המלצות לצריכה נבונה
אכלנים יקרים, הרגלנו את גופנו לרעלים המשמשים אותנו כפיצויים בחיים, אך עוד לא מאוחר לעשות שינוי. ביצוע מעקב אחר מה שאנו אוכלים מסייע לנו להבין המון דברים, השינוי מתחיל מבפנים.....
כולנו מייחלים לחיים דבש, מתוקים, מגוונים, אנרגטיים ובריאים, אך בדרך כלל מחכים או מוצאים תירוצים שונים מדוע זה לא הזמן הנכון לעשות את השינויים הנחוצים. אין טעם להפוך החלטה שכזו לעוד ניסיון כושל. כדי לעשות שינויים כבדי משקל שיתרמו לעליה באיכות החיים, אין צורך לחכות לראש השנה או לאירוע מיוחד, ואפשר בכל רגע לצאת לדרך חדשה.
מכל עבר יורים לעברינו מטר של טיפים ואינספור עצות שונות לחיים טובים, אך הגיע הזמן להישיר מבט, להסתכל על עצמנו במראה ולבחון איך אנחנו באמת חיים.
מתחילים לעקוב אחרי מה שנכנס לפה
ראשית, ערכו במשך שבוע שלם מעקב אחרי התזונה היומית שלכם, העצלנים שבינינו יוכלו להסתפק גם בשלושה ימים. ציינו לעצמכם את השעה ואת מרכיב התזונה, לדוגמא: שעה 12:00- לאפה עם שווארמה, טחינה וחמוצים, שעה 16:00 – חצי חפיסת שוקולד וכו'.
מהי, בעצם, המטרה של העבודה הסיזיפית הזו? בואו נודה, הנטיה של כולנו היא לאכול בהיסח הדעת. האם יצא לכם לסיים מכל ענק של פופקורן בסרט (או שכבר במהלך הפרסומות)?, או לאכול חפיסת שוקולד שלמה תוך כדי עבודה על המחשב, בטענה שזה מגביר את הריכוז והערנות? ומה קורה לכם אחרי שאתם רבים עם החבר/ה/הבעל/האשה? לא תפנקו את עצמכם בגלידה טובה? ומי לא מנשנש פיצוחים בתקופת ליגת האלופות, או בצפיה בסרט עם המשפחה?
הכל מתחיל ממודעות! מהרגע בו תהיו ערים להרגלים המגונים שסיגלתם לעצמכם, תוכלו גם להביא לשינויים גדולים, ללא הצהרות מיותרות, פשוט לעשות.
בסוף השבוע, כשבידיכם כבר מספר ימי מעקב אחרי התזונה, אפשרי לבחון האם התפריט היומי שלכם כולל את כלל רכיבי התזונה הדרושים, קרי אבות המזון, ויטמינים, מינרלים ומים, ולא פחות חשוב מזה – האם הרכיבים הם בכמות מתאימה ומספקת. כשבידיכם מעקב תזונתי שבועי כזה, הנה מספר שאלות שכדאי לכם לבחון:
-
האם היתה אספקה סדירה של כל אבות המזון מדי יום? האם צרכתם פחמימות? פחמימות אינן שם נרדף לשוקולד, והן מרכיב משמעותי באספקת האנרגיה הדרושה לגוף. מומלץ להתרכז בפחמימות מורכבות, כמו דגנים מלאים (אורז, פסטה, לחם,קוואקר), קינואה, בטטה, תפוח אדמה וכדו'. האם צרכתם חלבונים? חלבונים מהווים את אבן הבניין המרכזית בגוף ומתקבלים מן החי ומן הצומח. מומלץ לצרוך גבינות עד 5%, ביצה, בשר רזה, דגים, קטניות (אפונה, שעועית, פול, עדשים), זרעים ואגוזים. האם צרכתם שומנים? אין להתעלם מחשיבות צריכת השומן, ויש המון דברים מעבר למזון מטוגן, כגון: שמן זית, אבוקדו, טחינה, אגוזים וגם חומוס ביתי. שימו לב שלשומן מהסוג ה"רע" יש נטייה מגונה להאגר בגוף באזורים שונים.
-
האם צרכתם ויטמינים ומינרלים מדי יום? גופנו זקוק באופן סדיר לכל הויטמינים והמינרלים לתפקוד תקין ולבריאות מיטבית. הויטמינים והמינרלים אינם שם נרדף לתוספי תזונה, הם נמצאים במזון הטבעי והטרי, ובאופן מזערי עד אפסי במזון מעובד.
-
מים- מים- מים. האם צרכתם מספיק מים? מומלץ לשתות 10-12 כוסות מים ביום. אל דאגה, עם השתיה מגיעה תחושת הצמא. וחשוב לציין כי קולה וקפה אינם נחשבים במאגר השתיה, ואף להיפך...עושים את הפעולה ההפוכה.
אכלנים יקרים, הרגלנו את גופנו לרעלים המשמשים אותנו כפיצויים בחיים: קפה, סיגריות, אלכוהול, מזון מעובד, צבעי מאכל, משקאות מתוקים ומוגזים, סוכר ותחליפיו, ובקיצור כל מה שנדמה לנו שעושה לנו טוב, אך ובטווח הארוך עושה אותנו חולים.
יהיו אולי מי שיאמרו כי החורף אינו זמן טוב לפתוח בשינוי. אך בינינו, אין זמן נכון. כל החיים אנו נתונים לשינויים ולתהפוכות ועלינו ליצור מתוך כך את השגרה שלנו. קחו אחריות על חייכם, כיוון שהבחירה בדבש ולא בעוד קונפיטורה נטולת סוכר(וחיים) היא בידיכם.
נכתב על-ידי ליאת פיטקובסקי. בית הספר לרפואה משלימה, המכללה האקדמית בוינגייט.