איציק בן מלך | כללי | 15/10/2023
תוכנית אסטרטגית לספורט בעיר חדרה, חלק ב'
ד"ר איציק בן מלך
חשיבות הספורט והפעילות הגופנית
בבדיקות שנעשו במדינות אירופה (2016) נקבע: על כל השקעה של 1 אירו בספורט ובפעילות גופנית, הרשות המקומית והמדינה חוסכות כ-6.8 אירו בחינוך, ברווחה, בבריאות ובמניעת פשע, סמים ואלימות.
הספורט והפעילות הגופנית מהווים תשתית מרכזית לחוסן קהילתי, חברתי, חינוכי ותרבותי. הם האמצעים היעילים ביותר לקידום ערכים, חינוך, מניעת אלימות, סמים ואלכוהול.
לפעילות הגופנית חשיבות עליונה בשמירה על הבריאות הפיזית והנפשית. מדובר בזמן איכות ובהשקעה משתלמת. בעזרת פעילויות תוכן רבות ומגוונות, בעזרת מתקנים ראויים וציוד עזר מתאים וכמובן הדרכה מקצועית, מוכשרת ומוסמכת ניתן להפעיל שכבות גיל, רבדים ומינים במסגרות קהילתיות, עממיות, תחרותיות והישגיות.
הספורט והפעילות הגופנית תורמים לקהילה ולתושבים בישוב לשיפור תרבות הספורט ומאפשרים פעילות גופנית רחבה והישגית. מאפשרים התמודדות עם חוליים חברתיים, בריאותיים וחינוכיים, מסייעים במיגור הסמים, האלכוהול והאלימות, ומהווים אמצעי וגשר בין עדות, דתות, חברות ותרבויות.
קידום באמצעות הספורט הוא תהליך ארוך טווח הכולל - שיפור ההישגים, הגדלת היקף הפעילות, קידום מאמנים, שיפור תשתיות, איתור וטיפוח צעירים. לכל אלה נדרש תהליך מתוכנן, מקצועי וממושך בעל מבנה ארגוני ואנשי מקצוע מתאימים. נדרשת תכנית כוללת ואחידה לכל גורמי החינוך, הרווחה, התרבות, הפריפריה והספורט.
כך זה נעשה בישובים ובמדינות רבות כמו הולנד, שוויץ, אוסטריה, דנמרק, נורבגיה שבדיה, קנדה, גרמניה ואחרות, תוך שהן מאחדות כוחות, ודואגות לתוכנית אחידה וברורה למען החברה בקהילה אצלן.
השפעת הספורט והפעילות הגופנית לשמירה על הבריאות הגופנית והמראה החיצוני
בשנים האחרונות מוצגים מחקרים רבים אשר מצביעים על הקשר ההפוך הקיים בין כושר גופני לבין תחלואה ותמותה ממחלות לב וכלי דם. כלומר ככל שהכושר הגופני גבוה יותר, הסיכון לחלות במחלת לב ומחלות נוספות נמוך יותר. כיום אנו מבינים כי מחלות רבות של הגיל המבוגר מקורן דווקא באורח חיינו בגיל הצעיר. מגפת ההשמנה אשר מתחילה בגיל הצעיר היא אחת מההשפעות הנפוצות ביותר על התחלואה בעולם המערבי. אורח החיים היושבני של ימינו והיעדר פעילות גופנית משפיעים על כך מאוד. לכן, לפעילות גופנית בגיל הצעיר והמבוגר חשיבות רבה בטיפול ולמניעת מחלות בהווה ובעתיד. כיום ידוע לכול, שפעילות גופנית מודרכת תורמת תרומה חשובה לבריאות בכלל ולמניעת מחלות הלב בפרט. חיזוק השרירים והשלד, האטה של התקדמות מחלות שונות ושיפור היכולות הפיזיות והקוגניטיביות הם רק חלק מיתרונותיה של הפעילות הגופנית.
הפעילות הגופנית מנתבת את האדם לאורח חיים בריא, המתבטא בהקפדה על תזונה נכונה והימנעות מהרגלים מסוכנים כמו עישון ושתיית אלכוהול.
בנוסף, למראה החיצוני השפעה חברתית רבה, בעזרת פעילות ספורטיבית ניתן לשפר את ההופעה החיצונית למראה בריא ורענן. מראה אטרקטיבי מסייע רבות ביצירת קשרים חברתיים, מסייע בהצגת הרושם הראשוני ותורם ליצירת ביטחון עצמי ודימוי עצמי גבוה.
השפעת הספורט והפעילות הגופנית על הבריאות הנפשית
פעילות גופנית עשויה להשפיע רבות בצורה חיובית על המצב הנפשי שלנו. נמצא שפעילות גופנית מסייעת במצבים של התמודדות עם חרדה ודיכאון והיא נחשבת כאמצעי זול ונגיש בטיפול במצבים אלו. פעילות אירובית קבועה עשויה לשמש כאמצעי יעיל לוויסות מיטבי של לחצים ומתחים אשר יכולים להשפיע על אורח החיים היומיומי, לפגוע בריכוז ובתפקוד ואף לגרום מחלות נפשיות. הפעילות אף משפרת באופן משמעותי את מצב הרוח, את הדימוי עצמי ומעלה את ההערכה והביטחון העצמי ואת תחושת הערנות והריכוז.
הספורט והפעילות הגופנית כאמצעי למניעת שימוש בסמים ובאלכוהול
לספורט ולפעילות גופנית השפעות חיוביות רבות בכל הנושא של שמירה על אורח חיים בריא ואי שימוש בהרגלים מזיקים כמו עישון, סמים ואלכוהול. פעילות ספורטיבית בשעות הפנאי באם מודרכת ובאם לא היא פתרון לשעמום ולחוסר מעש שחווים ילדים ובני נוער. יותר מכך – היא מונעת פעילות שלילית שאינה בפיקוח מבוגרים. לספורט יש פוטנציאל הסברתי עצום, כוכבי ספורט מהווים מודל לחיקוי עבור הצעירים אשר רוצים להיות כמותם. הם משמשים כמעצבי דעת קהל ומהווים סמל לערכים חיוביים בחברה. במחקר שבדק את הקשר בין שימוש לרעה בסמים ובין פעילות חוץ בית-ספרית כמו השתתפות בפעילויות במועדוני ספורט, נמצא שמתבגרים המדווחים על אי שימוש בסמים נוטים להיות מעורבים יותר במגוון פעילויות וביניהן עיסוק בספורט, בעוד המשתמשים נוטים לנצל את זמנם החופשי עם קבוצת בני הגיל בפעילויות לא מובנות הקשורות לשימוש בסמים ובאלכוהול.
הספורט והפעילות הגופנית ככלי לקידום חינוכי וחברתי
לפעילות גופנית ולספורט קיים גם מוטיב חברתי וחינוכי. אנשים העוסקים בפעילות גופנית עושים זאת לבד או בקבוצה. מי שמעדיפים פעילות בזוגות ובקבוצות, מחזקים ומעשירים קשרים חברתיים. הפעילות הגופנית המאומצת מייצרת קשרים קרובים בין אנשים החשים שותפות לעשייה ורצון בהצלחה. ערכים כמו שיתוף פעולה, קבלת האחר, עזרה הדדית, משמעת עצמית, התכנסות למען מטרה משותפת ועוד הם רק חלק מהערכים החברתיים שניתן לרכוש דרך פעילות גופנית.
קידום המעמד החברתי אפשרי על ידי שימוש בספורט, הצלחות והגעה להישגים יוצרים הזדמנות גם לאנשים המגיעים ממעמד חברתי נמוך לשדרג את מעמדם. אצל כלל האוכלוסייה, ובעיקר ילדים ובני נוער, השתתפות בפעילות גופנית ובספורט עשויה להעניק ערך מוסף - חינוכי וטיפולי, המתבטא בירידה משמעותית בגילויי אלימות, בקללות ובהתנהגות אנטי חברתית. הפעילות הגופנית מהווה אמצעי לפריקת אנרגיה שלילית עודפת ולוויסות של מצבי לחץ והכוונתם לפעילות ספורטיבית-חברתית מקובלת. בדרך זו ניתן ליצור הזדמנויות שוות לאינטראקציה בין אנשים, לשיפור התקשורת החברתית ולבניית ערכים חברתיים רצויים כמו זיקה בין חינוך לספורט ובין כיבוד החוק והמשפט. כל אלה הם אמצעי לחינוך לסובלנות, לאי אלימות ולמשחק הוגן.
הספורט כמגשר בין מגזרים, תרבויות, דתות ועדות
הספורט ידוע כתחום שבו אין הבדלים בין דת, גזע, מין, מגדר, מעמדות, דעות ועוד. כל אלה אינם מהווים מכשול לקיום שיתוף פעולה בין קבוצות שונות, כך שפעילות ספורטיבית מתקיימת בין קבוצת שווים - הספורט הוא של כולם. ניתן לראות זאת בתחרויות ספורט כמו במשחקים האולימפיים ותחרויות בינלאומיות של גופי ספורט בענפים השונים אשר חרטו על דגלם את רעיון השוויון. כך גם במפגשים בין קבוצות ובודדים בענפים ובאירועי ספורט שונים – תחרויות, משחקים, צעדות, מרוצים, כנסים עיוניים.
בישראל, הספורט הוא האמצעי הטוב ביותר לגישור על פני הפערים הללו - בין דתיים לחילוניים, בין ערבים, נוצרים, דרוזים ויהודים, מעמדות חברתיים שונים, בין צעירים למבוגרים ובין נשים לגברים.
סוגי הספורט
ספורט הישגי מקצועני - קבוצות ייצוג בליגות על ולאומית (כמו: כדורגל, כדורסל, כדורעף וכדוריד).
ספורט הישגי ייצוגי – קבוצות ובודדים ברמה הישגית בינלאומית (כמו: שייט, סיוף, אתלטיקה, שחיה, קיקבוקס, קרטה וג'ודו).
ספורט תחרותי – קבוצות ובודדים בליגות ובתחרויות לאומיות (כמו: מחלקות נוער בכדורסל ובמשחקי כדור, ספורטאים מתחרים בענפים אישיים).
חוגים – חוגים במרכזים קהילתיים/מתנ"סים, בתי ספר לכדורסל.
ספורט בבתי הספר – החינוך הגופני (כמו: נבחרות בתי הספר ופעילות תחרותית במסגרת ביה"ס ושיעורי חינוך גופני).
ספורט עממי – כמו: קבוצות ריצה, קבוצות רכיבה על אופניים, פעילות בחדרי כושר
ספורט אתגרי – לעוסקים בסנפלינג, טיפוס צוקים וכיו"ב.
חשיבות תוכנית אסטרטגית לספורט בעיר חדרה
תכנית אב יישובית לספורט היא תכנית מקצועית אסטרטגית, המתייחסת למאפיינים ספציפיים של הישוב ונותנת מענה הולם, בהיבט הספורטיבי, לצורכי הישוב על כל מרכיביו. התכנית עוסקת בחשיבה ארוכת טווח ומונחית חזון לקידום ולטיפוח תרבות הספורט ואורח חיים בריא בקרב התושבים. היא רואה בצורה מלאה ומקיפה את כל הפעילות הגופנית והספורטיבית בישוב:
• מערכת החינוך הפורמאלי – החינוך הגופני בבתי-הספר ומועדוני הספורט הבית-ספריים
• מרכזי המצוינות
• מתקני הספורט
• המערכת הלא פורמאלית - התחרותית וההישגית במועדונים ובאגודות הספורט
הפעילות העממית הכלל-גילאית בקרב האוכלוסייה
למה תכנית אב לספורט ?
כיוון ש...
"תכנית אב" מהווה הכוונה שיטתית לקראת תוצאות מיטביות.
כיוון ש...
"תכנית אב" תאפשר פיתוח הדרגתי ובנייה לטווח ארוך, בינוני וקצר.
כיוון ש...
"תכנית אב" תאפשר מיצוי הפוטנציאל הקיים בישוב.
כיוון ש...
"תכנית אב" תאפשר איזון נכון בין ספורט הישגי ייצוגי – לספורט תחרותי – לספורט עממי – ולספורט נופש ופנאי.
כיוון ש...
"תכנית אב" תאפשר תכנון אופטימאלי של מתקנים – פעילים – הדרכה.
כיוון ש...
"תכנית אב" תאפשר תכנון אופטימאלי של מבנה ארגוני – מקצועי של הספורט בעיר.
כיוון ש...
"תכנית אב" תציג אפשרויות ריאליות להגדלת מספר הפעילים בספורט ופעילות גופנית בעיר
כיוון ש...
"תכנית אב" תציג אפשרויות ריאליות לשיפור משמעותי בתנאי האימון, הפעילות הגופנית ופעילות נופש ופנאי
כיוון ש...
"תכנית אב" תציג אפשרויות ריאליות לניצול אופטימאלי של משאבים ממלכתיים, ציבוריים, מסחריים ופרטיים
כיוון ש...
"תכנית אב" תיבנה על בסיס נתונים אובייקטיביים ומקצועיים קיימים של מתקנים – ענפי ספורט ופעילויות – פעילים ומספרים – הדרכה – תוצאות
כיוון ש...
"תכנית אב" תתחשב בנתונים בישוב: דמוגרפית, גיאוגרפית, מסורת, כוח אדם, מצב כלכלי וחברתי
כיוון ש...
"תכנית אב" היא צורך השעה בעידן המודרני. ובעתיד נידרש אליה בכל פניה לתמיכה וסיוע.
כיוון ש...
"תכנית אב" בספורט ויישומה יאפשרו התמודדות עם תחומים נוספים כגון: אלימות, סמים ואלכוהול, בעיות סוציו אקונומיות
כיוון ש...
"תכנית אב" בספורט ויישומה יאפשרו הקניית ערכים, הרגלים לאורח חיים נכון,
כיוון ש...
"תכנית אב" בספורט ויישומה יאפשרו קידום נושאי חברה, תרבות וחינוך
כיוון ש...
"תכנית אב" בספורט ויישומה יאפשרו מיתוג ושיפור תדמית הישוב.
התוכנית האסטרטגית לקידום הספורט בעיר
המלצות למבנה ארגוני – מקצועי של הספורט בעיר חדרה:
מודלים אפשריים של מבנה ארגוני לפעילות גופנית וספורט -
קיימים מבנים ארגוניים שונים לניהול ספורט ביישוב. כל יישוב בוחר את המודל האידיאלי מבחינתו:
• אפשרויות למבנה ארגוני לספורט:
א. רכז ספורט במסגרת המתנ"ס.
ב. רכז ספורט בעירייה (במסגרת מחלקת חינוך או תרבות).
ג. מחלקת ספורט בעירייה.
ד. אגף ספורט בעירייה.
ה. רשות ספורט או חברה בת עצמאית של הרשות המקומית או עמותה עירונית או במסגרת חברה כלכלית.
• אחריות, מעורבות והשפעת הרשות המקומית על הספורט והפעילות הגופנית
להלן האפשרויות:
אחריות וניהול ישיר של פעילות הספורט בעיר.
אחריות וניהול ישיר של חלק מהפעולות כמו ספורט עממי ו/או ספורט ילדים ונערים ו/או ספורט נופש ופנאי ובחלק האחר תמיכה בעמותות/אגודות ספורט, ללא התערבות מקצועית אך עפ"י קריטריונים, פיקוח ובקרה.
תמיכה על-פי קריטריונים והעדפות.
פיקוח ובקרה לניהול תקין ועמידה במדיניות העיר.
בכל המקרים יש אפשרות לקיום פעילות פרטית. פעילות זו עשויה להיות מוגבלת על-ידי חוקים וכללים ו/או דרכים עקיפות כמו שת"פ ויידוע מחלקת הספורט במועצה.
קידום הספורט בישוב מצריך מבנה מעודכן שיוכל להתמודד עם הצורך הגדול בפיתוח הספורט התחרותי והעממי בקרב התושבים.
יישובים רבים פעלו להקמת "עמותה לספורט" או "תאגיד"\"חברה" או "רשות ספורט", המנהלת את כלל הספורט העממי והתחרותי בעיר. עמותה המארגנת את כלל אירועי ספורט, פרויקטים חוגים וליגות, או המתמקדת בספורט התחרותי, הישגי ומקצועני (העממי והחוגים - במסגרת המתנ"ס).
באחרים קיימות מחלקת/אגף ספורט בעירייה/מועצה.
יכולת התפקוד נקבעת ע"י הרשות המקומית והיא נובעת מהיחס של הרשות וממעמד הספורט, המחלקה (או האגף) ומיכולותיו, אישיותו והמוטיבציה של מנהל הספורט.
המלצה לעיר חדרה
קיימנו מפגשים עם בעלי תפקידים בעירייה, בחינוך, במתנ"ס ובעמותת/אגודת הספורט. בדקנו את כל האפשרויות ולהלן המלצתנו:
לצד המתנ"ס – הפועל ומטפל בכל הקשור ל"ספורט לכל", חוגים ופעילויות העשרה, חברה, תרבות וחינוך (משלים), יש להקים ולחזק רשות ספורט שתתמקד במגוון סוגי
תושבי העיר זכאים לפעילות במסגרות מתאימות לספורט עממי, תחרותי, הישגי ומקצועני(בכל ענפי הספורט המוכרים), לתשתיות ומתקנים, להדרכה מקצועית ,בתכנון, בהנחיה ובבקרה מקצועיים.
רשות הספורט צריכה לדאוג למיצוי משאבים, לתמיכות וזכויות ציבוריות, ממלכתיות ופרטיות רבות: מההתאחדויות לספורט, מהטוטו ומקרן המתקנים, ממנהל הספורט, מ"אתנה" לקידום ספורט הנשים, מהתאחדות בתי הספר ומפרויקטים רבים אחרים. הרשות העירונית אמורה לתת מענה מקצועי וארגוני לספורט התחרותי בעיר. לאפשר לספורטאים צעירים, לקבוצות ולענפים השונים התפתחות אופטימאלית.
מומלץ לא להכליל בתוכה את הספורט המקצועני (יהיו בעמותה נפרדת).
רשות הספורט תפעל ותנוהל ע"י מנכ"ל/ית ומעליו מנהלת / ועדה שתכלול אנשי מועצת העיר ונציגים שיקבעו ע"י מועצת העיר, הציבור ,מועדוני הספורט והקהילה-המתנ"ס, בכל מצב יש ליצור תאום בין כל המסגרות – מתנ"ס, חינוך, בריאות, רווחה, "עיר ללא אלימות" ונוער לבין רשות הספורט. על פי הצורך לשלבם במנהלת משותפת.
רשות הספורט תפעל לקידום הספורט התחרותי, תדאג לתמיכות, תכנון, מעקב ובקרה על פי קריטריונים, כללים והתניות. בכפוף לתקציב, תדאג להקמה, תחזוקה ושימוש במתקנים. כמו כן תדאג להיבטים המקצועיים-ארגוניים של הספורט התחרותי ותפעל לסיוע ותאום פעולות אירוח וארגון אירועי ספורט ופרויקטים כמו ה"אקדמיה החינוכית-חברתית-ספורטיבית".
הגדרות תפקידים
תפקידי מנהלת /ועדת היגוי לספורט:
תכנון, מעקב ובקרה של פעולות הספורט במסגרת רשות הספורט העירונית
• הגדרת מדיניות
• אישור תוכניות
• אישור כוח אדם ופעולות
• מעקב ובקרה אחר מימוש התוכנית
• מעקב ובקרה אחר ניהול תקין
• מעקב ובקרה אחר ניהול תקציב
תפקידי מנכ"ל רשות הספורט:
• מימוש מדיניות ותוכניות המנהלת / ועדת ההיגוי לספורט.
• ניהול, תיאום וריכוז כל פעולות רשות הספורט בעזרת בעלי התפקידים ברשות הספורט.
• ניהול וריכוז מתחם הספורט הבינלאומי .
• ניהול, תיאום וריכוז עבודת ראשי היחידות ברשות הספורט.
• תיאום הספורט המקצועני (מול המועדונים).
• ריכוז ותיאום הספורט ההישגי והתחרותי (מול המועדונים).
• ניהול, ריכוז ותיאום הספורט העממי והפעילות הגופנית.
• ניהול, ריכוז ותיאום אירועי הספורט המקומיים.
• ארגון וניהול אירועים ואירועי ספורט בינלאומיים מסורתיים של העיר חדרה.
• תיאום וריכוז אירועים בינלאומיים לספורט מול ארגונים המעוניינים.
• אחריות לניהול תקציב רשות הספורט.
דרישות לתפקיד מנכ"ל רשות הספורט
• מתאים לגברים ונשים.
• בעל תואר אקדמי (עדיפות לתואר שני) בתחומי ניהול.
• רקע וניסיון בספורט או בחינוך גופני או בתיירות ספורט.
• ידע ושליטה בשפות עברית, אנגלית יתרון לשפות נוספות.
• יחסי אינוש טובים.
• יכולת מנהיגות וניהול.
• הכרת מערכת הספורט בישראל – יתרון.
• היקף: 100% משרה – ללא אפשרות לעבודה נוספות.
• תושב המקום.
תפקידיו של מנהל מתחם הספורט הבינלאומי ברשות הספורט, הכפוף למנכ"ל רשות הספורט
• מימוש מדיניות מנהל / ועדת היגויי לספורט בנושא מתחם הספורט הבינלאומי .
• ניהול, ריכוז ותיאום הקמה, תחזוקה ושימוש במתקני הספורט בעיר ובכללם מתקני מתחם הספורט העירוני .
• ניהול, ריכוז ותיאום אירועי הספורט בעיר ובכללם אירועי הספורט הבינלאומי, הלאומיים והמקומיים.
• ניהול וריכוז ציוד ומכשירי עזר במתקני הספורט.
דרישות התפקיד:
• התפקיד מתאים לגברים ונשים.
• הכשרה והסמכה בניהול (רצויי תואר אקדמי).
• ניסיון מוכח בניהול (רצויי תחומי הספורט).
• ידע וניסיון בניהול אירועי ספורט – יתרון .
• ידע וניסיון בניהול מתקני ספורט – יתרון.
• היקף : 100% משרה ללא אפשרות לעבודה נוספת.
• תושב העיר.
תפקיד מנהל הספורט ברשות הספורט - כפוף למנכ"ל רשות הספורט
• ריכוז ותיאום הספורט המקצועני – מול אגודות הספורט.
• ריכוז ותיאום הספורט התחרותי וההישגי מול אגודות הספורט.
• ריכוז ותיאום הספורט העממי, החוגים לפעילות גופנית ואורח חיים בריא בתיאום עם המתנ"ס.
• ריכוז ותיאום פעילות ספורט של בתי הספר מול מערכת החינוך ומורים לחינוך גופני.
• ריכוז ותיאום אירועי ספורט מקומיים מול מערכת החינוך (בתי הספר) ומול בתי הספר והמתנ"ס.
• ריכוז ותיאום פרויקטים ייחודים מול מנהלים וארגונים רלוונטיים כמו האקדמיה לספורטאים.
• דרישות התפקיד:
• מתאים לנשים וגברים
• הכשרה והסמכה בתחומי הספורט
• הכשרה ו/או רקע בניהול – יתרון.
• יכולות בארגון וניהול.
• יכולות תקשורת בין אישית
2 מתאמים/ות משרד עבור:
• מנכ"ל רשות הספורט.
• מתחם הספורט הבינלאומי .
• מנהל הספורט ברשות הספורט.
הגדרת התפקיד:
• תיאום פעולות, פגישות וישיבות.
• ניהול יומן המנהל/ת.
• תאום מול גופים חיצוניים.
• ריכוז הדפסות ותקשורת.
דרישות התפקיד:
• בוגרי/ות תיכון.
• עדיפות להכשרה וניסיון בניהול משרד.
• יתרון לרקע בספורט/חינוך גופני.
• כפופים/ות למנכ"ל רשות הספורט / מנהל/ת קריית הספורט הבינלאומית/ מנהל/ת הספורט ברשות הספורט.
• רשות הספורט העירונית
יש לך שאלה למומחים של המרכז האקדמי לוינסקי-וינגייט (קמפוס וינגייט)? אין צורך להתבייש, רק ללחוץ כאן.