דילוג לתוכן המרכזי בעמוד

יורם אהרוני | כללי | 19/05/2018

די להשוואה בין מדליות במדעים ובספורט

יורם אהרוני

צילום מאתר התחרות באחת מ"אולימפיאדות המדעים"

צילום מאתר התחרות באחת מ"אולימפיאדות המדעים"

במוסף החג של ידיעות אחרונות (יום שישי 18.5.2018, עמוד 27) כותב הסופר מאיר שלו על התלמידים מישראל שקיבלו מדלית כסף ושלוש מדליות ארד באולימפיאדת הפיזיקה של אסיה ומוסיף: "...ואם המדליות האלה היו בכדורגל או בג'ודו  הם היו עמודים ראשונים בכל המהדורות...".

אין זו הפעם הראשונה שמאיר שלו מפגין בורות בכל הנוגע למשמעות השונה של המילה מדליה בספורט ובתחרויות המדעיות המכונות משום מה אולימפיאדות.

לא הצלחתי למצוא פרטים מלאים על "אולימפיאדת הפיזיקה של אסיה" שנערכה השנה בהאנוי שבויטנאם מאחר שהאתר הרשמי של התחרות לא מביא עדיין את התוצאות. מאתרים אחרים ניתן ללמוד כי בתחרות זו הוענקו 33 מדליות זהב, 13 מדליות כסף, ו-24 מדליות ארד. בסך הכול נטלו חלק בתחרות 185 משתתפים מ-25 מדינות. נציגים מ-9 מדינות זכו במדליות זהב: סין, רוסיה, טאיוואן, רומניה, הודו, סינגפור, קזחסטן והונג קונג. נציגי ויטנאם זכו ב-4 מדליות זהב, 2 כסף ו-4 ארד. נציגי הונג קונג זכו במדליית זהב, מדליית כסף ו-3 ארד. טאיוואן זכתה ב-4 זהב, 1 כסף ו-3 ארד. השלל של משתתפי רומניה היה 4 זהב, 1 כסף ו-1 ארד.

בספורט מוענקת מדלית זהב אחת למנצח בתחרות, מדלית כסף למסיים במקום השני ומדליית ארד לזוכה במקום השלישי. מן הנתונים החלקיים ברור כי הנציג הישראלי הבכיר באולימפיאדת הפיזיקה של אסיה לשנת 2018 סיים במקום כלשהו בין המקומות 34 – 46 בתחרות.

בחודש אפריל נערכה בישראל אליפות אירופה בג'ודו לבוגרים.  ישראל זכתה במדליית זהב אחת (שגיא מוקי) ו-3 מדליות ארד (גפן פרימו, טל פליקר ופיטר פלצ'יק).  היו בתחרות זו 7 קטגוריות משקל לנשים ו-7 לגברים. ראוי לציין גם שבענף הג'ודו זוכים שני משתתפים במדליות ארד.

 אין כל מקום להשוואה בין אליפות ג'ודו ותחרות במדעים ובוודאי שלא בין אליפות כדורגל ותחרויות במדעים. באליפויות כדורגל יש רק  קבוצה אחת המסיימת במקום הראשון.

האם היה מתלהב מאיר שלו אם היו מספרים לו כי הנציג הישראלי הבכיר לא סיים בין 30 הראשונים? קרוב לוודאי שאז הוא היה מקונן על רמת החינוך בארץ ומביא לדוגמה מדינות כמו ויטנאם, איראן והודו המקדימות אותנו בתחרויות המדעיות.

כתבתי על כך לא פעם ותמיד אני תוהה אם מאיר שלו (כמו אחרים המפרסמים ידיעות וכתבות ב"ידיעות אחרונות") באמת לא מבדיל בין מדליה בספורט ומדליה בתחרות מדעית או שהוא מטעה במכוון את הציבור. התלמידים המצטיינים במדעים בישראל ראויים בהחלט לעידוד אבל לא בשל הישגיהם ב"אולימפיאדות המדעים" למיניהן.

עדכון 21.5.2018

מצאתי היום את המיקומים של חברי המשלחת הישראלית שזכו במדליות או בציונים לשבח באתר התחרות: אביב טילינגר מקום 37, אלון שראל 57, יונתן הדס 64, עומרי רבד 71, ליבי לייבוביץ' 76, ערן מן 87, עומר מיכאלי בצרי 90. המתחרים שדורגו במקומות 100-71 זכו בציון לשבח. ליבי לייבוביץ' זכתה גם בפרס מיוחד על היותה: Most Deserving Performer Amongst Female Participants.

שמונה המתחרים מסין דורגו בין 10 הראשונים והאחרים שנכנסו לעשיריה הראשונה היו  שני מתחרים מרוסיה שדורגו במקומות השלישי והתשיעי. עוד 4 מתחרים מרוסיה זכו במדליות זהב שהוענקו כאמור ל-33 הראשונים. הם דורגו במקומות 13, 14, 22, 32. מתחרה נוסף מרוסיה דורג 39 (מדלית כסף) והרוסי השמיני זכה בארד על המקום ה-54 אותו השיג. דירוג חברי משלחת ויטנאם: 11, 12, 21, 25, 35, 36, 49, 53

אין באתר התחרות פרוט מספר הנקודות בהן זכו המשתתפים.

קישורים:

  1. אהרוני, יורם. "מדלית זהב לתיכוניסט מנתניה". אתר המומחים, המכללה האקדמית בוינגייט. 20.7.2015.

  2. אהרוני יורם. חמש מדליות באולימפיאדת הפיזיקה?! אתר המומחים, המכללה האקדמית בוינגייט. 18.7.2015.

  3. אהרוני, יורם. 4 מדליות לישראל באולימפיאדת המחשבים בטהרן. אתר המומחים, המכללה האקדמית בוינגייט. 2017.

  4. אהרוני, יורם. מדליות באולימפיאדת הכימיה. אתר המומחים, המכללה האקדמית בוינגייט. 2.8.2016

 


יש לך שאלה למומחים של המרכז האקדמי לוינסקי-וינגייט (קמפוס וינגייט)? אין צורך להתבייש, רק ללחוץ כאן.