דילוג לתוכן המרכזי בעמוד

יורם אהרוני | כושר גופני | 26/03/2019

פעילות גופנית של ילדים בדרום קוריאה

דו"חות על מצב הפעילות הגופנית של ילדים בדרום קוריאה הוצאו ב-2016 וב-2018 כמו במדינות אחרות סולם הציונים הוא:

  • A – 81-100% מהילדים ובני הנוער עומדים בקריטריון
  • B – 61-80% עומדים בקריטריון
  • C – 41-60% עומדים בקריטריון
  • D – 21-40% עומדים בקריטריון
  • F – 20% ומטה עומדים בקריטריון
  • INC – אין מספיק נתונים

השינויים בין שני הדוחות:

פעילות גופנית כללית: ב-2016 הציון היה D− וב-2018 הציון ירד ל-F.
פעילות גופנית מאורגנת: ב-2016 הציון היה C− וב-2018 עלה ל-C
התנהגויות יושבניות: ב-2016 הציון היה F וב-2018 עלה ל-D
הגעה פעילה לבית הספר: ב-2016 הציון היה C+ וב-2018 הוא עלה ל- B+
פעילות גופנית בבית הספר: ב-2016 הציון היה D וב-2018 הוא עלה ל- D+

פעילות גופנית כללית

סקר שנערך ב-2017 הראה כי רק 8.6% מהבנים ו2.8% מהבנות עומדים בהמלצה המקובלת לבצע 60 דקות של פעילות גופנית מתונה עד נמרצת מדי יום. הנתונים לגבי 2016 היו די דומים אך אז ניתן הציון D− מאחר שהיו נתונים אחרים שהראו כי המצב קצת טוב יותר. עורכי המאמר אומרים כי לא בטוח שהירידה בציון משקפת שינוי אמיתי.
פעילות גופנית מאורגנת – 69% מתלמידי חטיבות הביניים ו-33% מתלמידי החטיבות העליונות עוסקים בספורט באופן מאורגן.  אחוז הבנים העוסקים בספורט גבוה במקצת מאחוז הבנות (55% לעומת 45%). בבתי הספר היסודיים אחוז הילדים העוסקים בספורט גבוה עוד יותר אך הסקרים שבוצעו היו של מדגמי נוחות ולא של מדגמים מייצגים וכמו כן  ילדים המשתתפים ביותר מחוג אחד נספרו מספר פעמים ולכן קשה להסיק הרבה מסקרים אלה.

פעילות גופנית לא מאורגנת

אין נתונים בנושא אך החוקרים משערים שהנושא נמצא בירידה וזאת משלוש סיבות : א) צמצום השטחים הפתוחים מחוץ לבית בהם ילדים יכולים לשחק באופן חופשי; ב) ההורים חוששים כיום יותר מאשר בעבר לתת לילדים להסתובב בלי השגחה מחוץ לבית; ג) דרום קוריאה היא מדינה מאד מתקדמת מבחינה טכנולוגית ולרוב הילדים יש גישה למשחקים אלקטרוניים בטלפון, במחשב, בוידאו וכו' ולכן הם כנראה מבצעים פחות פעילות גופנית לא מאורגנת.
הגעה פעילה לבתי ספר ומקומות אחרים – 79% מבני הנוער בדרום קוריאה הולכים או רוכבים על אופניים כדי להגיע לבתי הספר, לחזור מהם הביתה וכדי להגיע למקומות אחרים. זמן הפעילות הממוצע 39 דקות ליום. נתונים קודמים הראו על שיעור של 77.0% הנוקטים בהגעה פעילה וזמן הפעילות הממוצע היה 25 דקות. אי לכך הוענק בדו"ח של 2018 ציון גבוה יותר בסעיף זה.

התנהגויות יושבניות

ההמלצה הבין לאומית היא כי בני הנוער יבלו פחות משעתיים ביום מול מסכים כלשהם (טלוויזיה, מחשב, טלפון וכו') בסקר שנערך ב-2017 נמצא כי כ-33% מבני הנוער עומדים בהמלצה. יתכן שהשיפור בציון בסעיף זה מעיד רק על שינוי בהגדרות של פעילויות יושבניות.
כושר גופני -  סעיף זה נכלל לראשונה בדו"ח של 2018. משרד החינוך של דרום קוריאה  ערך סקרים על מצב הכושר של התלמידים אך משיקוליו שלו לא פרסם ממוצעים במבחנים השונים אלא רק את הציונים שהיו: סבולת אירובית – בנים C, בנות –C; כוח – בנות ובנים –C;  גמישות – בנות ובנים F. במחברים מציינים כי בדרום קוריאה, כמו בהרבה מדינות אחרות, יש ירידה בכושר הגופני של התלמידים וחשוב להמשיך ולערוך מעקב בנושא.
השפעת בני משפחה וחברים על ביצוע פעילות גופנית- אמנם אין מספיק נתונים בסעיף זה אבל החוקרים מציינים מחקר מעניין שמצא קשר בין שיעור הפעילות הגופנית של האימהות  (אך לא של האבות)  לבין שיעור הפעילות הגופנית של הילדים.

פעילות גופנית בבתי הספר

הציון הנמוך יחסית ב-2018, D, מייצג בין היתר סטנדרט גבוה – ביצוע 3 שיעורי חינוך גופני בשבוע,. רק כ-35% מהתלמידים אכן משתתפים ב-3 שיעורי חנ"ג ומעלה בשבוע.  תכנית הלימודים החדשה בדרום קוריאה דורשת כי תלמידי בתי הספר היסודיים ישתתפו ב-3 שיעורי חנ"ג בשבוע, תלמידי חטיבות הביניים ב-4 שיעורי חנ"ג בשבוע (כולל השתתפות בחוג ספורט בית ספרי) ותלמידי החטיבה העליונה יצברו לפחות 10 שעות שבועיות על פני 6 סמסטרים, ולפחות שעה שבועית אחת בכל סמסטר. המחברים מציינית כי בתי הספר יכולים גם לתת הזדמנויות נוספות לעיסוק בפעילות גופנית מעבר לשיעורי החינוך הגופני בהפסקות, בתכניות הגעה לבית הספר ואפילו בהקצאת מקומות חנייה לאופניים.
מגרשים ומתקנים - ההתרשמות הכללית היא כי ברוב היישובים בדרום קוריאה יש מספיק מתקנים ומגרשים כדי לעסוק בפעילות גופנית אך אין מספיק נתונים על מידת הניצול שלהם, במיוחד ככל הקשור לילדים ובני נוער.

מעורבות הממשלה

החוקרים הורידו את הציון מ-C ל-D בשל קיצוץ בתקציבים המיועדים לעידוד הפעילות הגופנית בבתי הספר בשיעור של 14% שבוצע ב-2017 וקיצוץ נוסף של  35% ב-2018.
הערות סיכום – א) רוב בני הנוער בדרום קוריאה  לא עומדים בהמלצות לפעילות גופנית; ב)  יש מעט מאד נתונים על פעילות של  ילדים בגיל 11-5 ולכן קבוצת גיל זו, הנוטה להיות פעילה יותר, לא נלקחה בחשבון  בדו"ח. ג) החוקרים מקווים כי בדו"חות הבאים יכללו נתונים כי באותם סעיפים בהם לא נמצאו מספיק נתונים כדי להעריך אותם. ד) מאחר שבאופן כללי המצב הוא לא טוב נדרשת התערבות גדולה יותר של הממשלה לעידוד הפעילות הגופנית.

מקור:

Oh JW, Lee EY, Lim J, et al. Results from South Korea's 2018 Report Card on physical activity for children and youth. J Exerc


יש לך שאלה למומחים של המרכז האקדמי לוינסקי-וינגייט (קמפוס וינגייט)? אין צורך להתבייש, רק ללחוץ כאן.