דילוג לתוכן המרכזי בעמוד

פטר דוידוביץ' | אתלטיקה | 15/11/2015

לימוד מירוצי השליחים, חלק א'

ד"ר פטר דוידוביץ'

מכלל מקצועות האתלטיקה, למרוצי השליחים מקום מיוחד, כמקצועות הקבוצתיים היחידים. לפיכך, יש בתהליך הלמידה למשחקי השליחים ומאוחר יותר לריצת השליחים היבטים חברתיים וריגושיים שלא ניתנים להשגה בלמידת נושאים אתלטיים אחרים. על המורים לחינוך גופני לקחת זאת בחשבון כבר בתכנון הפעילות וגם בהפקת השיעורים. ניתן להשתמש במידת הצורך באפיון זה גם כדי להפוך את לימוד הנושאים האתלטיים האחרים למעניין יותר, מושך יותר, יעיל יותר – נקודת מפתח בלימוד האתלטיקה בבית הספר.

רקע כללי

מרוצי השליחים מעוררים עניין רב בכל תחרות אתלטיקה. בכל יום ספורט שכבתי או בית ספרי יופיעו מרוצי השליחים בלוח האירועים, וההתמודדות הקבוצתית (כיתתית) תהווה אחד משיאי האירוע. העובדה שהמרוץ מתקיים במהירות מרבית ושמרחק הריצה קצר יחסית, לא מאפשרת פתיחת הפרשים גדולים בין הקבוצות ומבטיחה מתח חיובי, הרצוי בכל מפעל ספורטיבי.

תחרות בית-ספרית מוצלחת מחייבת לימוד מוקדם והכרת הנושא על ידי כלל התלמידים: המשתתפים יוכלו לבצע החלפות יעילות ונכונות תוך שמירה על מהירותם המרבית ועל רצף בהעברת המקל תוך ניצול  מלא של אזור ההחלפה, הצופים ידעו להעריך עת מאמצי חבריהם הפעילים ויוכלו ליהנות   מהמרוץ ואפילו להביע דעה או ביקורת.

חשיבותו הסגולית של המקצוע באה לביטוי גם בעובדה שלא פעם בתחרויות הקבוצתיות מקבל מרוץ השליחים ניקוד כפול. יש בכך היגיון.   מקובל בתחרויות קבוצתיות בין בתי ספר שבכל מקצוע משתתפים שני תלמידים המזכים את בית ספרם בנקודות  לפי איכות הישגיהם.   מאחר שכל בית ספר משתף רק קבוצת שליחים אחת הרי שאם הניקוד של השליחים לא יהיה כפול, תרומתו של מרוץ השליחים לניקוד הכללי תהיה קטנה משל שאר המקצועות.  מאחר שזה המקצוע היחיד המחייב שיתוף פעולה בין כמה תלמידים, על המורה להשקיע זמן ומחשבה כדי להכין קבוצת בנות וקבוצת בנים טובות ויעילות, וניקוד כפול בא לתת תמורה על השקעתו של המורה ולתהליך למידה והדרכה נכון, מבחינה מקצועית.

כמעט בכל המקרים מורכבת קבוצת שליחים מארבעה רצים, אך מתקיימים גם מרוצים דוגמת 5 פעמים 80 מ', או 3 פעמים 800 מ' וכדומה. ברוב המקרים גם כל הקטעים באותו המרוץ שווים באורכם אך נפוצים יותר ויותר גם "מרוצי שליחים למרחקים מעורבים" דוגמת  מרוץ השליחים השוודי (100 – 200 – 300 – 400 המקובל  בתחרויות המאורגנות על ידי משרד החינוך) ו"מירוץ שליחים מעורב למרחקים בינוניים" (Distance Medley Relay: 1200 – 400 – 800 – 1600).

בתחרויות האתלטיקה במשחקים האולימפיים נכללים שני מרוצי שליחים (לנשים ולגברים): 4 פעמים 100 מ' ו-4 פעמים 400 מ'. שיאים עולמיים קיימים גם בריצות  שליחים נוספות. רשימת שיאי העולם (נכונה לתאריך 1.10.2017):

מקצוע

שיא

מדינה

תאריך

הרכב הנבחרת

4 פעמים 100 מ' גברים

36.84 שניות

ג'מייקה

11.8.2012

Nesta Carter

Michael Frater

Yohan Blake

Usain Bolt

4 פעמים 100 מ' נשים

40.82 שניות

ארה"ב

10.8.2012

Tianna Bartoletta

Allyson Felix

Bianca Knight

Carmelita Jeter

4 פעמים 200 מ' גברים

1:18.63 דקות

ג'מייקה

24.5.2014

Nickel Ashmeade

Warren Weir

Jermaine Brown

Yohan Blake

4 פעמים 200 מ' נשים

1:27.46 דקות

ארה"ב

29.4.2000

Latasha Jenkins

LaTasha Colander-Richardson

Nanceen Perry

Marion Jones

4 פעמים 400 מ' גברים

2:54.29 דקות

ארה"ב

22.8.1993

Andrew Valmon

Quincy Watts

Harry Reynolds

Michael Johnson

4 פעמים 400 מ' נשים

3:15.17 דקות

ברה"מ

1.10.1988

Tatyana Ledovskaya

Olga Nazarova

Mariya Pinigina

Olga Bryzgina

4 פעמים 800 מ' גברים

7:02.43 דקות

קניה

25.8.2006

Joseph Mutua Mwengi 

William Yiampoy

Ismael Kombich

Wilfred Bungei

4 פעמים 800 מ' נשים

7:50.17 דקות

ברה"מ

5.8.1984

Nadezhda Olizarenko

Lyubov Gurina

Lyudmila Borisova

Irina Podyalovskaya

4 פעמים 1500 מ' גברים

14:22.22 דקות

קניה

25.5.2014

Collins Cheboi

Silas Kiplagat

James Magut

Asbel Kiprop

4 פעמים 1500 מ' נשים

16:33.58 דקות

קניה

24.5.2014

Mercy Cherono

Faith Kipyegon

Irene Jelagat

Helen Obiri

מרוץ שליחים מעורב למרחקים בינוניים גברים

9:15.50 דקות

ארה"ב

3.5.2015

Kyle Merber

Brycen Spratling

Brandon Johnson

Ben Blankenship

מרוץ שליחים מעורב למרחקים בינוניים נשים

10:36.50 דקות

ארה"ב

2.5.2015

Treniere Moser

Sanya Richards-Ross

Ajee Wilson

Shannon Rowbury

מרתון שליחים גברים

1:57:06 שעות

קניה

23.11.2005

Josephat Muchiri Ndambiri

Martin Irungu Mathathi

Daniel Muchunu Mwangi

Mekubo Mogusu

Onesmus Nyerre

John Kariuki

מרתון שליחים נשים

2:11:41 שעות

סין

28.2.1998

Bo Jiang

Yanmei Dong

Fengting Zhao

Zaijie Ma

Lixin Lan

Na Lin

 
יש גם מרוצי שליחים למרחקים בהם לא מוכרים שיאי עולם כמו מרוץ השליחים "5 על 5" (חמישה רצים שכל אחד מהם רץ 5 ק"מ), מרוץ 4 פעמים מייל ו- 4 פעמים 300 מ'. בארה"ב מתקיימות מדי שנה תחרויות בהן מרוצי השליחים הן במרכז התחרות כולה, דוגמת Drake Relays  ו- Penn Relays בהן נכללים לפעמים גם מקצועות כמו 4 פעמים 110 מ' משוכות לגברים ו-4 פעמים 100 מ' משוכות לנשים ומרוצי שליחים למרחקים מעורבים שונים.

בתחרויות שליחים לבתי ספר נכללת, בדרך כלל, ריצת שליחים אחת לכל קבוצת גיל ומין. בבתי הספר היסודיים מקובלת ריצת 4 פעמים 60 מטר, לכיתות ז' – ח' מקובלת ריצת 4 פעמים 80 מ' (או לחילופין 5 פעמים 80 מ') ולכיתות ט' – יב'   4 פעמים 100 מ' או מרוץ שוודי.

בימי הספורט הפנימיים של בתי הספר, בחירת המרוץ המתאים לבשלותם של התלמידים ולמתקן, כמו גם עיתויו של יום הספורט, עשויים להוסיף להצלחתו של יום הספורט. למשל, בבתי הספר בהם ארגנתי ימי ספורט שכבתיים ו/או בית ספריים, כאשר המתקן היה מסלול שהיקפו 200 מ', נהגתי לקיים מרוץ של 4 פעמים 200 מ' כדי שכל ההחלפות יתבצעו לפני היציע המרכזי, מול כלל הצופים. המרחק הארוך יחסית אפשר פתיחת רווחים גדולים יותר בין הקבוצות ומנע צפיפות באזור ההחלפה ולטיב ההחלפות עצמו לא הייתה השפעה מכרעת. לעומת זאת ידוע לי על בית ספר אחר שגם לרשותו עומד מסלול של 200 מטר, הנוהג לסיים את יום הספורט השנתי במרוץ 4 פעמים 50 מטר. הדבר מצריך כמובן סימון שבילים ואזורי החלפה ומביא לידי ביטוי את נושא החלפת המקל שנלמד קודם לכן בשיעורים. אם נושא  ההחלפות לא נלמד ותורגל כראוי, עדיף לקיים מרוץ שליחים ארוך יותר כמו 4 פעמים 200 מ' או 4 פעמים 300 מ'. גם כאשר  לא עומד לרשות בית הספר מסלול אתלטיקה ניתן לקיים מרוץ שליחים ביום הספורט. למשל, אפשר לסמן  מסלול ריצה באמצעות קונוסים על מגרש קטרגל מאספלט ולהזניק ממרכז המגרש על קווי האורך שתי קבוצות במקביל, כאשר כל קבוצה מזנקת בצד אחר של המגרש. במקרה כזה צריך להקפיד כי הרצים הממתינים לתורם ואלה שסיימו את ריצתם לא יפריעו לרצי הקבוצה האחרת כאשר אלה חולפים לידם.

עקרונות בסיסיים בהעברת מקל במרוץ שליחים קצר (למרחק שלא עולה על 4 פעמים 200 מ')

א)      המוסר יהיה בזמן ההעברה במהירות הגדולה ביותר שהוא יכול להגיע אליה (כלומר, הוא לא יאט בכוונה כדי שהעברת המקל תהיה נוחה יותר. בדרך כלל, בסוף ריצת 100 מ' ובוודאי שבסוף ריצת 200 מ', כל הרצים מאטים באופן טבעי)

ב)      עד רגע ההחלפה גם המקבל חייב להתקרב למהירותו המרבית ובכל מקרה רצוי שמהירותו בזמן הקבלה תהיה מקבילה לזו של המוסר.

ג)       בעת ההעברה, מומלץ שבין המוסר והמקבל יהיה רווח של לפחות מטר אחד. המטרה היא שהיד המושטת של המוסר תעביר את המקל, באופן יעיל והחלטי, ליד המושטת הנגדית של המקבל (מיד ימין של המוסר ליד שמאל של המקבל או להיפך).

ד)      ההעברה תהיה "עיוורת" מבחינת הרץ המקבל, כלומר הוא לא יסתכל לאחור מהרגע שהרץ המוסר ידרוך על סימן הביקורת (הסימן אליו מגיע המוסר במהירות מרבית, ומסמן  למקבל להתחיל בריצתו).

שיטות להעברת מקל

השיטות להעברת המקל הן מגוונות ויש להתאימן לסוג המרוץ ולרמת המתאמנים. שתי השיטות המתאימות לריצות הקצרות ושנועדו לאפשר את ביצוע ההחלפות במהירות המרבית הן ההעברה התחתית וההעברה העלית.

1)      העברה תחתית – בהעברה זו המוסר מעביר את המקל כאשר ידו המושטת נעה כלפי מעלה והוא מניח את המקל בידו הישרה של המקבל אשר מושטת לאחור כשארבע אצבעות צמודות והאגודל מרוחק מהן וקרוב יותר לגוף. במרווח שנוצר בין האגודל ליתר האצבעות אמור המוסר למסור את מקל השליחים.

2)      העברה עלית – בהעברה זו המוסר מניח את המקל בידו המושטת לאחור של המקבל כאשר כף ידו של המקבל פונה כלפי מעלה והאגודל קרוב לגוף.

3)      ברמות הישג גבוהות, קיימת גם שיטת "דחיפת המקל" על ידי המוסר, לידי המקבל, אך שיטה זו דורשת רמת מיומנות גבוהה ואינה מתאימה לרמה בית ספרית.

בשלושת השיטות שהזכרנו, האחריות על המסירה חלה על המוסר  כי הוא רואה את כל ההתרחשויות ומסוגל להחליט על העיתוי הנכון לביצוע ההחלפה. יחד עם זאת, ראוי לציין כי בדרך כלל, כאשר החלפה משתבשת,  הדבר קורה באשמת המקבל בשל תזמון לא נכון של יציאתו להאצה (יציאה מוקדמת מדי ברוב מקרי כישלונות ההעברה), או בשל הושטה לא נכונה של היד לאחור. אצל תלמידים מתחילים  (אלה שלא תרגלו הרבה את נושא ההחלפה) רואים הרבה פעמים גם שהרצים המקבלים "קופאים על מקומם" ולא יוצאים כלל להאצה, או שהם רצים לאט מאד ומסתכלים אחורה, או שרצים מהתחלה עם יד מושטת לאחור ואינם יכולים לפתח מהירות גבוהה.

נבחרת בלגיה בשליחים

 

 

 

 

 

 

 

 

 


מאמרים נוספים בסדרה:

 


יש לך שאלה למומחים של המרכז האקדמי לוינסקי-וינגייט (קמפוס וינגייט)? אין צורך להתבייש, רק ללחוץ כאן.