הערת מכין התקציר: לפני מספר שנים הבחנתי כי אחד מתלמידיי בחטיבת הביניים שיפר באופן ניכר את הישגו בריצת 2000 מטרים. שאלתי אותו מה הייתה הסיבה לשיפור ההישג. להפתעתי, הוא השיב לי: "אבא שלי הפסיק לעשן!!!". הוא הסביר שאבא שלו עישן המון והבית היה אפוף עשן סיגריות. מרגע שאביו הפסיק לעשן הוא התחיל להרגיש הרבה יותר טוב וזו הייתה לדעתו גם הסיבה לשיפור בהישגו בריצה.
במחקר שנערך בגרמניה נבדקו 532 בני נוער מגיל 12 עד 17. בטבלה מספר 1 מופיעים נתונים ממוצעים עליהם:
המתאם בין לחץ דם סיסטולי במנוחה ובמאמץ תת-מרבי היה בינוני בגודלו (r = 0.56), אחרי תקנון לגבי גיל, מין וגובה.
נמצאו קשרים בין גורמי סיכון בקרב ההורים עם לחץ הדם במנוחה ובמאמץ בקרב הנערים, אך ההשפעה על לחץ הדם הסיסטולי במאמץ הייתה גדולה יותר. לנערים שהוריהם סובלים מיתר לחץ דם היה לחץ דם גבוה מ ב-4.4 מ"מ כספית במנוחה ו-4.7 מ"מ כספית במאמץ, יחסית לנערים שהוריהם לא מעשנים. עודף משקל בקרב ההורים נמצא בקשר רק עם לחץ דם במאמץ. עישון של ההורים לא נמצא בקשר עם לחץ הדם במנוחה אך לנערים שהוריהם מעשנים היה לחץ דם במאמץ גבוה ב-6.3 מ"מ כספית ביחס לאלה שהוריהם לא מעשנים. גם לאחר שנעשה תקנון לגבי פעילות גופנית ומשקל עדיין היה הפרש, אך הוא היה קטן יותר – 4.0 מ"מ כספית. במשפחות בהם שני ההורים מעשנים היה הבדל זה גדול יותר - 6.2 מ"מ כספית. ככל שהיו במשפחה יותר גורמי סיכון, כך עלה לחץ הדם של הנערים. עלייה זו התבטאה יותר במאמץ. ההבדלים במאמץ הפכו למובהקים סטטיסטית כבר אחרי לקיחה בחשבון של שני גורמי סיכון בעוד שההבדלים במנוחה הפכו למובהקים סטטיסטית רק לאחר השפעה מצטברת של ארבעה גורמי סיכון.
לטענת החוקרים, זהו המחקר הראשון בו מודגם קשר בין "עישון פסיבי" לבין לחץ דם במאמץ בקרב מתבגרים.
במחקרים רבים נמצא כי יתר לחץ דם במאמץ מנבא הופעת יתר לחץ במנוחה בהמשך השנים. אי לכך, הנערות והנערים שאצלם לחץ הדם היה גבוה ביותר במאמץ הם בעלי סיכון גבוה יותר להופעת בעיות רפואיות הקשורות למערכת הלב וכלי הדם.
לסיכום, שינוי בהרגלי חיים, שיתבטאו בהקטנת גורמי הסיכון להופעת מחלות לב וכלי דם, כדאי שיעשו בגיל צעיר ככל האפשר. השנויים האלה צריכים לכלול את כל בני המשפחה מאחר שלהרגלי החיים של ההורים יש השפעה על הרגלי החיים שיפתחו הילדים (לדוגמה, הורים שהם פעילים גופנית משפעים על הפעילות הגופנית של הילדים) וגם משפיעים באופן ישיר על בריאות הילדים כפי שהודגם במחקר זה בו נמצא כי עישון של ההורים נמצא בקשר עם לחץ הדם של הנערים במאמץ.
מקור:
Claudia Hacke, Burkhard Weisser. Effects of Parental Smoking on Exercise Systolic Blood Pressure in Adolescents. J Am Heart Assoc .2015; 4: e001936
יש לך שאלה למומחים של המרכז האקדמי לוינסקי-וינגייט (קמפוס וינגייט)? אין צורך להתבייש, רק ללחוץ כאן.