דילוג לתוכן המרכזי בעמוד

שם השואל: | הקטגוריה: כושר גופני | תאריך: 26/11/2018

אימוני כוח בגיל 14

השאלה:

שלום,

אני בן 13.9 והגובה של 165 ס''מ. אני מתאמן 3 פעמים בשבוע. התחלתי תוכנית FBW משקולות כמובן שבחודש הראשון עשיתי רק משקלים קלים כדי ללמוד את הטכניקה אחרי החודש הזה התחלתי לעלות משקלים במטרה לגדול ולפתח גוף מנופח, אני כמובן משנה כמעט בכל מכונה אחרי 2-3 אימונים את המשקל ומעלה בעוד סט את המשקל למשל בלחיצת חזה בשיפוע אם 3 אימונים קודמים עשיתי 10 ק''ג, אימון הזה אני אעשה סט על 15 ק''ג ו-2 סטים על 10 ק''ג וככה ממשיך וממשיך. התחלתי גם לעשות מסה, לאכול יותר מהרגיל, ולעשות משקלים כבדים יותר (אני מגיע לכשל ברוב האימונים) בחדר כושר. אחרי שבוע שבו עשיתי את כל הדברים שכתבתי ראיתי שהחלו להתנפח לי היידים, החזה וקצת השומן ברגל. עכשיו השאלה שלי היא 1.למה לא מומלץ לילדים בני 13 ו-14 ו-15 להתאמן כדי לפתח גוף ולבנות גוף מנופח? 2.למה כולם חושבים שזה פוגע בגדילה? והאם זה באמת יעשה אותי נמוך? 3. האם אני מתאמן בצורה לא טובה? כי זה באמת הייתה ועדיין המטרה העיקרית שלי בחדר כושר לפתח גוף מנופח.(אני גם עושה בכול המכונות טווח חזרות של 3x12). 4.ואיך אני יכול לדעת שהגזמתי במשקלי העבודה באימונים שלי?ובעומס האימונים שלי על עצמי? 5. אם אני רוצה להשתפר במתח ושכיבות סמיכה זה יפריע לאימונים שלי בחדר כושר אם אני יעשה למשל: יום א-חדר כושר יום ב מתח+שכיבות סמיכה יום ג חדר כושר יום ד מתח+שכיבות סמיכה יום ה-חדר כושר יום ו מתח+שכיבות סמיכה ושבת מנוחה כי לעשות תוך כדי האימון שלי בחדר כושר מתח זה לא אפקטיבי, לא נשאר לי כוח לעשות מתח. 6. האם זה רע שאני התחלתי לאכול קצת יותר מהרגיל (כדי לגדול) אבל לא בצורה שאני שוקל כל משקל אוכל שאני אוכל ביום? ואם בכלל אני צריך עכשיו ובכלל בגיל הזה להתחיל לחשב כמה חלבון ,פחמימה, ושומנים יש בכל דבר שאני אוכל? 7.האם אני יכול לעשות תרגילים בעמידה? 8.אני יכול לעשות בזמן ההפסקה שלי בסט ממכונה אחת, מכונה אחרת ואז לחזור למכונה הראשונה ולהמשיך ולעבור ככה כל סט? השמח שתענה לי כמה שיותר מהר שאתה יכול!!!!!!!! (אל תייבש אותי חודשים אם לא שנים מה שקורה רוב הזמן שואלים באתרים שאלות), סליחה אם חפרתי לך קצת תודה על תשובתך.

התשובה:

שאלת הרבה דברים ואנסה לענות על חלק מהם:

אימון גופני לא פוגע בגדילה ולא יעשה אותך נמוך. זהו מיתוס שהופרך כבר מזמן. מקורו של המיתוס הוא כנראה מחקר שנעשה לפני יותר מ-50 שנה בו נמצא ביפן כי בקרב ילדים שעבדו קשה בעבודות חקלאיות היה שיעור גדול מהצפוי של בעיות גדילה. סביר מאד שהבעיות האלה לא נגרמו בגלל העבודה אלא בשל תזונה לקויה.

לגבי שאלות תזונתיות, רצוי מאד שתתייעץ עם תזונאי  שיבנה לך תפריט המתאים לך.

השאלה החשובה ביותר היא האם  תוכל להתמיד באימונים האלה לטווח ארוך ולאן אתה מנסה להגיע. פגשתי  לא מעט נערים שהתאמנו המון בגיל שלך אבל בגיל 16 הפסיקו להתאמן ולעיתים גם חוו פציעות לא פשוטות שבמקרים מסוימים חייבו התערבות כירורגית ושיקום ארוך. רצוי מאד שהאימונים שלך יעשו בליווי של מאמן שיבנה לך תוכנית וגם יבקר אותה. תוכנית טובה צריכה להיות כזו שתוכל להתמיד בה לאורך שנים ולהעלות את העומסים בהדרגה משנה לשנה עד שתגיע לרמת הכושר שתספק אותך. לא מומלץ להעמיס על הגוף יותר מדי עד שנגמרת תקופת הגדילה המואצת לגובה ולכן בדרך כלל מומלץ להתחיל לעשות אימוני כוח עם משקלים גדולים רק אחרי גיל 16.

 תרגילים בהתנגדות משקל הגוף כמו עליית מתח או שכיבות סמיכה מושפעים כמובן מאד ממשקל הגוף. משקל גוף גדול מהווה התנגדות גדולה יותר בתרגילים אלה ומקשה על ביצוע חזרות רבות.

אפשר בהחלט לעבוד על תרגיל אחד, לעבור לתרגיל אחר ואז לחזור ולבצע סט נוסף בתרגיל הקודם.

ביצוע תרגילים בעמידה בהחלט אפשרי. בעת ביצוע התרגיל צריך לתת את הדעת על טכניקה נכונה שלא  תביא לתנועת גו  לא רצויות. ראיתי לא פעם בני נוער (וגם מבוגרים...) מבצעים תרגילים בעמידה שגרמו להם לעומסים לא רצויים על הגב. בכל תרגילי הכוח צריך לתת את הדעת על הנשימה, לתכנן את שאיפת האוויר ונשיפתו ובוודאי שלא לעצור את הנשימה.

אפשר לבצע ביום אחד אימוני משקולות וביום אחר אימוני בהתנגדות משקל גוף.

דרך טובה לראות אם הגזמת היא הופעת כאבים שלא עוברים תוך זמן סביר. אחרי אימון טוב אתה אמור לחוש כאבים קלים בשרירים ביום שאחריו אבל אם הכאבים לא עוברים תוך 3-2 ימים, סביר שהגזמת באימון.

אמנם לא שאלת על זה, אבל רצוי מאד שבצד אימוני הכוח תבצע גם אימוני סבולת כמו ריצה קלה או רכיבה על אופניים. החשיבות הבריאותית של תרגילים אלה גדולה מאד. רצוי מאד שלפחות פעמיים בשבוע תרוץ 15-10 דקות או תבצע אימון על אופני כושר. בחדרי כושר בהם מתאמנים אלה לצד אלה מבוגרים ונערים רואים בדרך כלל שהמבוגרים  פונים קודם כל למכשירים הארוביים כמו המסילות, האופניים והאליפטיקלים ואילו בני הנוער משתמשים במכשירים אלה בעיקר לחימום, אם בכלל הם פונים אליהם. רצוי שבנושא זה הצעירים ילמדו משהו מהמבוגרים ולא יזניחו את האימונים הארוביים. כאמור, בגילך אין כל צורך לרוץ מרחקים גדולים ומספיק לבצע שני אימונים ארוביים בשבוע.


יש לך שאלה למומחים של המרכז האקדמי לוינסקי-וינגייט (קמפוס וינגייט)? אין צורך להתבייש, רק ללחוץ כאן.