דילוג לתוכן המרכזי בעמוד

יורם אהרוני | כושר גופני | 27/05/2018

אילו אימונים מתאימים לחולי סוכרת?

בעקבות כתבה שהתפרסמה ב-The Washington Post

סוכרת

השכיחות של סוכרת מסוג 2  (T2D)נמצאת בעליה וכיום 95-90% ממקרי הסוכרת בעולם היא מהסוג הזה. ניתן לאפיין סוג זה של סוכרת בכך שהיא לא תלויה בייצור אינסולין אלא בירידה לרגישות לאינסולין ברקמות (insulin resistance). מצב של "קדם סוכרת" מאופיין בעלייה בריכוז גלוקוז בדם מעל הטווח הנורמלי, אך מתחת לרמות האופייניות לחולי סוכרת. הטיפול במקרי T2D כולל: שינויים בתזונה, שימוש בתרופות וביצוע פעילות גופנית. נמצא כי רוב החולים ואלה הנמצאים במצב "קדם סוכרת" מקפידים על התזונה שהומלצה להם ומשתמשים בתרופות אך מתקשים לעמוד בהמלצות  המקובלות לפעילות גופנית בריאותית האומרות שיש לבצע 150 דקות של אימונים מתונים עד עצימים בשבוע  או אימונים עצימים למשכי זמן קצרים יותר (75 דקות בשבוע) או אפילו פחות מכך אם מבוצעים אימוני הפוגות עצימים.

בשנים האחרונות נעשות מחקרים רבים שהשוו שתי צורות של אימונים בקרב אוכלוסיות של חולי סוכרת: אימוני הפוגות עצימים – (High Intensity Interval Training (HIIT ואימוני רצף בעוצמה בינונית - (moderate-intensity continuous training (MICT. התוצאות המתקבלות ממחקרים אלה אינן אחידות. שתי סיבות עיקריות אחראיות לכך: הבדלים באוכלוסיות הנבדקות והבדלים בפרוטוקולים של האימונים.

סקירה שהתפרסמה לאחרונה (מקור מספר 2) הראתה כי ברוב הפרמטרים הבריאותיים שנבדקו במחקרים  לא היה הבדל בתוצאות בין שתי שיטות האימונים. בין הפרמטרים האלה:  בדיקת HbA1c המעידה על מידת השליטה של החולה ברמת הסוכר בגופו, לחץ דם, ערכי כולסטרול  וטריגליצרידים בדם, BMI  והיקף המותניים. אימוני הפוגות גרמו לעליה גדולה יותר בכושר כפי שהתבטא הדבר במדידת ערכי צריכת החמצן המרבית (צח"מ). בשלושה מחקרים שנמצאו בהם נבדקה הצח"מ בקרב חולי סוכרת העלייה בצח"מ בעקבות HIIT הייתה  גדולה ב-3מ"ל/ק"ג/דקה יותר מהעלייה כתוצאה מ- MICT. בסה"כ נבדקו במחקרים אלה 89 חולי T2D. שני מחקרים שבדקו 64 אנשים ב"קדם סוכרת" מצאו שיפור דומה בצח"מ  בשתי שיטות האימונים.

לגבי בדיקת גלוקוז בצום נמצא מחקר אחד שעסק באנשים עם "קדם סוכרת" ובו נמצאה השפעה טובה יותר של MICT. המחקרים שבדקו חולי סוכרת לא מצאו עדיפות לאחת השיטות בפרמטר זה.

 בכתבה שהתפרסמה לאחרונה ב- The Washington Postנטען כי צורת האימון העדיפה לחולי סוכרת ואלה הנמצאים ב"קדם סוכרת" היא . MICT  בכתבה מרואיין החוקר Iñigo San Millàn מאוניברסיטת קולרדו הטוען כי אוכלוסיית החולים ב- T2D מאופיינת ב"חוסר גמישות מטבולית". החוקר מציין כי לספורטאים המצטיינים במקצועות הסבולת כמו רצים למרחקים ארוכים יש "גמישות מטבולית" גבוהה – כלומר, הם מסוגלים לעבור בקלות ממצב בו רוב האנרגיה לפעילות בא מפחמימות (מאמצים קצרים ועצימים) למצב בו רוב האנרגיה לפעילות הגופנית מגיע משומנים (מאמצי ממושכים בעוצמה מתונה). לעומת זאת חולי סוכרת יש להם חוסר גמישות מטבולית.

 תהליכי הפקת האנרגית מתרחשים ברובם בגופיפי המיטוכונדריה ולפיכך לספורטאי סבולת מצטיינים יש ריכוז גבוה של מיטוכונדריה בתאים. עד לאחרונה כדי לבדוק גמישות מטבולית היה הכרח לבצע ביופסיה בשריר אך Iñigo San Millàn פיתח שיטה עקיפה להערכת מדד זה באמצעות מבדק הכולל איסוף גזים במאמץ וגם בדיקות ריכוז לקטט בדם. עלייה בריכוז הלקטט בדם מעידה על פירוק אנאירובי של סוכרים (שומנים יכולים להתפרק רק בתהליכים אירוביים). שינוי במקדם הנשימה (היחס בין כמות דו תחמוצת הפחמן הנוצרת וכמות החמצן הנצרכת בזמן המאמץ) מעיד על אחוז השימוש בפחמימות ובשומנים בזמן המאמץ. לדעתו של החוקר התרופה היחידה לאנשים בעלי חוסר גמישות מטבולית היא ביצוע מאמצים ממושכים בעוצמה בינונית כמו הליכה. מצער הדבר לדעתו שאנשים רבים  מבצעים אימונים קשים מדי ביחס  לרמת הכושר בו הם נמצאים. הוא מזכיר גם כי  רוב האימונים של ספורטאי סבולת מצטיינים  הם אימוני רצף ארוכים בעוצמה בינונית ביחס לכושרם ורק אחוז קטן (אך משמעותי מאד) מאימוניהם הם אימוני ההפוגות העצימים. כדי להגביר עוד את ייצור גופיפי המיטוכונדריה יש לבצע אימוני רצף ממושכים. אלה המתאמנים בגלל מצב רפואי כמו T2D או "קדם סוכרת", כדאי שיתחילו באימוני הליכה ולא באימוני הפוגות עצימים. אימוני HIIT מאופיינים גם בשיעור גבוה של פציעות ורבים מאלה המנסים אותם מתקשים להתמיד בהם ולכן אינם מומלצים לדעתו לאלה שאינם ספורטאי הישג. השיפור הגדול יותר בצח"מ כתוצאה מ- HIIT נובע כנראה משיפור בתפוקת הלב אבל מאחר שספק רב אם חולי T2D יתמידו לאורך זמן באימונים קשים אלה צריך להמליץ להם לבצע בעיקר אימונים אירוביים בעצימות נמוכה כמו הליכה, ריצה קלה, רכיבה על אופניים ושחייה או כל פעילות גופנית אחרת שיש סיכוי כי יתמידו בה לאורך זמן. אפשר לשלב בתוכנית האימונים מדי פעם גם אימונים עצימים יותר אבל רוב האימונים שלהם צריכים להיות ממושכים ובעוצמה בינונית.

מקורות:

  1. Amanda Loudin. Some people do better exercising at a low-intensity pace. The Washington Post .April 29.
  2. 2.De Nardi AT, Tolves T, Lenzi TL, Signori LU, Silva AMVD. High-intensity interval training versus continuous training on physiological and metabolic variables in prediabetes and type 2 diabetes: A meta-analysis. Diabetes Res Clin Pract. 2018 Mar;137:149-159. doi: 10.1016/j.diabres.2017.12.017. Epub 2018 Jan 9.

יש לך שאלה למומחים של המרכז האקדמי לוינסקי-וינגייט (קמפוס וינגייט)? אין צורך להתבייש, רק ללחוץ כאן.