דילוג לתוכן המרכזי בעמוד

יורם אהרוני | כושר גופני | 07/09/2018

פעילות גופנית של ילדים בדנמרק

שביל אופניים במרכז קופנהגן

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

הדו"ח הראשון על מצב הפעילות הגופנית של הילדים ובני הנוער בדנמרק הוכן בשנת 2016. דנמרק היא אחת משלוש המדינות המובילות בתחום זה באירופה יחד עם הולנד וסלובניה. כל אחת ממדינות אלה מגיעה להישגים הטובים יחסית בדרך שונה. 

כמו במדינות אחרות סולם הציונים הוא:

A – 81-100% מהילדים ובני הנוער עומדים בקריטריון

B – 61-80% עומדים בקריטריון

C – 41-60% עומדים בקריטריון

D – 21-40% עומדים בקריטריון

F – 20% ומטה עומדים בקריטריון

INC – אין מספיק נתונים.

פעילות גופנית כללית, ציון –D

הנתונים העולים מהמחקרים לגבי מספר בני הנוער העומדים בהמלצות לביצוע שעה אחת ביום של פעילות גופנית מתונה עד מאומצת (MVPA) הם נמוכים מאד ואולי עומדים בסתירה לנתונים אחרים שבדו"ח.  ממחקר שהתבסס על דיווח ולא על מדידה אובייקטיבית נמצא כי 17% מהבנים ו-10% מהבנות בגיל 15-11 שנים עומדים בהמלצות.  מחקרים שעשו מדידה אובייקטיבית באמצעות אקסלומטרים הראו נתונים גבוהים יותר: בקרב בני 5 שנים 78% מהילדים עמדו בהמלצה, בקבוצת הגיל 13-11 עמדו בהמלצה 41% מהילדים ובין גילאי 15-13 24% עמדו בהמלצה. אחת הבעיות עם המדידות האוביקטיביות באקסלומטרים היא  קבלת ההחלטה על כמות מנייה המצביעה על פעילות גופנית מספיקה.  החוקרים מציינים כי משימוש בנקודה אחת המקובלת בספרות יוצא כי שיעור העומדים בהמלצות הוא 78% בעוד שימוש בנקודה אחרת, גבוהה יותר, מצביע על 3% בלבד העומדים בהמלצות...

השתתפות בפעילות ספורט מאורגנת, ציון A

83% מגילאי 15-7 משתתפים בפעילות ספורט מאורגנת. הנתון הזה נשאר יציב לכל אורך השנים בהן הוא נבדק, החל משנת 2007 ועד 2016.  יש ירידה בהשתתפות באימוני ספורט  מ-86% בגיל 12 ל-76% בגיל 15. אין כמעט הבדלים בתחום זה בין בנות לבנים ובגיל 15 שיעור הבנות העוסקות בספורט אף גבוה מעט מהשיעור בקרב הבנים (78% לעומת 75%). 62% משתתפים באימוני ספורט לפחות 3 פעמים בשבוע והממוצע עומד על 1.5 אימונים בשבוע.

פעילות גופנית חופשית, אין מספיק נתונים

החוקרים מציינים כי קשה מאד למצוא נתונים  בתחום זה במיוחד לגבי משך הפעילות ועוצמתה. ממעט הנתונים עולה כי  בנים מבצעים יותר פעילות ספורט לא מאורגנת מאשר בנות – 52% לעומת 39%,  וכי  מספר העוסקים בפעילות לא מאורגנת גדול יותר בקרב בני 15-13 מאשר אצל ילדים עד גיל 12. הפעילויות החופשיות העיקריות שצוינו בסקרים היו רכיבה על אופניים, ריצה, אימוני כושר, סקייטבורד וגלגיליות.

הגעה פעילה לבית הספר, ציון B

66% מגיעים לבית הספר באופן פעיל ו-71% חוזרים באופן פעיל הביתה.  בקרב תלמידי בתי הספר העל יסודיים השיעור גבוה יותר מאשר בבתי הספר היסודיים: 76% מגיעים באופן פעיל לבית הספר בבתי הספר העל יסודיים לעומת 52% ביסודיים. צורות ההגעה הפעילה העיקריות הן הליכה ורכיבה על אופניים. המרחק הממוצע לבית הספר בגילאי 12-10 הוא 3 ק"מ.

פעילויות יושבניות, אין מספיק נתונים

הסיבה לציון הזה היא  שלא אומצו בדנמרק המלצות לגבי מספר השעות המרבי המומלץ ל"שעות מסכים".  אם יאומצו המלצות מארצות אחרות לגבי הגבלת הילדים בלא יותר משתי שעות מסכים ביום הרי שרוב הילדים ובני הנוער בדנמרק לא עומדים בהן. בימי החול בשבוע 64% מהילדים מבלים למעלה משעתיים מול הטלוויזיה והשיעור עולה ל-81% בימי סוף השבוע. שיעור הילדים הנמצאים מול מסכי המחשבים למעלה משעתיים ביום הוא 56% בימי החול ו-61% בימי סוף השבוע ובסך הכל  מבלים הילדים למעלה מ-8 שעות בפעילויות יושבניות בשעות הערות שלהם.

השפעת משפחה וחברים על עיסוק בפעילות גופנית, אין מספיק נתונים

אמנם לא ניתן ציון בתחום זה בשל מיעוט הנתונים אבל נראה כי קיים קשר. 91% מהילדים ששני הוריהם עוסקים בפעילות גופנית עוסקים בכך גם הם, לעומת 79% אחוזים העוסקים בספורט אם שני הוריהם לא עוסקים בכך.

פעילות גופנית בבית הספר, ציון B

בדנמרק , החל משנת 2014 על בתי הספר לספק לתלמידים לפחות 45 דקות  ביום בהן התלמידים יכולים לעסוק בספורט באופן חופשי. בינתיים רק 27% מבתי הספר עומדים בתקנה זו באופן מלא. 63% מהבנים ו-49% מהבנות מנצלים את ההזדמנות ל-45 דקות פעילות גופנית. שיעורי החינוך הגופני הם חובה עד סוף כתה ט' וכל ילד מקבל 60 עד 90 דקות של שיעורי חינוך גופני בשבוע. לגבי מצב המתקנים והציוד ציינו  84% מהמורים כי המצב באולמות הוא טוב אך רק 27% סבורים כי המצב במגרשי הספורט הפתוחים  עונה על הדרישות.

סביבה בנויה תומכת בפעילות, ציון +B

בדנמרק יש לילדים גישה נוחה למגרשי ספורט ולמקומות בהם ניתן לבצע אימונים כמו פארקים, שבילי הליכה ושבילי אופניים.  כ-90% מהילדים ובני הנוער סבורים כי הסביבה היא נוחה לפעילות גופנית.

מעורבות גופים ממשלתיים, ציון  A-

נושא הפעילות הגופנית  נמצא בעדיפות גבוהה מאד במדיניות הממשלה. בנוסף לחקיקה בדבר הזדמנות ל-45 דקות פעילות גופנית נדרשים בתי הספר וארגוני הספורט לקיים קשרים הדוקים ביניהם. הרשויות המקומיות נדרשות בחוק לבנות מתקנים לפעילויות גופנית ולסבסד השתתפות בחוגי ספורט עד גיל 25.  כמו כן הרשויות נדרשות לספק לילדים נתיבים בטוחים להגעה לבתי הספר וזה מתבטא בעיקר בסלילת שבילי אופניים רבים.

החוקרים  חוזרים בסיום לפער הקיים בין הדיווחים  על מספרם הקטן של הילדים העומדים בהמלצות לפעילות גופנית לבין הציונים הגבוהים שניתנו במרבית התחומים האחרים. הם מציינים שתי סיבות אפשריות לכך: א) למרות השקעה גדולה של המדינה בפעילות גופנית והחשיבות הגדולה שהחברה בדנמרק מייחסת לנושא, יתכן שחלק מבני הנוער לא מנצל את ההזדמנויות לפעילויות הניתנות להם. ב) נושא מדידת הפעילות הגופנית הוא מורכב מאד ואל הנתונים המדווחים מארצות שונות צריך להתייחס בזהירות כי ייתכן שאינם משקפים נכון את המציאות.

מקור:

Lisbeth Runge Larsen, Jens Troelsen, Kasper Lund Kirkegaard, Søren Riiskjær, Rikke Krølner, Lars Østergaard, Peter Lund Kristensen, Niels Christian Møller, Bjørn Friis Neerfeldt Christensen, Jens-Ole Jensen, Charlotte Østergård, and Thomas Skovgaard. Results From Denmark’s 2016 Report Card on Physical Activity for Children and Youth. Journal of Physical Activity and Health, 2016, 13 (Suppl 2), S137 -S142


יש לך שאלה למומחים של המרכז האקדמי לוינסקי-וינגייט (קמפוס וינגייט)? אין צורך להתבייש, רק ללחוץ כאן.