דילוג לתוכן המרכזי בעמוד

אורלי קיים | תקשורת ושפה | 13/03/2016

הסתגלות עולים דוברי אנגלית

תקציר מחקר של ד"ר אורלי קיים וטיאנה הירש

יחסם של עולים חדשים דוברי אנגלית לעברית, לישראלים ולחיים בארץמרתון

המחקר עסק בגישות , מוטיבציות והתנסויות של עולים חדשים ותושבים חוזרים דוברי אנגלית בישראל. 

המדגם כלל 232 בוגרים, הורים לילדים, שעלו לישראל מארצות דוברות אנגלית או ישראלים ששהו שנים רבות בארץ דוברת אנגלית ושבו לישראל. כלי המחקר היה שאלון שבו נשאלו הנבדקים לגבי היחס שלהם לעברית, מידת החרדה שלהם בעת השימוש בעברית, היחס שלהם לישראלים ומידת הרצון שלהם להשתלב בחיים בישראל.

המוטיבציה ללמוד עברית

באופן כללי ניתן לסכם כי המוטיבציה ללמוד עברית נמצא הגבוהה. למשפט:" אני רוצה לדעת עברית כדי שהשימוש בה יהיה טבעי עבורי"  בחרו 83% באפשרויות 4 או 5 המראות על הסכמה גבוהה. למשפט. למשפט: "הרצון שלי לדעת עברית" בחרו 77% אחוזים באפשרויות 4 או 5 ורק 4% בחרו באפשרויות המתארות רצון מועט. לעומת זאת למשפט: "אני מאבד כל מוטיבציה שהייתה לי ללמוד עברית" 78% ענו באי הסכמה. 60% הסכימו עם: "כאשר אני לא מבין משהו בעברית אני תמיד שואל" ורק 11% בחרו באפשרויות 1 או 2 המראות על אי הסכמה.  לגבי המשפט: "אני ממשיך ללמוד ולהתעדכן בעברית ועובד על כך כל הזמן" כשליש  מהאנשים הסכימו אתו, כשליש לא הסכימו והשליש הנוסף לא הביע דעה. לגבי המשפט: "לא אכפת לי אם אני לא מבין את ההיבטים המורכבים יותר של השפה העברית" נרשמה 60% של אי הסכמה, 18% הסכמה ו-135 תגובות ניטרליות. כאשר נשאלו חברי המדגם לגבי מידת החשיבות שהם מייחסים לידיעת העברית של ילדיהם, 86% ענו שהם מייחסים לכך חשיבות גבוהה ורק 5% בחרו באפשרויות המייחסות לכך חשיבות מועטה.

חרדה מהשימוש בעברית

החרדה מהעברית והשימוש בה נמצאו נמוכות .למשפט: "אני שונא עברית" השיבו 77% באי הסכמה ורק 4% הסכימו עמו. 57% מרגישים בנוח בעת השימוש בעברית ו-22% אחוז מרגישים דרגות שונות של אי נוחות בעת השימוש בעברית.

מוטיבציה להשתלב בישראל

הרצון להשתלב בחיים בישראל נמצא גבוה. 84% הסכימו עם המשפט: "ידיעת עברית היא חשובה עבורי כי היא תעזור לי להבין טוב יותר את אורח החיים בישראל" . כחצי מהנשאלים השיבו כי ידיעת עברית תביא לכך שיתייחסו אליהם בכבוד אבל חשוב מכך כנראה שידיעת העברית תעזור במציאת עבודה טובה (78% אחוז הסכמה). ליותר מחצי  מאנשי המדגם יש הרבה חברים ישראליים בישראל ורק 16% ענו כי אין להם חברים ישראליים בארץ. 32% רוצים עוד חברים ישראליים ואילו 15% אינם מעוניינים בכך.43%  רואים את הישראלים כחברותיים ונחמדים ואילו 13% אינם מסכימים עם כך.  למשפט: "ככל שאני מכיר יותר את הישראלים כך אני פחות מחבב אותם" ענו 66% באי הסכמה ורק 6% הסכימו עמו.

התרשמות כללית מהחיים בישראל

רוב חברי המדגם מרוצים מהחיים בישראל.71% רוצים להישאר בישראל לתמיד ורק 13% אינם רוצים בכך. 63% מרוצים מהחיים בארץ בעוד 13% השיבו כי אינם מרוצים.

בישראל מייחסים חשיבות רבה לידיעת השפה האנגלית והיחס לשפה זו הוא חיובי.  רקע זה הוא נוח להשתלבותם של דוברי השפה האנגלית בארץ. נמצא במחקר גם כי היחס כלפי העולים דוברי האנגלית הוא חיובי וזה כמובן עוזר לקליטתם המוצלחת. דוברי האנגלית גאים במוצאם אך חשים כי האנגלית אינה עדיפה על העברית בקטגוריה כלשהי. במחקרים אחרים נמצא כי יש החושבים שהאנגלית יוקרתית יותר או שקל יותר להציג בה עובדות מדעיות אך קביעות אלה לא נמצאו נכונות במדגם זה.

מקור:

Orly Kayam, Tijana Hirsch. Acculturative Experiences of the English-Speaking Immigrants and Repatriates in Israel. Issues in Social Science. ISSN 2329-521X 2014, Vol. 2, No. 1


יש לך שאלה למומחים של המרכז האקדמי לוינסקי-וינגייט (קמפוס וינגייט)? אין צורך להתבייש, רק ללחוץ כאן.