דילוג לתוכן המרכזי בעמוד

יורם אהרוני | כושר גופני | 19/11/2016

מגמות בתחום אימוני הכושר לקראת שנת 2017

דו"ח של הקולג' האמריקנית לרפואה ספורטיבית (ACSM) לשנת 2017

הסקר המקוון ה-11 השנתי של המגמות מטעם הקולג' האמריקני לרפואה ספורטיבית (ACSM) פורסם לאחרונה. בסקר נכללו 42 מגמות אפשריות והוא נשלח למומחים רבים מכל רחבי העולם שדרגו את המגמות.  התקבלו תשובות מ-1801 מומחים (לעומת 2833 בסקר לקראת 2016) מהמדינות הבאות: אוסטרליה, בריטניה, קנדה, גרמניה, הודו, איטליה, סינגפור, טאיוואן, ונצואלה, שוויץ, ג'מייקה, דרום אפריקה, ברמודה, יוון, פינלנד וארה"ב.  הסקר הראשון נערך בשנת 2006 וחזה מגמות לשנת 2007. החוקרים כללו בסקר את 25 המגמות המובילות מהסקר של השנה הקודמת ועוד מגמות אפשריות שהם זיהו. הסקר נשלח ל-24,296 אנשי מקצוע בתחום הכושר הגופני. אלה כללו את כל אלה המחזיקים תעודות בתוקף מטעם ACSM: מאמנים אישיים, פיזיולוגים, מאמני כושר, מנויי המגזין ACSM’s Health & Fitness Journal ועובדי המגזין. הוא פורסם גם באתר האינטרנט של המגזין, עמוד הפייסבוק שלו ובקישורים נוספים. 66% מהמשיבים היו נשים. המדרגים נדרשו להתייחס לכל אחת מ-42 המגמות האפשריות ולדרג אותן בסולם מ-1 (הכי פחות סביר שיהיה מגמה) עד 10. כמו כן ניתנה למשיבים על השאלונים להתייחס מילולית לכל אחת מהמגמות ולהציע מגמות לקראת הסקרים של השנים הבאות. כתמריץ למשיבים עשו עורכי הסקר הגרלת פרסים בין המשיבים (הפרסים שהוצעו היו ספרים מקצועיים ותלושי שי של 100 דולר).

הדירוג:

  1. טכנולוגיות "לבישות" - עזרי אימון המוצמדים לגוף המתאמנים:  שעונים חכמים, שעוני דופק, שעונים הכוללים GPS, משקפיים חכמים ועוד שלל אביזרים המנטרים את מדדי האימון. קיימת הערכה כי במהלך 2018  ימכרו רק מהשעון החכם של חברת "אפל" יותר מ- 485 מיליון יחידות. המגמה שמרה על מקומה הראשון מהסקר של השנה שעברה וזאת למרות שסקרים מוצאים שוב ושוב כי הרוכשים את הטכנולוגיות הלבישות זונחים אותן מהר למדי. כמו כן מסתמן כי קשה למצוא בשוק דווקא טכנולוגיות פשוטות, לא יקרות יחסית ושימושיות מאד כמו שעון יד המכיל מד-עצר (סטופר) עם זיכרונות ותחת זאת נמכרים שעונים מתוחכמים המכילים המון פונקציות מיותרות שהמתאמנים מתקשים לעשות בהן שימוש. שעונים כאלה כמובן יקרים הרבה יותר ומשמשים יותר כסמלי סטטוס ופחות לניטור האימונים.

שעון חכם של אפל

 

 

 

 

 

 

 

 

  1. אימוני כוח כנגד משקל הגוף   - הופיעה לראשונה בסקר  שבוצע לקראת 2013 והייתה מדורגת במקום השני בסקר לקראת 2014 ובמקום הראשון בסקר לקראת 2015. ברור שאין זו מגמה חדשה ואנשים עורכים אימונים כאלה כבר מאות בשנים אבל המגמה הזו נפוצה מאד  כיום. אחת הסיבות לפופולריות שלה היא שנדרש מעט מאד ציוד כדי לקיים אותה. המגמה שמרה על מקומה השני מהסקר הקודם.

  2. אימוני הפוגות עצימים – הייתה מדורגת במקום הראשון בסקר לקראת 2014 במקום השני בסקר לקראת 2015 ובמקום השלישי בסקר לקראת 2016. האימונים בשיטה זו מאופיינים בפרקי זמן קצרים של עבודה אינטנסיבית עם הפוגות קצרות. בדרך כלל אימון כזה נמשך כ-30 דקות אך לפעמים אף יותר.  רבים מהמשיבים על הסקר הזהירו מפני הסכנות שבאימונים כאלה והזהירו  גם שבעקבותיהם צפוי שיעור גבוה של פציעות.  רבים גם ציינו כי הם רואים אנשים המנסים את המגמה לזמן קצר כאשר הם רוצים לערוך שינוי באימונים שלהם, מתלהבים לזמן קצר, ואחר כך נוטשים שיטה זו.  מומחים העובדים עם אנשים הסובלים מבעיות רפואיות אמרו שאולי גם המטופלים שלהם ינסו שיטות כאלה אבל המאמצים יהיו מתונים ולא עצימים. נראה שציבור  מאמני הכושר מתחיל להתפכח מהמגמה המוזרה הזו (אם כי זה לוקח לו הרבה זמן...).  ספורטאים תחרותיים ברמה גבוהה אימצו את שיטת ההפוגות כבר לפני יותר מ-60 שנה אבל מוזר  לראות ששיטה כזו מומלצת כיום לאלה שאינם ספורטאים תחרותיים ברמה גבוהה.  אלה שניסו אותה ראו תוצאות יפות לטווח קצר אבל רבים מהם לא התמידו בה (ובצדק!) והחלו לחפש שיטות אימון שבהן יוכלו להתמיד לאורך שנים.

  3. אנשי מקצוע מנוסים בתחום הכושר הגופני שעברו תכניות הכשרה והסמכה - מגמה זו הייתה במקום הראשון בשנים 2008 – 2013. קיימת תחזית בארה"ב כי שיעור ההעסקה של מדריכי כושר מוסמכים יעלה ב-8% בין השנים 2014 -2024 ולכן רבים רוכשים השכלה בתחום זה ויש מוסדות רבים המציעים תכניות הסמכה.  המגמה הזו הייתה מספר שנים במקום הראשון ושומרת על מקום גבוה בדירוג אולי גם מפני שרבים מן המשיבים על הסקר הם מאמני כושר בעצמם... עם זאת נראה שאת חלק מהירידה של המגמה הזו מן המקום הראשון בו הייתה בעבר אפשר לייחס לעליית המגמה של  טכנולוגיות לבישות. אנשים הרוכשים עזרים כאלה סוברים אולי שהם אינם זקוקים להדרכה של מאמנים מנוסים מאחר שהעזרים יהיו בעצם המדריכים שלהם.

אימון כושר

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  1. אימוני כוח  - ירדה מהמקום הרביעי בסקר הקודם. יש מתאמנים צעירים רבים שזו צורת האימונים העיקרית שלהם אך מדריכי כושר רבים משלבים אימוני כוח גם באוכלוסיות של אנשים מבוגרים יחד עם אימונים לשיפור הסבולת האירובית.

  2. אימונים קבוצתיים – מגמה זו הוצעה לבחירה החל מהסקר הראשון אך רק השנה חדרה לרשימת 20 המגמות המובילות. מדובר כאן על אימונים לקבוצות של למעלה מחמישה מתאמנים בקבוצה וזאת להבדיל מהמגמה שבמקום ה-14 – אימון אישי בקבוצות קטנות של חמישה אנשים ומטה. אף לא אחד מן המשיבים על הסקר יכול היה להצביע על הסיבה מדוע הפכו האימונים הקבוצתיים לפופולריים כל כך בשנה האחרונה. המגמה הזו כוללת בתוכה הרבה סוגים של אימונים ולא סוג אחד בלבד כמו אימוני זומבה, למשל.

  3. Exercise is Medicine® - יוזמה כלל עולמית שמטרתה לעודד רופאי משפחה וגורמים נוספים במערכות הבריאות לכלול פעילות גופנית בתוכניות הטיפול לחולים. יוזמה זו מעודדת גם יצירת קשרים בין מאמני כושר לבין אנשי מערכת הבריאות כדי לפתח ולהוציא לפועל תכניות לעידוד הפעילות הגופנית. זו הפעם הראשונה שהמגמה הזו מופיעה ברשימת המגמות המובילות.

  4. יוגה – עלתה מהמקום העשירי אשתקד (בשיאה הייתה במקום השביעי ב-2015).  נראה כי הצורות השונות של היוגה "ממציאות עצמן מחדש" בשנים האחרונות החלה גם תנועת התנגדות ליוגה בצפון אמריקה בטענה כי אי אפשר לנתק את היוגה מהקשר שלה להינדואיזם.

אימון אישי

9. מאמני כושר אישיים - נשארה במקומה מהסקר הקודם אחרי  שהייתה במקום החמישי ב-2015. מאחר שיש הרבה מאד אנשים הרוכשים הסמכה בתחום זה, קל יחסית למצוא מאמנים אישיים. המאמנים האישיים פועלים במגוון מקומות: יש מועדוני כושר המציעים את האפשרות הזו אך יש גם מאמנים הבאים אל בית הלקוח, אל מקום העבודה שלו או אל כל מקום אחר שנקבע בין המאמן והלקוח. המאמנים האישיים מתאימים את התכניות לדרישות הלקוחות ולאפשרויות הכלכליות שלהם.

10. שילוב אימון גופני בתוכניות להורדת משקל – רוב התוכניות המוכרות להורדת משקל משלבות דיאטות עם פעילות גופנית. המגמה הזו הגיעה לשיאה בשנת 2012 כאשר דורגה רביעית.

11. תכניות אימון גופני לקשישים – מועדוני כושר  רבים מעוניינים בציבור הגמלאים גם בשל כך שאלה בדרך כלל פנויים לאימון בשעות שמעטים פוקדים אותם, בעיקר בשעות 9 – 11 בבוקר ובין 2 ל-4 אחה"צ. דור הקשישים הנוכחי מורכב גם מקשישים בריאים רבים שלהם מתאימות תכניות אימונים עצימות יחסית והאימונים שלהם יכולים לכלול לצד תכניות לפיתוח מרכיבי הכושר הגופני גם משחקי כדור,  משחקי מחבט ופעילויות אתגריות. לקשישים שמצב בריאותם פחות טוב יש להתאים תכניות המתרכזות בשיפור שווי המשקל, הכוח, הגמישות והסבולת כדי לצמצם סכנת נפילות ולשיפור היכולת  לבצע פעילות יומיומיות.  בין הקשישים יש רבים שיש להם אפשרויות כלכליות נרחבות וזו סיבה נוספת להתעניינות מאמני כושר בהתמחות בעבודה עם קשישים.

מבוגרים רוכבים על אופניים

  1.  
  2.  
  3.  
  4.  
  5.  
  6.  
  7.  
  8.  
  9.  
  10.  
  11.  
  12.  
  13.  
  14. אימונים פונקציונליים – אימוני כוח לשיפור יציבות, קואורדינציה, כוח, הספק וסיבולת שרירים כדי לשפר את התפקוד היומיומי. מגמה זו שמרה על מקומה בסקר הקודם אחרי  שעלתה וירדה חליפות בסקרים : מקום רביעי ב-2007, מקום שמיני ב-2008, מקום 11 ב-2009, מקום שביעי ב-2010 תשיעי ב-2011, עשירי ב-2012, שמיני ב-2013 ו-2014 מקום תשיעי ב-2015.

fit ball

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  1. פעילויות באוויר הפתוח – יש חפיפה מסוימת למגמה זו עם אימונים אישיים בקבוצות קטנות מאחר שמאמני כושר  רבים  מציעים תכניות כאלה כדי לחסוך את עלות ההרשמה למועדוני כושר.

רצים

  1. אימונים אישיים לקבוצות קטנות –מדובר כאן על אימון בקבוצות של עד חמישה מתאמנים עם מאמן אחד, כדי להוזיל עלויות של עבודה עם מאמן אישי.

  2. Wellness coaching - יצירת שינויים התנהגותיים הקשורים לאיכות החיים תוך שימוש בין היתר בשיטות מתחום הקואצ'ינג.

  3. תוכניות לשיפור הבריאות במקומות העבודה –בשל רפורמות הבריאות בארה"ב והתייקרות  הביטוח הרפואי שם, צופים עורכי הסקר כי מגמה זו תמשיך להיות חזקה בעתיד.

  4. ישומונים (אפליקציות) בטלפונים סלולריים המודדים משתני אימון - כמה מישומונים אלה מספקים משוב בזמן אמיתי אחרי משתנים באימוני הליכה, ריצה ורכיבה על אופניים.  למרות שלאחרונה הופיעו מחקרים שהראו כי הישומונים עשויים לתת ערכים מאד לא מדויקים (לדוגמה, הם נוטים לטעות בחישובים של מהירות הליכה או ריצה) הישומונים האלה הפכו לפופולריים מאד במיוחד בקרב מתאמנים צעירים.

  5. מדידת אפקט האימון – כדי לבחון אם מידת היעלות של תכנית אימונים צריך לבצע מדידות של הישגים ולפעמים גם של מדדים בריאותיים ושל ממדי גוף כמו בדיקות דם שונות, היקפים, אחוזי שומן וכו'. ההתפתחויות הטכנולוגיות מאפשרות לעשות זאת ביעילות רבה אך נראה כי מרבית מכוני הכושר לא ממש מעוניינים במדידת אפקט האימון . מאחר שהאמצעים למדידת  משתנים שונים באימון הופכים למדויקים יותר וגם נגישים יותר עם הופעת ישומונים טובים יותר בטלפונים הסלולריים, גם   במכוני הכושר החלו לגלות בהם התעניינות ולו רק מן הסיבה שזה עושה רושם שהם רציניים יותר בשיטות האימון שלהם. לפני כ-20 שנה מתאמנים רבים החלו לרכוש מדי דופק ומדריכים החלו להמליץ למתאמנים לרכוש אותם כדי "לעשות את האימון רציני יותר". עם הזמן התברר כי מדי הדופק לא ממש מספקים את הסחורה אך הם עדיין נמכרים היטב. רוכבי אופניים החלו לרכוש מדי הספק ("מדי ואטים") המודדים את ההספק שמפיק הרוכב בעת הפעילות (הספק מוגדר בפיזיקה ככוח כפול מהירות או כעבודה חלקי זמן). מדי הספק באופניים עדיין יקרים למדי ומדי ההספק באופני הכושר לא תמיד נותנים ערכים נכונים, אלא אם כן מדובר באופניים המצויים במעבדות מחקר.

  6.  אימון מחזורי –יש חפיפה מסוימת בין מגמה זו למגמות אחרות (אימונים כנגד משקל הגוף ואימוני הפוגות עצימים) אך יש המשתמשים במונח אימון מחזורי לתיאור אימונים בעצימות נמוכה יותר, אם כי כבר לפני עשרות שנים פותחו אימונים מחזוריים בכל רמות העוצמה, כולל אימונים מחזוריים ברמות העצימות הגבוהות ביותר אותם מבצעים ספורטאי הישג.

  7. רולרס לעיסוי – מטרתם להפחית כאבים אחרי אימונים ולאפשר חזרה מהירה יותר לאימונים. יש רולרס המתאימים לחלקי הגוף השונים. למרות שאין הסכמה בין החוקרים על מידת יעילותם צופים עורכי הסקר כי ימכרו הרבה אביזרים כאלה.

מגמות שהיו בין 20 הראשונות בסקר 2016 ויצאו מ-20 הראשונות בסקר 2017

  • אימונים ספציפיים לענף ספורט מסוים  - מגמה זו הייתה בשיאה בשנת 2010 אז דורגה שמינית והייתה במקום ה-15 אשתקד. עורכי הסקר מציינים כי מועדוני הכושר יכולים להציע תכניות כאלה למתאמנים בענפי ספורט כמו טניס וכדור בסיס למשל, בהם לא תמיד מספקים המאמנים המקצועיים מענה לדרישות הכושר של ענף הספורט.

  • אימוני ליבה – מגמה זו הייתה בשיאה בין השנים 2007 – 2010, אז הייתה בין חמשת המגמות המובילות. הייתה במקום ה-19 אשתקד. מגמה זו הוטמעה כנראה בתוך תכניות האימון השונות ולכן אינה מופיעה יותר כמגמה נפרדת.

מגמות נוספות הנמצאות בירידה

  • תוכניות אימון עבור ילדים הסובלים מהשמנה – המגמה הזו ממשיכה לרדת אחרי שהייתה בשיאה בין 2007 ל-2013 וזאת למרות שנמשכת העלייה במספר הילדים הסובלים ממשקל יתר והשמנה. כמו כן במקומות רבים נמשך הקיצוץ במספר השעות המוקצה לשיעורי החינוך הגופני בבתי הספר ומצטמצמת גם האפשרות של התלמידים לפעילות חופשית בהפסקות שבין השיעורים. כנראה שמדריכי הכושר לא חושבים כי זה  אטרקטיבי (ורווחי) לעבוד עם אוכלוסיות ילדים כאלה, למרות מספרם הרב של ילדים הסובלים מהשמנה והצורך הבריאותי החשוב שהם יעסקו בפעילות גופנית.

  • תכניות לעידוד פעילות במקומות עבודה – יש חפיפה מסוימת בין מגמה זו ובין המגמה "תכניות לשיפור הבריאות במקומות העבודה". כאן מדובר על תמריצים לעובדים לעסוק בפעילות גופנית, גם כחלק מהקידום שלהם במקום העבודה.

zumba

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

מגמות שנכללו בסקר אך לא דורגו ב-20 המקומות הראשונים

אלה הן מגמות הממשיכות להתקיים אך כנראה שהפופולריות שלהן אינה נמצאת בעלייה או שהיא יורדת, או שיש חפיפה ביניהן לבין מגמות אחרות. בין אלה ניתן לציין את: זומבה, ספינינג, פילאטיס, שילוב בין הקהילה הרפואית לתעשיית הכושר, אימונים במים, מועדוני ריצה ואימונים לפיתוח שווי משקל.

כמו בסקרים הקודמים ביקשו עורכי הסקר מכמה מומחים לחוות דעתם על התוצאות. מאמנת הכושר Grace T. DeSimone מניו יורק שמחה לראות שהמגמה של אימונים קבוצתיים נכנסה לראשונה לרשימת 20 המגמות המובילות ודורגה במקום השישי. היא מספרת כי  היא מובילה אימונים קבוצתיים כבר יותר מ-30 שנה ולדעתה מדריכים העובדים בשיטה זו  מצליחים לגרום לשיפור בכושר אצל יותר אנשים מאשר כל המדריכים הפועלים בשיטות אחרות. המדריכים הטובים מתחדשים כל הזמן ומביאים דרכים נוספות  לשיפור הכושר של המתאמנים. עם הזמן,  שיטות ועקרונות כאלה הופכים לחלק מהבסיס של התכניות. דוגמה טובה לכך לדעתה היא אימוני הליבה שהחלו לפרוח לפני כעשור והיום הם בבסיס של תכניות אימון רבות.

מקור:

Thompson, Walter: WORLDWIDE SURVEY OF FITNESS TRENDS FOR 2017. ACSM'S Health & Fitness Journal:  November/December 2016 - Volume 20 - Issue 6 - p 8–17 http://www.elementssystem.com/pdfs/ACSM%202017%20TRENDS.pdf


תקציר סקר המגמות לקראת 2022

תקציר סקר המגמות לקראת 2021

תקציר סקר המגמות לקראת 2020

תקציר סקר המגמות לקראת 2019

תקציר סקר המגמות לקראת 2018

תקציר סקר המגמות לקראת 2016

תקציר סקר המגמות לקראת 2015

תקציר סקר המגמות לקראת 2014

תקציר סקר המגמות לקראת 2013


יש לך שאלה למומחים של המרכז האקדמי לוינסקי-וינגייט (קמפוס וינגייט)? אין צורך להתבייש, רק ללחוץ כאן.