יורם אהרוני | כושר גופני | 28/10/2017
מגמות בתחום אימוני הכושר לקראת שנת 2018
דו"ח של הקולג' האמריקנית לרפואה ספורטיבית (ACSM) לשנת 2018
הסקר המקוון השנתי ה-12 של המגמות מטעם הקולג' האמריקני לרפואה ספורטיבית (ACSM) פורסם לאחרונה. בסקר נכללו 40 מגמות אפשריות והוא נשלח למומחים רבים מכל רחבי העולם שדרגו את המגמות. התקבלו תשובות מ-4,133 מומחים (לעומת 1801 בסקר לקראת 2017) מהמדינות הבאות: מקסיקו, צ'ילה, קולומביה, ונצואלה, פורטוגל, ארגנטינה, אקוודור, ברזיל, סרביה, יפן, איחוד האמירויות, אוסטרליה, בריטניה, קנדה, גרמניה, הודו, איטליה, טאיוון, שוויץ, ג'מייקה, דרום אפריקה, ברמודה, יוון, אירלנד, פינלנד, קניה, ניו זילנד, סין, ברבדוס, רומניה, סינגפור, דרום קוריאה, ישראל, לבנון, מצרים, מלזיה, הפיליפינים, תאילנד, ספרד, שוויץ וארצות הברית. הסקר הראשון נערך בשנת 2006 וחזה מגמות לשנת 2007. החוקרים כללו בסקר את 25 המגמות המובילות מהסקר של השנה הקודמת ועוד מגמות אפשריות שהם זיהו. הסקר נשלח ל-114,455 אנשי מקצוע בתחום הכושר הגופני. אלה כללו את כל אלה המחזיקים תעודות בתוקף מטעם ACSM, מאמני כושר המחזיקים בתעודות מטעם ארגונים אחרים, מאמנים אישיים, פיזיולוגים, מנויי המגזין ACSM’s Health & Fitness Journal ועובדי המגזין. הסקר פורסם גם באתר האינטרנט של המגזין, עמוד הפייסבוק שלו ובקישורים נוספים. 56% מהמשיבים היו נשים. המדרגים נדרשו להתייחס לכל אחת מ-40 המגמות האפשריות ולדרג אותן בסולם מ-1 (הכי פחות סביר שיהיה מגמה) עד 10. כמו כן ניתנה למשיבים על השאלונים האפשרות להתייחס מילולית לכל אחת מהמגמות ולהציע מגמות לקראת הסקרים של השנים הבאות. יתכן שלעובדה שרוב המומחים שענו על הסקר הם מאמני כושר יש השפעה על תוצאותיו ואולי הוא מציג יותר מגמות בתחום עיסוקם של מאמני הכושר וקצת פחות מגמות בתחום הפעילות הגופנית בעולם. לדוגמה: אנשים רבים הולכים, רצים או רוכבים על אופניים בלי שהם מסתייעים בשירותיהם של מדריכי כושר. צעירים רבים גם מתאמנים בהשראת תוכניות אימונים אליהן הם נחשפים באינטרנט וגם אימונים כאלה מבוצעים בדרך כלל ללא הדרכה של מאמנים.
הדירוג:
1. אימוני הפוגות עצימים – הייתה מדורגת במקום הראשון בסקר לקראת 2014, במקום השני בסקר לקראת 2015 ובמקום השלישי בסקרים לקראת 2016 ו-2017. האימונים בשיטה זו מאופיינים בפרקי זמן קצרים של עבודה אינטנסיבית עם הפוגות קצרות. בדרך כלל אימון כזה נמשך כ-30 דקות אך לפעמים אף יותר. רבים מהמשיבים הזהירו שבעקבות אימוני הפוגות עצימים צפוי שיעור גבוה של פציעות. רבים גם ציינו כי הם רואים אנשים המנסים את המגמה כאשר הם רוצים לערוך שינוי באימונים שלהם, מתלהבים לזמן קצר ואחר כך נוטשים שיטה זו. מומחים העובדים עם אנשים הסובלים מבעיות רפואיות אמרו שאולי גם המטופלים שלהם ינסו שיטות כאלה אבל המאמצים במקרה הזה יהיו מתונים ולא עצימים. למרות אזהרות המומחים כי אנשים לא מתמידים באימונים האלה וכי האימונים האלה מביאים לשיעור גבוה של פציעות האימונים האלה הם מאד פופולריים כיום בכל רחבי העולם. אם נראה היה שעולם האימון הגופני מתחיל להתפכח ממגמה מוזרה זו, עם ירידתה מהמקום הראשון בו הייתה בסקר של 2014, בא הסקר הנוכחי ומראה כי זו כיום המגמה החזקה ביותר בתחום האימון הגופני. יש מומחים הטוענים כי אימונים כאלה מתאימים אולי לעשרה אחוזים מכלל המתאמנים, אך נראה שרבים מבצעים אימונים כאלה למרות שהיו יכולים להתאמן בשיטות שהיו מתאימות יותר עבורם.
2. אימונים קבוצתיים – מגמה זו הוצעה לבחירה החל מהסקר הראשון אך רק בסקר לקראת 2017 היא חדרה לרשימת 20 המגמות המובילות. מדובר כאן על אימונים לקבוצות של למעלה מחמישה מתאמנים בקבוצה וזאת להבדיל מהמגמה שבמקום ה-13 - אימון אישי בקבוצות קטנות של חמישה אנשים ומטה. אף לא אחד מן המשיבים על הסקר הנוכחי (וגם לא על הסקר הקודם) יכול היה להצביע על סיבה מדוע הפכו האימונים הקבוצתיים לפופולריים כל כך בשנתיים האחרונות. המגמה הזו כוללת בתוכה הרבה סוגים של אימונים ולא סוג אחד בלבד כמו אימוני זומבה, למשל.
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
3. טכנולוגיות "לבישות", עזרי אימון המוצמדים לגוף המתאמנים: שעונים חכמים, שעוני דופק, שעונים הכוללים GPS, משקפיים חכמים המראים מפות של הדרך, צמידי כושר ועוד שלל אביזרים המנטרים את מדדי האימון. המגמה הזו הייתה במקום הראשון בשני הסקרים הקודמים. החוקרים מציינים שקשה לדעת לאן תתפתח המגמה הזו, אולי גם בשל העובדה שרבים מתאכזבים די מהר מכל החידושים האלה, זונחים אותם ומתחילים להתעניין ב"צעצוע" הבא...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
4. אימוני כוח כנגד משקל הגוף - המגמה הזו הייתה במקום השני בשני הסקרים הקודמים. היא הופיעה לראשונה בסקר שבוצע לקראת 2013 והייתה מדורגת במקום השני בסקר לקראת 2014 ובמקום הראשון בסקר לקראת 2015. ברור שאין זו מגמה חדשה ואנשים עורכים אימונים כאלה כבר מאות בשנים אבל המגמה הזו נפוצה מאד כיום. אחת הסיבות לפופולריות שלה היא שנדרש מעט מאד ציוד כדי לקיים אימונים כאלה.
5. אימוני כוח - המגמה הזו שמרה על מקומה מהסקר הקודם. יש מתאמנים צעירים רבים שזו צורת האימונים העיקרית שלהם אך מדריכי כושר רבים משלבים אימוני כוח גם באוכלוסיות של אנשים מבוגרים יחד עם אימונים לשיפור הסבולת האירובית.
6. אנשי מקצוע מנוסים בתחום הכושר הגופני שעברו תכניות הכשרה והסמכה - מגמה זו הייתה במקום הראשון בשנים 2008 – 2013. המגמה הזו שומרת על מקום גבוה בדירוג אולי גם מפני שרבים מן המשיבים על הסקר הם מאמני כושר בעצמם... יש גופים רבים המעניקים תעודות הסמכה ונראה שדרושה רגולציה בתחום. יש גם מוסדות אקדמיים המציעים תוכניות להכשרת אנשי מקצוע בתחומי האימון הגופני והפיזיולוגיה של המאמץ גם מאחר שקבוצות ספורט לא מעטות אינן מסתפקות עוד ב"סתם" מאמני כושר ומצרפות לצוות האימון שלהם גם פיזיולוגים.
7. יוגה – חזרה למקום הגבוה ביותר בו הייתה בשנת 2015. נראה כי הצורות השונות של היוגה "ממציאות עצמן מחדש" ולכן המגמה נשארת פופולרית. השוק מוצף גם בספרים וסרטי הדרכה בתחום.
8. מאמני כושר אישיים בשיאה הייתה המגמה הזו במקום החמישי ב-2015. גם בתחום הסמכת מאמני הכושר האישיים נראה שנדרשת רגולציה. המאמנים האישיים פועלים במגוון מקומות: יש מועדוני כושר המציעים את האפשרות הזו אך יש מאמנים הבאים אל בית הלקוח, אל מקום העבודה שלו או אל כל מקום אחר שנקבע בין המאמן והלקוח. המאמנים האישיים מתאימים את התכניות לדרישות הלקוחות ולאפשרויות הכלכליות שלהם.
9. תכניות אימון גופני לקשישים – מועדוני כושר רבים מעוניינים בציבור הגמלאים גם בשל כך שאלה בדרך כלל פנויים לאימון בשעות שמעטים פוקדים אותם, בעיקר בשעות 11-9 בבוקר ובין 2 ל-4 אחה"צ. דור הקשישים הנוכחי מורכב גם מקשישים בריאים רבים שלהם מתאימות תכניות אימונים עצימות יחסית והאימונים שלהם יכולים לכלול לצד תכניות לפיתוח מרכיבי הכושר הגופני גם משחקי כדור, משחקי מחבט ופעילויות אתגריות. לקשישים שמצב בריאותם פחות טוב יש להתאים תכניות המתרכזות בשיפור שווי המשקל, הכוח, הגמישות והסבולת כדי לצמצם סכנת נפילות ולשיפור היכולת לבצע פעילות יומיומיות. בין הקשישים יש רבים שיש להם אפשרויות כלכליות נרחבות והם גם מפעילים שיקולים רציונליים יותר מאשר אנשים צעירים בנושא הוצאת הכספים שלהם. אלה הן סיבות נוספות להתעניינות מאמני כושר בהתמחות בעבודה עם קשישים.
10. אימונים פונקציונליים – אימונים לפיתוח יציבות, קואורדינציה, כוח, הספק וסיבולת שרירים כדי לשפר את התפקוד היומיומי. מגמה זו הייתה במקום ה-12 בשני הסקרים הקודמים אחרי שעלתה וירדה חליפות בסקרים: מקום רביעי ב-2007, מקום שמיני ב-2008, מקום 11 ב-2009, מקום שביעי ב-2010 תשיעי ב-2011, עשירי ב-2012, שמיני ב-2013 ו-2014 ומקום תשיעי ב-2015.
11. שילוב אימון גופני בתוכניות להורדת משקל – רוב התוכניות המוכרות להורדת משקל משלבות דיאטות עם פעילות גופנית. רבים סבורים כי הגורם החשוב ביותר לירידה במשקל הוא צמצום הצריכה הקלורית וכי שילוב האימונים הגופניים בתכנית עוזר לשמור על הקטנה של הצריכה הקלורית וכמובן שיש לו גם ערך מוסף משל עצמו. המגמה הזו הגיעה לשיאה בשנת 2012 כאשר דורגה רביעית
12. Exercise is Medicine® - יוזמה כלל עולמית שמטרתה לעודד רופאי משפחה וגורמים נוספים במערכות הבריאות לכלול פעילות גופנית בתוכניות הטיפול לחולים. יוזמה זו מעודדת גם יצירת קשרים בין מאמני כושר לבין אנשי מערכת הבריאות כדי לפתח ולהוציא לפועל תכניות לעידוד הפעילות הגופנית. מגמה זו נכנסה לראשונה לרשימה בסקר הקודם.
13. אימונים אישיים לקבוצות קטנות –מדובר כאן על אימון בקבוצות של עד חמישה מתאמנים עם מאמן אחד, כדי להוזיל עלויות של עבודה עם מאמן אישי.
14. פעילויות באוויר הפתוח –יש חפיפה מסוימת בין מגמה זו לבין המגמה של אימונים אישיים בקבוצות קטנות מאחר שמאמני כושר רבים מציעים תכניות כאלה כדי לחסוך את עלות ההרשמה למועדוני כושר. מגמה זו כוללת גם טיולים, חתירה בסירות, הליכה, ריצה ופעילות אתגרית.
15. רולרס לעיסוי – מטרתם להפחית כאבים אחרי אימונים ולאפשר חזרה מהירה יותר לאימונים. יש רולרס המתאימים לחלקי הגוף השונים. למרות שאין הסכמה בין החוקרים על מידת יעילותם צופים המשיבים לסקר כי ימכרו הרבה אביזרים כאלה בשנים הקרובות.
16. הענקת רישיונות בתחום האימון הגופני - כפי שצוין כבר לגבי המגמות הנמצאות במקומות השישי והשמיני, נדרשת רגולציה בתחום הסמכת מאמני הכושר. כפי שאנשים לא יכולים לכנות עצמם בתואר "רופא", "אחות", או "פיזיותרפיסט" אם אין להם תעודת הסמכה לכך המוכרת על ידי משרד הבריאות, כך נעשה ניסיון במקומות שונים להוציא רישיון מטעם המדינה לעיסוק בהדרכה בתחום האימון הגופני. זו הפעם הראשונה שמגמה זו נכללת בין 20 המגמות המובילות.
17. אימון מחזורי –יש חפיפה מסוימת בין מגמה זו למגמות אחרות (אימונים כנגד משקל הגוף, אימוני כוח ואימוני הפוגות עצימים) אך יש המשתמשים במונח אימון מחזורי לתיאור אימונים בעצימות נמוכה יותר, אם כי כבר לפני עשרות שנים פותחו אימונים מחזוריים בכל רמות העוצמה, כולל אימונים מחזוריים ברמות העצימות הגבוהות ביותר אותם מבצעים ספורטאי הישג. בדרך כלל מדובר על 10-8 תרגילים שונים המבוצעים ברצף במספר מחזורים.
18. Wellness coaching - יצירת שינויים התנהגותיים הקשורים לאיכות החיים תוך שימוש בין היתר בשיטות מתחום הקואצ'ינג. יש חפיפה מסוימת בין מגמה זו לבין המגמה של מאמני כושר אישיים מאחר שמאמני כושר אישיים רבים מאמצים את עקרונות השינויים ההתנהגותיים של שיטה זו.
19. אימוני ליבה. אימוני ליבה (core) כוללים תרגילי חיזוק לשריר הבטן, הגב והחזה, בעיקר לשרירים העמוקים המייצבים את הגוף. בתרגילים בשיטה הזו משתמשים בין היתר במשטחים לא יציבים ובכדורים גדולים. המגמה הזו הייתה בשיאה בין 2007 ל-2010 שאז הייתה בין 5 המגמות המובילות.
20. אימונים ספציפיים לענפי ספורט מסוימים - מדובר על מגמה העוסקת בהכשרת ספורטאים צעירים וכוללת בעיקר מחנות אימונים בחופשות מהלימודים בבתי הספר. טניס, בייסבול וכדורסל הם בין ענפי ספורט בהם מתקיימים מחנות כאלה. יש גם מכוני כושר המציעים תכניות אימון גופני ספציפי לענפי ספורט שונים. המגמה הזו דורגה במקום השמיני בשנת 2010.
מקור:
Thompson, Walter. WORLDWIDE SURVEY OF FITNESS TRENDS FOR 2018: The CREP Edition. ACSM's Health & Fitness Journal: November/December 2017 - Volume 21 - Issue 6 - p 10–19
תקציר סקר המגמות לקראת 2022
תקציר סקר המגמות לקראת 2021
תקציר סקר המגמות לקראת 2020
תקציר סקר המגמות לקראת 2019
תקציר סקר המגמות לקראת 2017
תקציר סקר המגמות לקראת 2016
תקציר סקר המגמות לקראת 2015
תקציר סקר המגמות לקראת 2014
תקציר סקר המגמות לקראת 2013
יש לך שאלה למומחים של המרכז האקדמי לוינסקי-וינגייט (קמפוס וינגייט)? אין צורך להתבייש, רק ללחוץ כאן.