דילוג לתוכן המרכזי בעמוד

ישעיהו "שייקה" הוצלר | פעילות גופנית מותאמת | 28/01/2013

הערכת התקדמות ברוגבי כיסאות גלגלים

הערכת התקדמות של שחקנים מתחילים ברוגבי כסאות גלגלים

תקציר מחקר מאת ג'ודי ברזן וד"ר שייקה הוצלר

רוגבי כסאות גלגלים הוא ענף ספורט הנכלל בתוכנית המשחקים הפאראלימפיים החל ממשחקי סידני 2000. הוא מיעוד לנכים הפגועים בשלוש גפיים, לכל הפחות. בעבר הוא כונה "כדור רצח" (Murder Ball) ו-Quad Rugby. המשחק נערך על מגרש כדורסל (28X15 מטר) ומכל קבוצה נמצאים בו-זמנית 4 שחקנים על המגרש. מטרת המשחק היא להעביר כדור מעבר לקו השער של הקבוצה האחרת. הקבוצות הן מעורבות לנשים וגברים.  המיומנויות הדרושות במשחק דומות במידה רבה לאלו הנדרשות בכדורסל על כסאות גלגלים כמו: גלגול הכיסא, יכולת תמרון, כדרור, מסירה וחסימות אך מאחר שהשחקנים פגועים גם בגפיים העליונות יש הבדל ביכולת ביצוע המיומנויות האלה. לשחקנים מותר להיות 10 שניות עם הכדור  כאשר הם מגלגלים את הכיסא לפני שהם חייבים לכדרר או למסור. המשחק הוא אלים יותר מאשר כדורסל בכיסאות גלגלים מאחר שמותרת התנגשות כיסאות. שחקנים שדרגת הפגיעה שלהם קלה יותר מתופקדים בדרך כלל בהתקפה ואלה בעלי הפגיעות הקשות יותר מתופקדים יותר בהגנה.

בשנת 2009 היו 24 מדינות מדורגות בענף ועוד 10 מדינות שהוכרו כ"מדינות מתפתחות" בהן מדינת ישראל, מדינה שבה החלה הפעילות בענף במהלך שנת 2009.

מרכיבי הכושר הגופני הנדרשים בענף הם כוח מתפרץ ויכולת אנארובית  לצורך גילגול הכיסא לפרקי זמן של עד 10 שניות וגם מידה מסוימת של סבולת אירובית עקב  הצורך לבצע מאמצים אלה פעמים רבות במהלך המשחק.

בשנת 1998 פותח מבחן מיומנויות הנדרשות למשחק -  "Beck Battery of Quad Rugby Skill Tests" הכולל  5 תרגילים הבוחנים מהירות, יכולת תמרון עם הכדור, תפיסה, דיוק במסירה ומסירה למרחק.

מטרת המחקר הייתה לבדוק שנויים בכושר ומיומנות של שחקני רוגבי כיסאות גלגלים מתחילים אחרי 9 חודשים של אימונים.

הנבדקים היו 16 ספורטאים (15 גברים ואישה אחת) שהחלו לשחק רוגבי כסאות גלגלים וגילם הממוצע היה  26.3 שנים (טווח 14 – 38). 12 מהספורטאים היו פגועי עמוד שדרה שמספר השנים שעברו מאז הפציעה נע בין שנה אחת ל-18 שנים (ממוצע 6.8 שנים). מאחר שהשחקנים היו מתחילים היה צורך לערוך התאמות שונות במבחנים כדי שיתאימו לרמתם.  המבחנים בוצעו שלוש פעמים: אחרי שלושה חודשי אימונים (t1), אחרי שישה חודשים (t2) ואחרי שנה של אימונים (t3). חלק מהנבדקים לא השלימו את כל שלוש תקופות הבדיקה מסיבות רפואיות או אחרות.

האימונים בין t1 ל-t2  התרכזו בעיקר בפיתוח מרכיבי הכושר הגופני הנדרשים כדי לגלגל את הכיסא ולתמרן אתו  ובין t2  ל-t3  התמקדו באופן הדרגתי במיומנויות המשחק לצד המשך פתוח הכושר הגופני הספציפי. לאורך כל התקופה התקיימו שני אימונים בשבוע שכל אחד מהם נמשך כשעתיים.

מבנה אימון לדוגמה:

  • חימום – 10 דקות תנועה חופשית עם הכיסאות.
  • תרגילי כושר – 30 דקות: 1) שש פעמים 100 מטר עם 30 שניות הפסקה; 2) שש פעמים 50 מטר; 3) 10 פעמים 26 מטר עם דגשים טכניים שונים.
  • תרגול מיומנויות  - 20 דקות: 1) 100 מסירות בזוגות; 2) כדרור ומסירה בתנועה; 3) מתיחות.
  • משחקים – 60 דקות: משחקים של ארבעה נגד ארבעה למשך 3 דקות. בפרק זה נכללו בהדרגה גם תרגולים טקטיים.
  • תרגילי שחרור – 10 דקות

במחקר נמצא שיפור מובהק בין t1  ל – t2  במבחן סבולת (10 דקות גלגול כיסא) ובמבחן מהירות, ושיפור מובהק בין t2  ל-t3   נמצא במבחן תפיסה ובמבחן יכולת תמרון. לפיכך ניתן להסיק כי תוכנית האימון הייתה מוצלחת בהיבטים של פתוח הסבולת האירובית ושיפור יכולת התמרון. לתוצאה הזו יש השלכות לא רק לשיפור ביכולת המשחק אלא גם ליכולת התפקודית בחיי היומיום.  תוצאות מחקר זה עולות בקנה אחד עם תוצאות מחקרים אחרים שדווחו על שיפור בפעולות יומיומיות  כתוצאה מאימוני רוגבי כסאות גלגלים כמו למשל כניסה אל כיסא הגלגלים ויציאה ממנו, כניסה למכונית ויציאה ממנה ותחושת עצמאות מוגברת.

 Judith Berzen, Yeshayahu "Shayke" Hutzler.(2012). EVALUATING PERFORMANCE PROGRESSION IN BEGINNER WHEELCHAIR RUGBY. European Journal of Adapted Physical Activity,5(1), 53-64


יש לך שאלה למומחים של המרכז האקדמי לוינסקי-וינגייט (קמפוס וינגייט)? אין צורך להתבייש, רק ללחוץ כאן.

מאמרים רלוונטים נוספים

גברים יהודיים ממוצא אתיופי: שפה ותרבות

01/11/2014

קרא עוד

אין זרים בכדורגל האנגלי

06/02/2012

קרא עוד

"צור משלו אכלנו" תפריט היהודים מקהילת הלאדינו בירושלים טרם קום המדינה

10/08/2023

קרא עוד

אימון הפוגות למרחקים בסדר עולה לעומת אימון הפוגות למרחקים בסדר יורד

22/03/2020

קרא עוד

תרגילים איזומטריים ואימונים סומטו-סנסוריים כשיטות טיפול לכאבים פטלו-פמורלים ברקדניות צעירות

09/12/2019

קרא עוד

תזונה ואיזון רמת הסוכר בדם

30/10/2011

קרא עוד