אחריו עברו ששה שבועות של אימונים לפיתוח כושרם האווירני ובסיום התוכנית נבחנו שוב.

במבחן בליפ רצים הנבחנים הלוך ושוב קטעים של 20 מטר. בכל דקה עולה מהירות הריצה בחצי קמ"ש. בדקה הראשונה מהירות הריצה היא 8 קמ"ש (9 שניות ל - 20 מטר). כל נבחן ממשיך עד שאינו מצליח לעמוד בקצב ונמנים מספר הקטעים של 20 מטר שסיים בהצלחה.

התוכנית הייתה יוזמתו של פרופסור Niall Moyna מאוניברסיטת דבלין ונעשתה בשיתוף עם תוכנית רדיו באירלנד.

בתום התוכנית התברר כי ממוצע הבנים שהשתתפו בתוכנית עלה מ - 53 ל - 62 קטעים. ממוצע הבנות עלה מ - 36 ל - 42 קטעים. ממצאים נוספים:

  • 36% מהבנים הגיעו להישג של 72 קטעים ומעלה במבחן השני לעומת 21.6% במבחן הראשון.
  • 38% מהבנות קבעו הישג של 50 קטעים ומעלה במבחן השני לעומת 19.5% במבחן הראשון.
  • 4.8% מהבנים הגיעו להישג של יותר מ - 100 קטעים במבחן השני (2.7% בראשון).
  • 10% מהבנות הגיעו להישג של 70 קטעים ומעלה במבחן השני (4.4% בראשון).

ההישגים הטובים ביותר שנרשמו היו 125 קטעים בקרב הבנות ו - 150 קטעים אצל הבנים.

בתוכנית ניתנו פרסים כספיים לבתי הספר שהראו את שיפור גדול בהישגים בין שני המבחנים.

בראיון שנערך עמו אמר פרופסור מוינה כי מטרתו היא להעביר את המסר שפעילות גופנית היא תרופה. יש הרבה מחקרים המראים כי יש קשר בין פעילות גופנית בגיל הילדות לבין ירידת שיעורי מחלות לב ומחלות אחרות הקשורות באורח החיים, בגיל הבגרות.

הערה: הנתונים שמתפרסמים כאן לא התפרסמו במחקר מדעי. מה שחסר במיוחד בנתונים הוא אחוז הנבחנים מתוך כלל אוכלוסיית התלמידים בכתות ז' באותם בתי ספר בהם נערך המבחן. יתכן בהחלט כי המורים שערכו את המבחנים לא ממש התעקשו לבחון את כל התלמידים שהישגיהם הם הרבה למטה מהממוצע... כמו כן לא מדובר במדגם מייצג של כל התלמידים בכתות ז' באירלנד אלא בבתי ספר שנרשמו לתכנית ביוזמתם. סביר להניח כי אותם בתי ספר שנרשמו לתוכנית הם אלה בהם המורים רואים חשיבות גדולה לכושר גופני. יתכן גם שאמינות התוצאות נפגעת מכך שאת המבחנים והדיווח על תוצאותיהם בצעו המורים לחינוך גופני ולא בוחנים חיצוניים. השיפוט והדיווח על ידי המורים מאפשר עם זאת בחינת מספר גדול של תלמידים כאשר העלות העיקרית של התוכנית היא בעיקר בשלב של עיבוד הנתונים.

בבית ספר בו אני מלמד בישראל נערך המבחן הזה בתשע השנים האחרונות. בשנת הלימודים תשע"א למדו בכיתות ז' באותו בית ספר 46 בנים וכולם נבחנו בו מספר פעמים לאורך השנה. לצורך חישוב הממוצע נלקח ההישג הטוב ביותר של כל תלמיד. הממוצע היה 56.5 קטעים עם סטיית תקן 23.0. רק 8 תלמידים קבעו הישג של 72 קטעים ומעלה (17.4%), 4 מהם קבעו הישג של יותר מ - 100 קטעים (8.7%). אחוז הבנים שקבעו הישג של 41 קטעים ומעלה (הגבול התחתון ל'טווח הכושר הבריאותי' בתוכנית פיטנסגרם בארה"ב) היה 76.1 (35/46).


יש לך שאלה למומחים של המרכז האקדמי לוינסקי-וינגייט (קמפוס וינגייט)? אין צורך להתבייש, רק ללחוץ כאן.