דילוג לתוכן המרכזי בעמוד

יורם אהרוני | היסטוריה של הספורט | 16/07/2023

הפינה האולימפית, טוקיו 2020, חלק ד', ג'ודו

 

(בתמונה: שורי האמאדה מיפן, המנצחת בתחרות הג'ודו האישית במשקל עד 78 ק"ג במשחקי טוקיו 2020. מדליית הכסף הוענקה לה על כך שהייתה רשומה לתחרות הקבוצתית בה זכתה יפן במקום השני, אך היא לא השתתפה בפועל בקרבות בתחרות זו מאחר שהיפניות הציבו בכל שלבי התחרות הקבוצתית לקטגורית המשקל בתחרות הקבוצתית "מעל 70 ק"ג" את המנצחת בתחרות האישית בקבוצת המשקל מעל 78 ק"ג, אקירה סונה)

נערכו תחרויות ב-7 קבוצות משקל לנשים ו-7 קבוצות משקל לגברים ולראשונה במסגרת האולימפית גם תחרות קבוצתית לנבחרות של נשים וגברים יחד.
בכל קבוצת משקל הייתה יכולה כל מדינה לשתף לכל היותר מתחרה אחד. ליפן הובטחה מראש זכות ההשתתפות בכל אחת מקבוצות המשקל בעוד המשתתפים מהמדינות האחרות היו צריכים להעפיל למשחקים דרך הדירוג העולמי. כמו כן הייתה מכסת ייצוג בכל קבוצת משקל לכל אחת מהיבשות. 18 הראשונים בדירוג בכל קבוצת משקל העפילו למשחקים בהגבלה של אחד למדינה והייתה גם הבטחת ייצוג למדינות שלא הצליחו להכניס משתתף דרך הדירוג העולמי או דרך המכסה היבשתית.  לפיכך מספר המשתתפים בכל קבוצת משקל לא היה זהה. 
5 מדינות זכו במדליות זהב: יפן זכתה ב-9 מדליות זהב, צרפת וקוסובו 2 כל אחת וספורטאים מגיאורגיה ומצ'כיה זכו גם הם בזהב. 26 מדינות זכו במדליות. בג'ודו מוענקות שתי מדליות ארד בכל קבוצת משקל וגם בתחרות הקבוצתית. 


הישגי ספורטאי ישראל

שירה ראשוני – מקום 6-5 בקבוצת המשקל הנמוכה ביותר לנשים – עד 48 ק"ג. ראשוני ניצחה בסבוב הראשון את לוס אלברס מקולומביה, ניצחה בשמינית הגמר את ג'וליה פיגוארואה מספרד והפסידה ברבע הגמר לאורנטסטסג מונחבאט ממונגוליה.  בשלב הרפסאג' (בית הניחומים) גברה ראשוני  על לי צ'או הו מסין והפסידה בקרב על מדליית הארד לדריה בילודיד מאוקראינה. המנצחת בקבוצת משקל זו הייתה דיסטריה קרנסניקי מקוסובו.
גילי כהן – מקום 16-9 בתחרות לנשים במשקל עד 52 ק"ג. כהן ניצחה בסבוב הראשון את גולבדאם בבאמורטובה מטורקמניסטן, הפסידה בשמינית הגמר לשרלין ון סניק מבלגיה והודחה מהמשך התחרות. אוטה אבה מיפן זכתה בזהב בקטגורית משקל זו וחצי שעה אחרי זכייתה בזהב זכה אחיה היפומה אבה בזהב בתחרות לגברים במשקל עד 66 ק"ג.
תמנע נלסון-לוי -  מקום 8-7 בתחרות לנשים במשקל עד 57 ק"ג. העפילה ישירות לשמינית הגמר ובשלב זה היא גברה על מריסה פריצ'יץ ' מסרביה. ברבע הגמר הפסידה נלסון-לוי לצוקסה יושידה  מיפן וברפסאג' הפסידה נלסון-לוי לקאיה קייזר מסלובניה. המנצחת בקטגוריית המשקל עד 57 ק"ג. הייתה נורה  ג'קובה מקוסובו.  קוסובו השתתפה לראשונה במשחקים האולימפיים בריו 2016 ואז זכתה בזהב בג'ודו מג'לינדה קלמנדי  במשקל עד 52 ק"ג. בטוקיו נוצחה קלמנדי כבר בסבוב הראשון. במשחקי לונדון 2012 ייצגה קלמנדי את אלבניה.
גילי שריר – השתתפה בתחרות בקבוצת המשקל עד 63 ק"ג. הפסידה בקרב הראשון שלה לקתרינה האקר מאוסטריה. המנצחת בקטגוריה הייתה קלריס אגבגננו מצרפת.
ענבר לניר – השתתפה בתחרות בקבוצת המשקל עד 78 ק"ג. בסבוב הראשון גברה על אוטגון מונחטסטסג ממונגוליה ובשמינית הגמר הפסידה  למיירה אגויאר מברזיל (אחת הזוכות בארד). המנצחת בקטגוריה הייתה צ'יזורו אראי מיפן.
רז הרשקו – השתתפה בתחרות בקבוצת המשקל מעל 78 ק"ג. בסבוב הראשון גברה על טהאני אל-קהטאני מסעודיה ובשמינית הגמר הפסידה לזוכה בזהב, אקירה סונה מיפן.
ברוך שמאילוב – מקום 6-5 בקבוצת המשקל עד 66 ק"ג. בסבוב הראשון גבר על קווין לופרט ממוזמביק, בשמינית הגמר גבר על נתן כץ מאוסטרליה וברבע הגמר הפסיד לואזה מרגוולשווילי מגיאורגיה, הזוכה במדליית הכסף.  ברפסאג' גבר על אדריאן גומבוץ מסלובניה ובקרב על מדליית הארד הפסיד לדניאל קרגנין מברזיל.
טוהר בוטבול – מקום 8-7 בתחרות במשקל עד 73 ק"ג. בקבוצת משקל זו היו אמורים להשתתף 36 מתחרים כך שנדרשו  4 קרבות כדי להביא את מספר המשתתפים ל-32. באחד מארבעת הקרבות האלה היו אמורים להתמודד פתחי נורין מאלג'יריה ומוחמד עבדלארסול מסודן  אך  שניהם לא התייצבו לקרב מאחר שבהגרלה נקבע כי המנצח ביניהם יתמודד מול טוהר בוטבול. לפיכך בוטבול העפיל ישירות לשלב שמינית הגמר בו הוא גבר על ויקטור סטרפו ממולדבה. ברבע הגמר הפסיד בוטבול לאן צ'אנג רים מדרום קוריאה וברפסאג' הפסיד בוטבול לארתור מרגלידון מקנדה. המנצח בקטגוריה היה שוהי אונו מיפן.
שגיא מוקי – השתתף בתחרות במשקל עד 81 ק"ג. גם בקבוצת משקל זו היו למעלה מ-32 משתתפים. מוקי ניצח בשלב 32 המשתתפים את אדוארדו יודי סנטוס מברזיל והפסיד בשמינית הגמר לשאמיל בורצ'אשווילי מאוסטריה. המנצח בקטגוריה היה טקנורה נגאסי מיפן. 
לי קוכמן – השתתף בתחרות במשקל עד 90 ק"ג. ניצח בשלב 32 המשתתפים את דיויד קלמרט מצ'כיה והפסיד בשמינית הגמר ללאשה בקאורי מגאורגיה, הזוכה במדליית הזהב בקטגוריה.
פטר פלצ'יק – מקום 8-7 בתחרות עד 100 ק"ג. בקבוצת משקל זו היו רק 25 משתתפים ופלצ'יק היה אחד מאלה שעלו לשמינית הגמר ללא קרב, שלב בו הוא ניצח את לחגוואסורנגלין אטגונובאטאר ממונגוליה. ברבע הגמר הפסיד פלצ'יק לארון וולף מיפן שזכה במדליית הזהב בתחרות. ברפסאג' הפסיד פלצ'יק לשאדי אל נחאס מקנדה.
אורי ששון – גם בקבוצת משקל זו היו פחות מ-32 משתתפים וששון היה בין אלה שעלו לשמינית הגמר ללא קרב, שלב בו הפסיד ששון לטדי ריינר מצרפת,  האלוף האולימפי בקטגוריית המשקל הכבד ב-2008, 2012 ו-2016 שהיה אחד הזוכים בארד בתחרות זו.


תחרות קבוצתית בג'ודו

תחרות זו הונהגה לראשונה במשחקים האולימפיים אחרי שבאליפות העולם היא נערכה מאז 2018 (ובכל הפעמים ניצחה יפן את צרפת בגמר). בתחרות התקיימו קרבות ב-3 קבוצות משקל לנשים ו-3 קבוצות משקל לגברים. נבחרת שצברה 4 ניצחונות הוכרזה כמנצחת. במקרה של תיקו 3-3 נקבעה בהגרלה קבוצת המשקל בה נערכה ההתמודדות המכריעה. קבוצות המשקל בהן נערכו התחרויות: גברים מעל 90 ק"ג (מה שאיפשר לישראל להציב בקטגוריה זו את אורי ששון או את פטר פלצ'יק), נשים עד 57 ק"ג (לישראל הייתה אפשרות להציב בקבוצה זו את תמנע נלסון-לוי או  את שירה ראשוני, גילי כהן לא נרשמה לתחרות), גברים עד 73 ק"ג (לישראל הייתה אפשרות להציב בקבוצה זו את טוהר בוטבול או את ברוך שמאילוב), נשים עד 70 ק"ג (האופציה היחידה לישראל הייתה להציב בקבוצה זו את גילי שריר מקבוצת המשקל עד 63 ק"ג מאחר שלא הייתה לישראל משתתפת בתחרות האישית בקבוצת עד 70 ק"ג), גברים עד 90 ק"ג (לישראל הייתה אפשרות להציב בקבוצת משקל זו את לי קוכמן או את שגיא מוקי), נשים מעל 70 ק"ג (לישראל הייתה אפשרות להציב בקבוצת משקל זו את רז הרשקו או את ענבר לניר).
בתחרות השתתפו 12 נבחרות ולפיכך 4 נבחרות העפילו ישירות לרבע הגמר (יפן, צרפת, רוסיה וברזיל).


שמינית הגמר, ישראל -  איטליה 3-4


 פטר פלצ'יק העלה את ישראל ליתרון 0-1 עם ניצחון על ניקולאס מונגאי. תמנע נלסון-לוי הפסידה לאודט ג'יופרידה והתוצאה הושוותה, 1-1. פביו בזילה גבר על טוהר בוטבול והעלה את איטליה ליתרון 1-2. גילי שריר קבעה שיוויון 2-2 עם ניצחון על מריה סנטרצ'יו. כריסטיאן פארלאטי העלה  את איטליה ליתרון 2-3 עם ניצחון על לי קוכמן ורז הרשקו קבעה שיוויון 3-3 עם ניצחון על אליס בלאנדי. בהגרלה נקבע קרב נוסף  בקבוצת הנשים עד 70 ק"ג בו ניצחה שוב גילי שריר את מריה סנטרצ'יו והעניקה לישראל ניצחון 3-4.  מריה סנטרצ'יו הייתה אחת הזוכות במדליות ארד בתחרות האישית עד 63 ק"ג. את המתחרה שלהם בתחרות האישית עד 70 ק"ג, אליס בלאנדי, הציבו האיטלקים בקבוצת המשקל מעל 70 ק"ג בתחרות הקבוצתית מאחר שלא היו להם מתחרות בתחרויות האישיות בשתי קטגוריות המשקל הגבהות בתחרות האישית.


רבע הגמר, צרפת – ישראל 3-4

תמנע נלסון-לוי גברה על הזוכה במדליית הכסף בתחרות האישית במשקל עד 57, שרה לאונה צ'יזיק והעלתה את ישראל ליתרון 0-1. גילום צ'יין קבע 1-1 עם ניצחון על טוהר בוטבול, גילי שריר העלתה את ישראל ליתרון 1-2 עם ניצחון על מרגו פינו. לי קוכמן קבע 1-3 לישראל עם ניצחון על אקסל קלרגט אך הצרפתים הצליחו להשוות  ולקבוע 3-3 עם ניצחונות של רומיין דיקו (אחת הזוכות בארד בתחרות האישית) על רז הרשקו וטדי רינר על אורי ששון.  בקרב המכריע גברה מרגו פינו על גילי שריר. מרגו פינו ייצגה את צרפת בתחרות האישית בקבוצת המשקל עד 70 ק"ג.


רפסאג', ישראל – ברזיל 2-4

טוהר בוטבול גבר על אדוארדו ברבוסה, 0-1 לישראל. מריה פורטלה, שבתחרות האישית התחרתה במשקל עד 70 ק"ג, השוותה את התוצאה עם ניצחון על גילי שריר. לי קוכמן החזיר את היתרון לישראל עם ניצחון על אדוארדו יודי סנטוס אך מיירה אגויאר השוותה שוב את המאזן עם ניצחון על רז הרשקו. ישראל עלתה ליתרון 2-3 לאחר ניצחונו של פטר פלצ'יק על רפאל בוזאקריני ותמנע נלסון-לוי חתמה את הניצחון הקבוצתי של ישראל כשגברה על לריסה פימנטה.


קרב על מדליית ארד, ישראל רוסיה 1-4

רוסיה עלתה ליתרון 0-1 לאחר ניצחונה של מדינה טאימזובה, אחת הזוכות במדליית ארד בתחרות האישית עד 70 ק"ג.  על גילי שריר. שגיא מוקי הוצב במקומות של טוהר בוטבול בקרב במשקל עד 90 ק"ג וניצח את מיכאיל איגולניקוב, שדורג 6-5 בתחרות האישית עד 90 ק"ג. ישראל עלתה ליתרון של 1-2 לאחר ניצחונה של רז הרשקו על אלכסנדרה בבינצבה, יתרונה של ישראל היה 1-3 לאחר ניצחונו של פטר פלצ'יק על טמרלן באשב ומדליית הארד של ישראל נחתמה סופית לאחר ניצחונה של תמנע נלסון-לוי על דריה מז'צקייה.


סיכום הישגי הספורטאים הישראליים בתחרות הג'ודו הקבוצתית
גילי שריר – שלושה ניצחונות, שלושה הפסדים
תמנע נלסון-לוי  -  שלושה ניצחונות, הפסד אחד
פטר פלצ'יק – שלושה ניצחונות
רז הרשקו – שני ניצחונות, שני הפסדים
לי קוכמן – שני ניצחונות, הפסד אחד
טוהר בוטבול - ניצחון אחד, שני הפסדים
שגיא מוקי – ניצחון אחד
אורי ששון – הפסד אחד
שירה ראשוני, ענבר לניר וברוך שמאילוב היו רשומים בטופס התחרות אך הנבחרת לא נזקקה לשירותים כמתחרים בפועל. ראשוני, לניר, שמאילוב וששון קיבלו מדליית ארד אולימפית בתחרות הקבוצתית למרות שלשם כך הם לא נזקקו כלל לנצח אפילו בקרב ג'ודו אחד במשחקי טוקיו 2020.
מאמני נבחרת הג'ודו של ישראל היו שני הרשקו (נשים) ואורן סמדג'ה (גברים).

בגמר התחרות הקבוצתית ניצחה צרפת את יפן 1-4. את הניצחונות לצרפת הביאו קלריס אגבננו, המנצחת בתחרות האישית עד 63 ק"ג שניצחה את האלופה עד 70 ק"ג, צ'יזורו אראי, אקסל קלרגט שגבר על שויצ'ורו מוקאי (שניהם השתתפו בתחרות האישית עד 90 ק"ג ולא זכו במדליות), טדי ריינר שגבר על המנצח בתחרות האישית עד 90 ק"ג ארון וולף ושרה לאונה צ'יזיק הזוכה במדליית הכסף בתחרות האישית עד 57 ק"ג שגברה על טסוקסה יושידה, אחת הזוכות בארד בתחרות זו. את הניצחון היחיד ליפן הביאה אקירה סונה, המנצחת בתחרות האישית בקבוצת המשקל מעל 78 ק"ג, שגברה על רומיין דיקו.

יש לך שאלה למומחים של המרכז האקדמי לוינסקי-וינגייט (קמפוס וינגייט)? אין צורך להתבייש, רק ללחוץ כאן.