דילוג לתוכן המרכזי בעמוד

אנטוניו דלו-יקונו | כושר גופני | 08/06/2014

יציבות הליבה ושווי משקל

תקציר מחקר שהוצג בקונגרס וינגייט השני שהתקיים בתאריכים  15 – 18 במרס 2012, במכון וינגייט

מחקר שבין מחבריו מורי המכללה ד"ר אנטוניו דלו יאקונו ופרופ' משה אילון

 

ליציבות שרירי הליבה תרומה חשובה בחיי יומיום, בביצועים ספורטיביים ובתהליכי שיקום אחרי פציעות. תרגילים לחיזוק שרירי הליבה הם נפוצים מאד באימון הספורטיבי ובתהליכי שיקום בפיזיותרפיה אך רק מעט מחקרים בדקו השפעת חיזוק שריר הליבה על שווי משקל.

מטרת המחקר הייתה לבדוק השפעת תוכנית אימונים בת 4 שבועות על שווי משקל של שחקני כדורגל צעירים. 20 שחקני כדורגל צעירים (גיל ממוצע 18.5 שנים, 8 שחקני הגנה, 8 שחקני מרכז שדה, 4 חלוצים) חברי קבוצת נוער בליגה העליונה לנוער בישראל  חולקו לשתי קבוצות: קבוצת ניסוי וקבוצת ביקורת. קבוצת הניסוי בצעה בנוסף לאימוני הכדורגל הרגילים גם תרגול יומי (5 פעמים בשבוע) של תרגילי שווי משקל.  אימון שווי המשקל כלל 11 תרגילים בהם נדרשו הספורטאים לאזן את גופם תוך הסתייעות בשרירי הליבה. נעשתה הערכה של מדדי שווי משקל סטטי ודינמי לפני ההתערבות ואחריה. הערכת שווי משקל סטטי נעשתה במבחן עמידה על רגל אחת בעיניים פקוחות למשך 20 שניות על פלטת כוח. נאספו נתונים על מידת הניעות בכוונים שונים. הערכת שווי משקל דינמי נעשתה באמצעות מבחן SEBT  (Star Excursion Balance Test). במבחן זה עומדים הנבדקים על רגל אחת ומנסים להגיע רחוק כלל האפשר עם הרגל האחרת  בשלושה כוונים (ישר קדימה, אחורה באלכסון ימינה ואחורה באלכסון שמאלה) בלי לאבד את היציבות שלהם.

ממצאי המחקר הראו שיפור מובהק במדדי שווי משקל הדינמיים והסטטיים של קבוצת הניסוי בעמידה הן ברגל ימין והן ברגל שמאל.  לא נרשמו שינויים כאלה בקרב קבוצת הביקורת. לשיפור הזה יש חשיבות רבה שכן נמצא במחקרים אחרים כי למדדי שווי המשקל יש קשר למידת הסיכון לפציעות. תרגילים לשיפור היציבות תוך חיזוק שרירי הליבה מבוצעים לעיתים קרובות בתהליכי שיקום מפציעות ספורט אך חשוב שיבוצעו גם אצל ספורטאים בריאים כדי להקטין את הסיכון לפציעות.

למחקר זה היו מספר מגבלות:

  1. מספר הנבדקים היה קטן וכולם היו באותה קבוצת גיל מה שמקטין את יכולת ההכללה לגבי ספורטאים בגילאים אחרים.
  2. האימונים בוצעו למשך 4 שבועות בלבד ואפקט האימון נמדד מיד אחריהם ולכן אי אפשר להסיק ממחקר זה מה משך הזמן בו צריך להתמיד באימונים אלה וכמה זמן תמשך השפעתם. 

מקור:

A. Dello Iacono, D. Martone, A. Alfieri, M. Ayalon, P. Buono. Core Stability Training Program (CSTP) effects on static and dynamic balance abilities. International Congress of  Exercise and Sport Sciences, 15-18 March, 2012, Wingate Institute, Natanya, Israel.


יש לך שאלה למומחים של המרכז האקדמי לוינסקי-וינגייט (קמפוס וינגייט)? אין צורך להתבייש, רק ללחוץ כאן.

מאמרים רלוונטים נוספים

גברים יהודיים ממוצא אתיופי: שפה ותרבות

01/11/2014

קרא עוד

השמנה בקרב ערבים ויהודים בישראל

20/10/2011

מטרת המחקר הייתה לבדוק את שיעורי הימצאות השמנת היתר בקרב יהודים וערבים בישראל, הידע, הרגלי החיים, וכ

קרא עוד

השפעת התזונה על התסמונת המטבולית

30/10/2011

קרא עוד

האם פעילות גופנית מסוכנת לקשישים?

26/05/2014

קרא עוד

השפעת מוזיקה על ביצועים אירוביים ואנאירוביים של ילדים בעלי עודף משקל

19/03/2020

קרא עוד

מורים לחינוך גופני ו"אופק חדש"

13/11/2015

קרא עוד