דילוג לתוכן המרכזי בעמוד

יורם אהרוני | כושר גופני | 05/12/2015

מגמות בתחום אימוני הכושר לקראת שנת 2016

אימון כוחדו"ח של הקולג' האמריקנית לרפואה ספורטיבית (ACSM) לשנת 2016

הסקר העשירי השנתי של המגמות מטעם הקולג' האמריקני לרפואה ספורטיבית (ACSM) פורסם לאחרונה. בסקר נכללו 40 מגמות אפשריות והוא נשלח למומחים רבים מכל רחבי העולם שדרגו את המגמות. התקבלו תשובות מ-2833 מומחים מהמדינות הבאות: אוסטרליה, קנדה, סין, צרפת, גרמניה, יפן, הודו, איטליה, רוסיה, סינגפור, טייוון, בריטניה וארה"ב. הסקר הראשון נערך בשנת 2006 וחזה מגמות לשנת 2007. החוקרים כללו בסקר את 25 המגמות המובילות מהסקר של השנה הקודמת ועוד 15 מגמות אפשריות שהם זיהו. הסקר נשלח ל-26,933 אנשי מקצוע בתחום הכושר הגופני. אלה כללו את כל אלה המחזיקים תעודות בתוקף מטעם ACSM: מאמנים אישיים, פיסיולוגים, מאמני כושר וכו', מנויי המגזין ACSM’s Health & Fitness Journal ועובדי המגזין. הוא פורסם גם באתר האינטרנט של המגזין, עמוד הפייסבוק שלו ובקישורים נוספים. 66% מהמשיבים היו נשים. המדרגים נדרשו להתייחס לכל אחת מ-40 המגמות האפשריות ולדרג אותן בסולם מ-1 (הכי פחות סביר שיהיה מגמה) עד 10. כמו כן ניתנה למשיבים על השאלונים להתייחס מילולית לכל אחת מהמגמות ולהציע מגמות לקראת הסקרים של השנים הבאות.

הדירוג:

1)     טכנולוגיות "לבישות" -  עזרי אימון המוצמדים לגוף המתאמנים:  שעונים חכמים, שעוני דופק, שעונים הכוללים GPS, משקפיים חכמים ועוד שלל אביזרים המנטרים את מדדי האימון. קיימת הערכה כי במהלך 2016 יגיע השוק הזה להיקף מכירות של 6 ביליון דולר וזאת למרות שלאחרונה התפרסמו לא מעט מאמרים המעידים על כך כי מרבית המתאמנים מפסיקים מהר מאד להשתמש באביזרים האלה. המגמה הזו לא נכללה בין 20 המגמות המובילות בסקרים הקודמים.

 

2)     אימוני כוח כנגד משקל הגוף   - הופיעה לראשונה בסקר  שבוצע לקראת 2013 והייתה מדורגת במקום השני בסקר לקראת 2014 ובמקום הראשון בסקר לקראת 2015. ברור שאין זו מגמה חדשה ואנשים עורכים אימונים כאלה כבר מאות בשנים אבל המגמה הזו נפוצה מאד  כיום. אחת הסיבות לפופולריות שלה היא שנדרש מעט מאד ציוד כדי לקיים אותה.

3)     אימוני הפוגות עצימים – הייתה מדורגת במקום הראשון בסקר לקראת 2014 ובמקום השני בסקר לקראת 2015. האימונים בשיטה זו מאופיינים בפרקי זמן קצרים של עבודה אינטנסיבית עם הפוגות קצרות. בדרך כלל אימון כזה נמשך כ-30 דקות אך לפעמים אף יותר.  רבים מהמשיבים הזהירו מפני הסכנות שבאימונים כאלה והזהירו שבעקבותיהם צפוי שיעור גבוה של פציעות.  רבים גם ציינו כי הם רואים אנשים המנסים את המגמה לזמן קצר כאשר הם רוצים לערוך שינוי באימונים שלהם אך לא ברורה מידת ההתמדה באימונים כאלה.  מומחים העובדים עם אנשים הסובלים מבעיות רפואיות אמרו שאולי גם המטופלים שלהם ינסו שיטות כאלה אבל המאמצים יהיו מתונים ולא עצימים. נראה שציבור  מאמני הכושר מתחיל להתפכח מהמגמה המוזרה הזו (אם כי זה לוקח לו הרבה זמן...).  ספורטאים תחרותיים ברמה גבוהה אימצו את שיטת ההפוגות כבר לפני יותר מ-60 שנה אבל מוזר  לראות ששיטה כזו מומלצת לאלה שאינם ספורטאים תחרותיים ברמה גבוהה.  אלה שניסו אותה ראו תוצאות יפות לטווח קצר אבל רבים מהם לא התמידו בה (ובצדק!) והחלו לחפש שיטות אימון כאלה בהן יוכלו להתמיד לאורך שנים.

4)     אימוני כוח  - שמרה על מקומה מהסקר הקודם. יש מתאמנים צעירים רבים שזו צורת האימונים העיקרית שלהם אך מדריכי כושר רבים משלבים אימוני כוח גם באוכלוסיות של אנשים מבוגרים יחד עם אימונים לשיפור הסבולת האירובית.

 

5)     אנשי מקצוע מנוסים בתחום הכושר הגופני שעברו תכניות הכשרה והסמכה - מגמה זו הייתה במקום הראשון בשנים 2008 – 2013. קיימת תחזית בארה"ב כי שיעור ההעסקה של מדריכי כושר מוסמכים יעלה ב-13% בין השנים 2012 -2022 ולכן רבים רוכשים השכלה בתחום זה ויש מוסדות רבים המציעים תכניות הסמכה.

6)     מאמני כושר אישיים  -  הייתה במקום החמישי אשתקד. מאחר שיש הרבה מאד אנשים הרוכשים הסמכה בתחום זה, קל יחסית למצוא מאמנים אישיים.

7)     אימונים פונקציונליים – אימוני כוח לשיפור יציבות, קואורדינציה, כוח, הספק וסיבולת שרירים כדי לשפר את התפקוד היומיומי. מגמה זו  עולה ויורדת חליפות בסקרים : מקום רביעי ב-2007, מקום שמיני ב-2008, מקום 11 ב-2009, מקום שביעי ב-2010 תשיעי ב-2011, עשירי ב-2012, שמיני ב-2013 ו-2014 ומקום תשיעי אשתקד,

8)     תכניות אימון גופני לקשישים –מועדוני כושר  רבים מעוניינים בציבור הגמלאים גם בשל כך שאלה בדרך כלל פנויים לאימון בשעות שמעטים פוקדים אותם, בעיקר בשעות 9 – 11 בבוקר ובין 2 ל-4 אחה"צ.

9)     שילוב אימון גופני בתוכניות להורדת משקל – רוב התוכניות המוכרות להורדת משקל משלבות דיאטות עם פעילות גופנית. המגמה הזו הגיעה לשיאה בשנת 2012 כאשר דורגה רביעית.

10) יוגה - ירדה מהמקום השביעי אשתקד.  נראה כי הצורות השונות של היוגה "ממציאות עצמן מחדש" אולם ממש לאחרונה החלה תנועת התנגדות ליוגה בצפון אמריקה בטענה כי אי אפשר לנתק את היוגה מהקשר שלה להינדואיזם.

11) אימונים אישיים לקבוצות קטנות –מדובר כאן על אימון בקבוצות של שניים –שלושה מתאמנים עם מאמן אחד, כדי להוזיל עלויות של עבודה עם מאמן אישי.

12)  תכניות לשיפור הבריאות במקומות העבודה –בשל רפורמות הבריאות בארה"ב והתייקרות  הביטוח הרפואי שם, צופים עורכי הסקר כי מגמה זו תמשיך להיות חזקה בעתיד.

13) Wellness Coaching -  יצירת שינויים התנהגותיים הקשורים לאיכות החיים תוך שימוש בין היתר בשיטות מתחום הקואצ'ינג.

14)  פעילויות  באוויר הפתוח –יש חפיפה מסוימת למגמה זו עם אימונים אישיים בקבוצות קטנות מאחר שמאמני כושר  רבים  מציעים תכניות כאלה כדי לחסוך את עלות ההרשמה למועדוני כושר.

15) אימוני כושר ספציפיים לענף ספורט מסוים   - הייתה בשיאה בשנת 2010 אז דורגה שמינית. עורכי הסקר מציינים כי מועדוני הכושר יכולים להציע תכניות כאלה למתאמנים בענפי ספורט כמו טניס וכדור בסיס למשל, בהם לא תמיד מספקים המאמנים המקצועיים מענה לדרישות הכושר של ענף הספורט.

16)  רולרס לעיסוי – מטרתם להפחית כאבים אחרי אימונים ולאפשר חזרה מהירה יותר לאימונים. יש רולרס המתאימים לחלקי הגוף השונים. למרות שאין הסכמה בין החוקרים על מידת יעילותם צופים עורכי הסקר כי ימכרו הרבה אביזרים כאלה.

17) ישומונים בטלפונים סלולריים – בשוק יש מגוון  ישומונים (אפליקציות) בטלפונים הסלולריים המנטרים את מרכיבי האימון: מהירות ריצה, קצב לק"מ, מרחק ריצה, מפות, תכניות אימונים, השוואות לאימונים קודמים  ועוד. הופיעו לא מעט מאמרים המביעים ספק במידת הדיוק של הישומונים והיו גם שהזהירו מתלות מוגזמת בהם.

18) אימון מחזורי –יש חפיפה מסוימת בין מגמה זו למגמות אחרות (אימונים כנגד משקל הגוף ואימוני הפוגות עצימים) אך יש המשתמשים במונח אימון מחזורי לתיאור אימונים בעצימות נמוכה יותר, אם כי כבר לפני עשרות שנים פותחו אימונים מחזוריים בכל רמות העוצמה, כולל אימונים מחזוריים ברמות העצימות הגבוהות ביותר אותם מבצעים ספורטאי הישג.

19)  אימונים לשרירי הליבה –  מגמה זו הייתה בשיאה בין השנים 2007 – 2010, אז הייתה בין חמשת המגמות המובילות.

20) מדידת אפקט האימון – כדי לבחון אם מידת היעלות של תכנית אימונים צריך לבצע מדידות של הישגים ולפעמים גם של מדדים בריאותיים ושל ממדי גוף כמו בדיקות דם שונות, היקפים, אחוזי שומן וכו'. ההתפתחויות הטכנולוגיות מאפשרות לעשות זאת ביעילות רבה אך נראה כי מרבית מכוני הכושר לא ממש מעוניינים במדידת אפקט האימון.

מגמות שהיו בין 20 הראשונות בסקר 2015  ויצאו מ-20 הראשונות בסקר 2016

תכניות אימון עבור ילדים הסובלים מהשמנה – המגמה הזו ממשיכה לרדת אחרי שהייתה בשיאה בין 2007 ל-2013 וזאת למרות שנמשכת העלייה במספר הילדים הסובלים ממשקל יתר והשמנה וכמו כן במקומות רבים נמשך הקיצוץ במספר השעות המוקצה לשיעורי החינוך הגופני בבתי הספר ומצטמצמת גם האפשרות שלהם לפעילות חופשית בהפסקות שבין השיעורים. כנראה שמדריכי הכושר לא חושבים כי זה  אטרקטיבי (ורווחי) לעבוד עם אוכלוסיות ילדים כאלה, למרות מספרם הרב של ילדים האלה והצורך הבריאותי החשוב שהם יעסקו בפעילות גופנית.

תכניות לעידוד פעילות במקומות עבודה – יש חפיפה מסוימת בין מגמה זו ובין המגמה "תכניות לשיפור הבריאות במקומות העבודה". כאן מדובר על תמריצים לעובדים לעסוק בפעילות גופנית, גם כחלק מהקידום שלהם במקום העבודה.

"אימונים בסגנון צבאי" (BOOT CAMP) – הייתה בשיאה בסקר של 2011, אז דורגה שמינית.

 

מגמות  שנכללו בסקר אך לא דורגו ב-20 המקומות הראשונים

אלה הן מגמות הממשיכות להתקיים אך כנראה שהפופולריות שלהן אינה נמצאת בעלייה או  שהיא יורדת. בין אלה ניתן לציין את: זומבה, ספינינג, פילאטיס,  שילוב בין הקהילה הרפואית לתעשיית הכושר, אימונים במים,  מועדוני ריצה ואימונים לפיתוח שווי משקל.

כמו בסקרים הקודמים ביקשו עורכי הסקר מכמה מומחים  לחוות דעתם על התוצאות. ד"ר אדוארדו בוסטמנטה מאוניברסיטת אילינוי בשיקגו מציין כי תעשיית הכושר נמצאת בצומת בין מה שרווחי לעוסקים בה לבין מה שבאמת תורם לבריאות ולכושר. קל יותר למכור לאנשים מאכלים עתירי שומן וסוכר, גלולות פלא שונות ולעודד אותם לצפות בתוכניות טלוויזיה מאשר "למכור" להם תכניות אימונים שהן לעתים לא קלות לביצוע ואשר התועלת מהן אינה ניתנת להמחשה תוך זמן קצר. למרות שרוב הציבור מבין את חשיבות הפעילות הגופנית, שיעור העוסקים בה כמעט אינו משתנה והוא נשאר בסביבות 25% כבר כמה עשרות שנים. המגמות המופיעות בסקר מציינות את חוכמת ההמונים. לדעתו, איש המקצוע חייב לדבוק באמונותיו ולא ללכת תמיד אחרי האופנה האחרונה אך שילוב מבוקר של מגמות חדשות וחידושים טכנולוגיים עשוי להשיג את התוצאה המקווה של הגדלת העוסקים בפעילות גופנית בריאותית

מקור:

Thompson, Walter: WORLDWIDE SURVEY OF FITNESS TRENDS FOR 2016: 10th Anniversary Edition ACSM'S Health & Fitness Journal: November/December 2015 - Volume 19 - Issue 6 - p 9–18 doi: 10.1249/FIT.0000000000000164


תקציר סקר המגמות לקראת 2022

תקציר סקר המגמות לקראת 2021

תקציר סקר המגמות לקראת 2020

תקציר סקר המגמות לקראת 2019

תקציר סקר המגמות לקראת 2018

תקציר סקר המגמות לקראת 2017

תקציר סקר המגמות לקראת 2015

תקציר סקר המגמות לקראת 2014

תקציר סקר המגמות לקראת 2013


יש לך שאלה למומחים של המרכז האקדמי לוינסקי-וינגייט (קמפוס וינגייט)? אין צורך להתבייש, רק ללחוץ כאן.