דילוג לתוכן המרכזי בעמוד

יורם אהרוני | היסטוריה של הספורט | 04/03/2014

השיאים של בובקה, חלק ג'

יורם אהרוני

ב"תחרות הפתיחה" של עונת האולמות 1985/86 בצפון אמריקה, בססקטון, קנדה, (28.12.1985) הוסיף בילי אולסון ס"מ אחד להישג השיא של הצרפתי טירי וינרון כשחלף מעל 5.86 מ' ולא ניסה גובה נוסף ." אני מרגיש כי אוכל לקפוץ גבוה יותר החורף", התנבא אולסון בן ה-27. חודשיים קודם לכן (16.10.1985) נקבע  כבר הישג  של 5.86 מ' באולם על ידי האמריקאי לארי ג'סי, אך הוא עשה זאת במפגן ראווה של קפיצה במוט בניוקאסל, אוסטרליה, ולא בתחרות רשמית.

 סרגיי בובקה ניסה לשבור את הישג השיא של אולסון  בארצו, נכשל בכך, ויצא לתחרות באוסקה, יפאן, ב-15 בינואר 1986, בה העלה בס"מ נוסף את הישג השיא וקבע 5.87 מ', בתחרות בה נשבר גם הישג השיא בריצת 60 מטר  כאשר בן ג'ונסון קיצץ 4 מאיות מהישגו של יוסטון מקטיר מ-1978 ועצר את השעון על 6.50 ש'.

התשובה של אולסון הגיעה אחרי יומיים באינגלווד, קליפורניה בתחרות "סנקיסט". הקופץ האמריקאי ג'ו דיאל, שסיים שלישי באוסקה, הספיק להגיע ולהשתתף גם ב"סנקיסט" (ולהיכשל בגובה הפתיחה שלו...) סיפר כי אחרי קפיצת השיא שלו באוסקה אמר לו בובקה כי השיא הוא "מתנה בשביל אולסון". אולסון עבר באינגלווד מעל  5.88 ואמר: "הנה המתנה שלי בשבילך, סרגיי..." עבור אולסון הייתה זו הפעם התשיעית בה שיפר את הישג השיא במוט באולם, הפעם הראשונה הייתה ב-1982 כאשר קבע 5.71 מ'. הישג  השיא מספר 10 של אולסון הגיע לאחר 8 ימים (25.1.1986) באלבוקרק, ניו-מקסיקו שם עבר אולסון 5.89 מ' ושקל להעלות את הרף ל-6.01 מ', ס"מ אחד מעל שיאו של בובקה באצטדיון,  אך נמלך בדעתו ואמר כי הוא שומר את קפיצותיו הטובות לעימותים הישירים מול בובקה, בהמשך העונה.

באחד בפברואר נקבע הישג החדש, הפעם על-ידי ג'ו דיאל שעבר בקולומביה, מדינת מיזורי, מעל  5.91 מ'.  דיאל אמר שדווקא לא היה מרוצה מהקפיצה והודה שביצע "וולצינג" – דחיפת הרף אל העמודים בעת הירידה בניסיון למנוע את נפילתו (כיום החוקה אוסרת זאת)."...אני צוחק כאשר אני שומע אתלטים הקובעים שיאים המספרים על התחושה המופלאה שהייתה להם בעת קביעת השיא. אני יכול לומר בכנות כי קפיצת השיא שלי הייתה אחת הגרועות שלי!..."

כעבור שבוע , 8 בפברואר, נשבר הישג השיא פעמיים, בשני מקומות שונים. תחילה עבר בובקה  5.92 מ' באליפות ברה"מ במוסקבה  ויותר מאוחר ביום, באיסט רתפורד, ניו-ג'רזי,  עבר אולסון מעל 5.93  וגם הוא, כמו דיאל שבוע לפניו,  אמר כי זו הייתה קפיצה גרועה... אולסון פגע ברף שהתנודד וקיפץ על התמוכות אך לא נפל. מדידה חוזרת של הגובה מצאה שהרף היה מונח בעצם על 5.94 אך  לפי החוקים שהיו אז בארה"ב לא ניתן היה להכיר בשיא  רק על סמך המדידה  החוזרת. אם בוצעו שתי מדידות, אחת לפני הקפיצה והשנייה אחריה, המדידה שנתנה את התוצאה הנמוכה יותר, היא זו שהייתה תקפה. להזכירכם, שיאי עולם רשמיים באולם הוכרו רק משנת 1987 ולפי החוקה כיום, לא מבוצעת מדידה חוזרת של גובה הרף במקרה של קפיצת שיא. אולסון ניסה לעבור גם מעל 6.01 מ' ובאחד מניסיונותיו  הרים את גופו יותר מ-10 ס"מ מעל הרף אך הפיל אותו בדרכו למטה.

ב-14 בפברואר, ב"מדיסון סקוור גארדן" בניו-יורק, "משחקי מילרוז" התקבצו שלושת קובעי הישגי השיא במוט לתחרות אותה הגדיר בובקה כ"קרקס". הוא גילה לתדהמתו כי החוקים בארה"ב הם מאד גמישים, בעיקר כלפי הקופצים המקומיים. הקופצים המקומיים זכו לניסיונות נוספים כאשר לא הצליחו לעבור את הרף בטענות כמו: "אחד הצלמים נגע בי בזמן ההרצה", או: "מישהו חצה את מסלול ההרצה שלי" וכאשר ביקש אחיו של סרגיי, וסילי, גם הוא לקבל ניסיון נוסף, הוא נענה בשלילה. סרגיי סרב להמשיך לקפוץ והסכים לעשות זאת רק אחרי שעה ארוכה של ויכוחים ורק לאחר שגם לו ניתנו שני ניסיונות נוספים בגובה הפתיחה שלו (5.60) בו נכשל כבר פעמיים...סרגיי לא ניצל גם הניסיון הנוסף שהוענק לו וסיים את התחרות ללא תוצאה. אולסון עבר יותר מאוחר 5.80. מאחר שהיה מדובר בשיא תחרות, נערכה, בהתאם לחוק דאז, מדידה חוזרת ונמצא כי הגובה היה 5.79 מ'. בניסיון מאוחר יותר עבר גם דייב וולץ 5.80 והפעם נמצא כי הגובה היה אכן 5.80 וכך קרה שהמנצח בתחרות קבע 5.79 מ' ולסגנו נרשם הישג טוב ממנו!

אולסון ובובקה שבו ונפגשו, ב-21 בפברואר, הפעם באינגלווד בתחרות "לוס-אנג'לס טיימס". אולי בהשפעת האירועים במשחקי מילרוז אמר בובקה לפני התחרות: "כל ההישגים הטובים של אולסון נקבעו בתחרויות אולם בארה"ב, כאשר הוא יבוא לאליפות בין לאומית באצטדיון הוא ילך לאיבוד בדרך אל הרף..." אחרי שאולסון עבר 5.75 ובובקה 5.85 הרף הועלה ישירות ל- 5.94.  אולסון נכשל בניסיונו הראשון כמו גם בובקה ואחרי שאולסון כשל גם בניסיונו השני פנה בובקה לכרוז וביקש דממה מוחלטת בעת ניסיונו השני. תגובת הקהל הייתה קריאות בוז רמות... בדיוק כאשר בובקה החל את ההרצה לניסיונו השני הריע הקהל בקול גדול אחרי שהכרוז הציג את הרץ סטיב סקוט לפני ריצת המייל. בובקה לא איבד את הריכוז והצליח בניסיונו השני לקבוע הישג שיא חדש. אולסון בחר לעשות את ניסונו השלישי בגובה של 5.98 מ'. הוא קיבל את האפשרות רק לאחר חצי שעה של ויכוחים מאחר שבחוקה כתוב כי פרט למקרה בו נותר קופץ אחד בתחרות, הרף לא יוגבה בפחות מ-5 ס"מ.  אחרי כישלונו של אולסון ב-5.98 בחר בובקה שלא להמשיך בתחרות.

בובקה ואולסון חזרו למדיסון סקוור גרדן  ב-28 בפברואר  והשתתפו באליפות ארה"ב. בהשפעת האירועים מ"משחקי מילרוז" דאגו הפעם המארגנים כי משטח ההרצה לקפיצה במוט יגודר כדי למנוע חציה שלו, מספר האנשים (כולל צלמים), סביב המתקן יופחת למינימום, וכמו כן  לא נערכו תחרויות ריצה על המסלול בעת ניסיונותיו של בובקה. אולסון לא עבר הפעם את גובה הפתיחה שלו ובובקה הוסיף עוד ס"מ להישג השיא  באולם כשעבר 5.95 מ'. היה זה שיפור תשיעי להישג השיא באולם בעונה אחת! בובקה אמר כי הוא מקדיש את הישג השיא לפתיחת הועידה ה-27 של המפלגה הקומוניסטית בברה"מ (הועידה הראשונה שבראשה עמד מיכאיל גורבצ'וב) וליום ההולדת של אימו. עוד הדגיש בובקה במסיבת העיתונאים הקצרה אחרי התחרות כי הוא אוקראיני ולא רוסי. כעבור זמן קצר הוא עזב את מסיבת העיתונאים מאחר שנעלב משאלת אחד העיתונאים.

אם בובקה "האשים" את אולסון בכך שהוא מתעלה רק בתחרויות אולם בארה"ב, הרי שלאולסון היו טענות כל פי ג'ו דיאל על כך שהוא מתעלה רק בתחרויות זניחות בעיירות קטנות. עם פתיחת עונת האצטדיונים של 1986 נראה היה כי היה צדק ב"האשמות": אולסון החליט לוותר על עונת האצטדיונים בעוד דיאל שיפר שלוש פעמים את שיא ארה"ב  באצטדיון (5.86, 5.88, 5.90) בתחרויות קטנות בחודש אפריל.

"משחקי הרצון הטוב" הראשונים  נערכו במוסקבה ביולי  1986. משחקים אלה נועדו להביא יחד את ספורטאי כל העולם להתחרות יחד על רקע החרמות על המשחקים האולימפיים. תחרות המוט נערכה ב-8 ביולי ובובקה הבטיח את ניצחונו כבר אחרי שעבר 5.85 מ'. הוא ביקש שהרף יועלה ל-6.01, קבע שיא חדש כבר בניסיון הראשון ולא המשיך בתחרות. אחרי התחרות נשאל בובקה לאיזה גובה הוא יוכל עוד להגיע ותשובתו הייתה: "גבוה יותר!" היה זה שיאו השישי הרשמי במקצוע ובכך הפך כבר אז לאדם שקבע הכי הרבה שיאים בקפיצה במוט (טירי וינרון קבע  4 שיאים ופעם אחת השווה את השיא). בובקה הוסיף ואמר כי הוא מרוצה במיוחד מכך שקבע שיא במוסקבה, כי עד כה לא הצליח לעשות זאת. עוד הוא ציין כי קשה לקפוץ באצטדיון "לנין" בשל מערבולות הרוח שבו וכי אם קבע 6.01 באצטדיון זה הוא לבטח יוכל לשפר את השיא עוד, במקומות אחרים.  כאשר הוא נשאל מדוע  לא המשיך בתחרות אחרי קביעת השיא הוא אמר כי ניסה זאת בעבר בלי הצלחה והוא מרגיש "מרוקן מנטלית" אחרי קביעת שיא. בתחרות זו שברה ג'קי  ג'וינר בפעם הראשונה את השיא בקרב-7, והייתה לאשה הראשונה שצברה יותר מ-7000 נקודות עם הישג של 7148 נקודות.

באליפות אירופה בשטוטגרט בסוף אוגוסט נזקק בובקה לשלושה ניסיונות בגובה הפתיחה שלו (5.70), הבטיח את ניצחונו עם מעבר 5.85 של  (לפני אחיו וסילי  והצרפתי פיליפ קולה שהסתפקו ב-5.75), וכשל בשלושה ניסיונות לחלוף מעל 6.05!

בסך הכל התחרה בובקה 12 פעמים ב-1986. המאזן שלו: 4 הישגי שיא באולם, שיא עולם באצטדיון וגם שלוש תחרויות בהן לא עבר את גובה הפתיחה שלו... "טרק אנד פילד ניוז" בחר בו פעם רביעית ברציפות כמספר 1 בדירוג השנתי של קופצי המוט והציב אותו במקום הרביעי בין כל הגברים, אחרי יודה הפטיש יורי סדיך  ששיאו העולמי מאליפות אירופה 1986 טרם נשבר, הרץ למרחקים בינוניים וארוכים סעיד אוויטה והספרינטר העולה בן ג'ונסון.


מאמרים נוספים בסדרה:

השיאים של בובקה, חלק א'

השיאים של בובקה, חלק ב'

השיאים של בובקה, חלק ד'

השיאים של בובקה, חלק ה'

השיאים של בובקה, חלק ו'


יש לך שאלה למומחים של המרכז האקדמי לוינסקי-וינגייט (קמפוס וינגייט)? אין צורך להתבייש, רק ללחוץ כאן.