- אודות
- המסלול האקדמי
-
- לימודי תעודה
- מכינות
- רישום לתואר ראשון
| | 11/07/2018
מאת: ד"ר סיגל אילת אדר - רכזת קידום בריאות מכללתית, ושי וייס - דיאטן קליני וסטודנט לתואר שני במכללה - אחראי קידום בריאות מכללתי
בניגוד לתופעות כגון ניקוי רעלים שאין בהם כל הגיון פיזיולוגי, קיימים מזונות רבים, שצריכתם תורמת לבריאות ועדיפה על פני מזונות אחרים (למשל ירקות, פירות, אגוזים וכו'). ננסה להגדיר "מזונות על" באופן שמתייחס לנושא בצורה הוגנת:
"מאכל אשר מכיל רכיב/ים תזונתיים בעלי פעילות ביו-אקטיבית (שמשפיעה על ייצור חי) ספציפית ובמינון ידוע"
הגדרה זו רחבה וחסר בה פירוט. למשל אילו רכיבים תזונתיים נכללים בהגדרה זו? מהי הפעילות שלהם? כיצד נדע אם היא תורמת לבריאות האדם? מה המינון הנדרש? כמה נספג בגוף? וכו'. כל זאת מכיוון שתחום זה בחיתוליו.
לשמחתנו קיימים מחקרים אשר מנסים לעשות סדר בנושא. לדוגמא המחקר הבא:
בסקירה ספרותית סיסטמטית נבחנה השפעתם של "מזונות על" שונים (כלומר מאכלים/רכיבים שלגביהם קיימים מחקרים בבני אדם) על גורמים המרכיבים את התסמונת המטבולית. תסמונת זו מתארת מגוון תסמינים אשר נגרמים משילוב של גורמי הסיכון הבאים:
"מזונות העל" שנכללו בסקירה היו בין היתר אוכמניות, גוג'י ברי ,תותים ושום (ראו פירוט בעמוד הבא) מסקנות הסקירה:
"---עדויות מוגבלות מאוד----"
להשפעתם של מאכלים אלו על תסמיני תסמונת המטאבולית.
תוצאות אלו התקבלו, בין היתר ,בגלל היעדר הגדרות ברורות ואיכותם הירודה של המחקרים.
מחקר זה מראה לנו עד מה תחום זה צעיר ופרוץ .
הביטוי "מזונות העל" – superfoods נזרק היום ללא הרף אך ערכו שיווקי בלבד .
מעתה כשאתם נתקלים במונח זה זכרו את שלוש הנקודות הבאות:
לסיכום, שוב אנו מגיעים למסקנה שעבור בריאות מיטבית אין תחליף לתזונה מאוזנת ופעילות גופנית. כל השאר הם קישוטים.
צוות קידום בריאות
ד"ר סיגל אילת אדר ושי וייס.
"מזונות העל" שנבדקו והשפעתם לא הוכחה מדעית: